Caroline Munro

Tetsuo: The Iron Man (1989)

aka Tetsuo; Tetsuo, the Iron Man; The Ironman

Tetsuo: The Iron Man #1 Tetsuo: The Iron Man #2

Tetsuo on Shinya Tsukamoton mustavalkoinen teollinen painajainen, jossa liha muutetaan raudaksi ja penis poraksi. Ihmisistä tulee koneita, keskelle täydellistä mielettömyyttä ja anarkiaa. Naimisesta tulee tappamista ja muistoista ruostetta. Jo ensimmäisissä kuvissa päähenkilömme tunkee sääreensä rautaista metalliputkea, mikä on vasta alkua. Parhaimmillaan naidaan puolen metrin poralla niin että veri roiskuu. Sanalla sanoen Tetsuo on elokuva, jossa likainen - nimen omaan likainen - cyberpunk saa todellisen muotonsa: ihmisistä tulee rumia vainoharhaisia koneita, jotka eivät kykene enää hallitsemaan mielensä suhdetta kehoonsa.

Tetsuo: The Iron Man [1]
Tetsuo: The Iron Man [2]

Juonta Tetsuoossa ei käytännössä ole, ja sekin vähä juonenkehittely, joka jatkuu elokuvan puoleen väliin saakka, hautautuu viimeisen puolen tunnin aikana puuduttavan pitkään kaksintaisteluun. Tämän lisäksi Tsukamoto käyttää runsaasti nopeita leikkauksia ja muutaman sekunnin kestäviä inserttejä, mikä saa jotkut kohtaukset tuntumaan turhan pitkiltä, ja toisinaan piuhoja, nestettä ja sulaa muovia on ruudulla niin paljon ettei tapahtumista saa mitään selvää.

Tetsuo: The Iron Man [3]
Tetsuo: The Iron Man [4]

Mutta jos stop-motion-tekniikalla toteutettu live-anime kiinnostaa, hurahtaa elokuva kaikesta tästä huolimatta soljuvasti ohitse. Tetsuossa on nimittäin ihastuttavan paljon pinnan alle kätkettyjä viittauksia, joista mainittakoon H.R. Giger (joka suunnitteli mm. vuoden 1979 Alienin hirviöitä/teknologiaa), vampyyrielokuvat, Godzilla ja anime. Ja on niitäkin, jotka väittävät Tsukamoton lainailleen David Lynchin Eraserheadiä (1977), mutta tähän väitteeseen on pakko todeta, että vaikka molemmat pätkät iskevät suoraan tajuntaan, on niiden rytmitys aivan erilainen. Lisäksi siinä missä Eraserhead on painajaismainen psyykkinen kertomus, on Tetsuo painajaismainen fyysinen kertomus. Molemmat elokuvat liikkuvat mielen sisällä, mutta Tetsuo pukee painajaisensa ruumiin ulkopuolelle, lihaan sekoittuvien metallien, ruosteen, piuhojen, pulttien ja muttereiden muodossa.

Tetsuo: The Iron Man [5]
Tetsuo: The Iron Man [6]

Shinya Tsukamatosta tuli tällä elokuvalla yhdessä hetkessä 80-luvun kuumin japanilainen ohjaaja. Tetsuon kulttistatus levisi tasaisesti ympäri maailmaa, aina kotoiseen Suomeen saakka, kun Helsingin syrjäisille valkokankaille vyörytettiin 90-luvulla vihdoin samaan aikaan sekä Tetsuo että Tetsuo II: Body Hammer (1992). Sittemmin Tsukamaton ura on ollut hienoisessa laskussa, mutta kahden näin voimakkaan elokuvan jälkeen se on tuskin mikään ihme.

Mikäli siis japanilainen independent-elokuva tai cyberpunk yhtään kiinnostavat, on Tetsuo pakkohankinta. Mitään isoja miinuksia siinä ei ole: se on halvalla mutta huolella tehty, eikä tähtien määrää tiputa kuin viimeisen puolen tunnin kestäneen juonettoman industriaalijyskeen ja kuvamassan aiheuttama puudutus, joka pakotti vilkuilemaan turhan usein näytön kelloa.

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 12.8.2003
keskiarvo
toimitus
3.95/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMKKJM*MMMK*EMPI
  4.0 3.5 4.0 4.5 3.5 5.0 4.0 3.5 4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.97/5.00 (34)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  41 (74)
55%
Tetsuo (1989)  Tetsuo (1989)Tetsuo, the Iron Man