Caroline Munro

Cannibal ferox (1981)

aka Make Them Die Slowly; Woman from Deep River

Cannibal ferox #1 Cannibal ferox #2

Italiassa 70-luvun lopulla zombielokuvien alalajiksi syntyneistä kannibaalielokuvista väkivaltaisimman ja ehkä pahamaineisimmankin ohjasi Umberto Lenzi, jonka Man from Deep River (1972) oli aikaisemmin toiminut lähtölaukauksena koko alagenrelle.

Cannibal feroxissa joukko antropologeja lähtee retkelle viidakkoon etsimään todisteita väitteelleen, että Etelä-Amerikan intiaanit eivät koskaan ole harrastaneet ihmissyöntiä. Matkalla viidakossa antropologit kohtaavat huumeiden salakuljetusta harrastavan joukkion (johtajana italohalpisten perusnaama John Morghen), jotka ovatkin jo tehneet tuttavuutta intiaanien kanssa. Alkuasukkaiden kylään päästyään antropologit saavat tietää, että rikolliset ovat kiduttaneet heimon jäseniä tarkoituksenaan saada näiltä aarteita. Valitettavasti tapahtumien kulku selviää tutkijoille liian myöhään, ja intiaanit kostavat kokemansa vääryydet kaikille kiinni saamilleen valkoihoisille mm. syömällä näiden suolia, leikkaamalla miehen peniksen irti ja riiputtamalla naista rintojen läpi isketyistä metallikoukuista. Elokuvan rakenteesta johtuen suurin osa raakuuksista nähdään vasta elokuvan puolivälin jälkeen, mutta silloin edessä onkin todellinen väkivallan riemuvoitto, sillä mitään ei ole jätetty mielikuvituksen varaan ja erikoisefektit ovat huippulaatua.

Cannibal ferox [1]
Cannibal ferox [2]

Cannibal feroxia on monesti väitetty alansa vastemielisimmäksi teoksesi, mutta omasta mielestäni tämä palkinto kuuluu ilman muuta Cannibal Holocaustille (1979). Siinä missä Ruggero Deodaton elokuva on dokumentaariselta tyyliltään erittäin aidon oloinen, on Lenzin elokuva vakaan kameran ja yksinkertaisemman juonensa avulla selvästi fiktiivisempi. Vaikka Lenzin elokuva onkin erittäin sadistinen ja väkivaltainen, siitä puuttuu Cannibal Holocaustille tyypillinen toisenlainen sleaze, naisten joukkoraiskaamisineen ja alkuasukas rituaaleineen, tämä tekee elokuvasta helpommin katsottavan.

Cannibal ferox [3]
Cannibal ferox [4]

Ainoa Cannibal Holocaustista mukaan huolittu shokkitaktiikka on autenttinen eläinten tappaminen, joka rasittaa elokuvaa katsottaessa todella pahasti. Vaikka Cannibal Holocaustin kilpikonnan tappamisen kaltaista mässäilyä ei Cannibal feroxissa nähdäkään, tekee halpahintainen shokeeraaminen elokuvasta silti ajoittain aivan väärällä tavalla vastemielisen ja moraalisesti arveluttavan. Muuten Cannibal feroxia voi suositella aiheesta kiinnostuneille, sillä ohjaajan yleisestä tyylistä poiketen elokuva on myös teknisesti kohtuullisen hyvin toteutettu ja henkilöt tavallista kiinnostavampia. Erityisesti loppupuolella tuleva kohtaus, jossa maanalaiseen savikuoppaan vangitut henkilöt harrastavat yhteislaulua itseään rohkaistakseen, on oikeasti surumielinen.

****-
© Teijo Haavisto, julkaistu: 9.7.2003
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (12)
 JSSMTPJMKKJM*THMEMMMK*EMPI
  3.0 4.0 1.0 2.0 4.5 1.5 4.0 2.0 3.0 3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.46/5.00 (27)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (39)
5%
Cannibal ferox (1981)  Cannibal ferox (1981)Make Them Die Slowly