Caroline Munro

Gonin 2 (1996)

aka Five Women

Gonin 2 #1 Gonin 2 #2

Gonin 2 (Five Women) on epäsuoraa jatkoa japanilaisen Takashi Ishiin (s. 1946) vuotta aikaisemmin valmistuneelle loistavalle Goninille (The Five, 1995). Ensimmäinen Gonin kertoi tarinan viidestä epäonnisesta miehestä. Nyt miehet ovat vaihtuneet naisiin. Gonin 2 on onnistunut sekoitus draamaa ja toimintaa, jonka sekaan on viljelty kosolti pikimustaa huumoria. Tiivistunnelmainen juoni koostuu aluksi useammasta sivujuonesta, jotka myöhemmin nivotaan pala palalta yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Gonin 2 [1]
Gonin 2 [2]

Elokuva alkaa kun Toyama Masamichi (Ken Ogata) on vaimonsa Yokon (Yumi Takigawa) kanssa jalokiviliikkeessä ostamassa tälle syntymäpäivälahjaa. Masamichin rahat eivät harmillisesti riitä vaimonsa havittelemaan arvokkaaseen Kissansilmä-sormukseen ja niinpä Toyaman kohtalo on tyytyä halpoihin korvakoruihin. Hän kuitenkin lupaa ostaa sormuksen myöhemmin, kun rahaa on enemmän. Kun Masamichi saapuu kotiinsa, on Yakuza ovella perimässä vanhoja velkojaan. Paska iskee tuulettimeen, Masamichin vaimo joukkoraiskataan ja lemmikkipulut tapetaan. Pariskunta selviytyy iskusta kuitenkin hengissä, mutta vaimon psyykelle raiskaus on liika ja hän hirttäytyy samaisena iltana. Masamichi menee sekaisin, takoo itselleen samuraimiekan ja alkaa verikostonsa.

Hieman myöhemmin tapahtuu aiemmin mainitun jalokiviliikkeen ryöstö, joka kuitenkin menee pahasti pieleen, kun paikalle sattuu yhtäaikaa useampi varas. Muiden korujen muassa roistot anastavat myös Masamichin vaimolleen lupaaman Kissansilmän. Ryöstösaaliin kanssa pakoon ei pääse livahtamaan alkuperäinen rosvojoukko, vaan viiden naisen sekalainen ryhmä. Loppuaika vierähtää seuratessa kuinka Yakuzat ja Masamichi jahtaavat koruja, naisia ja toisiaan.

Gonin 2 [3]
Gonin 2 [4]

Tokion Shinjuku on luonnollinen ja erittäin hieno valinta tapahtumien ympäristöksi näyttäen neonvaloineen kirjaimellisesti loistavalta. Ishiin visuaaliset ohjaajantaidot puskevat pintaan toinen toistaan tyylikkäämpien kohtausten ja kuvakulmien seuratessa toisiaan. Kaikki toimintakohtaukset sisältävat poikkeuksetta reilusti Ishiille tyypillistä graafista väkivaltaa ja draamaosuuksissa pohditaan tosirakkauden merkitystä autossa haisevan raadon kanssa yhdessä makoillen. Oivalliset musiikkivalinnat toimivat tunnelman nostattajina jo muutoinkin hienoissa kohtauksissa.

Gonin 2 [5]
Gonin 2 [6]

Gonin 2 ei oletetustikaan yllä ensimmäisen osan tasolle, mutta on silti kaikinpuolin erittäin nautittava kokemus. Elokuva painii lähinnä samassa sarjassa Ishiin myöhemmin valmistuneen Freeze Me'n (Freezer, 2000) kanssa, ollen kuitenkin tempoltaan sitä hieman nopeampi.

Versioinfo (31.8.2003):

Dvd:n ostoa harkitseville tarjolla on tällä hetkellä kaksi eri versiota R1-US ja R2-UK, joista R2 on suositeltavampi sisältäen muutaman ekstran enemmän kuin Jenkki-dvd.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 31.8.2003
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSKKJM*MK*
  3.5 3.0 1.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.30/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (6)
0%
Gonin 2 (1996)  Gonin 2 (1996)Five Women