Caroline Munro

From Beyond (1986)

aka H.P. Lovecraft's From Beyond

From Beyond #1 From Beyond #2

Stuart Gordonin ohjaajauran varrelle on mahtunut tähän mennessä yhteensä neljä H.P. Lovecraft -filmatisointia, joista toinen ilmestyi heti seuraavana vuonna klassisen Re-animatorin jälkeen. Kyseessä on samannimiseen Lovecraftin novelliin löyhästi perustuva From Beyond. Kuten Stuartin Re-animatorissa ja Castle Freakissa, elokuvan pääosaparia esittävät legendaarinen kulttinäyttelijä Jeffrey Combs ja Barbara Crampton. Mukana on myös Dawn of the Deadista tuttu Ken Foree ja tuottajana sekä käsikirjoittajana mukana häärii Gordonin ystävä ja kollega Brian Yuzna.

From Beyond [1]
From Beyond [2]
From Beyond [3]

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat kahteen paikkaan. Osittain vanhaan kaksikerroksiseen asuintaloon, jossa Miskatonicin yliopistosta hiljattain valmistunut Crawford Tillinghast (Jeffrey Combs) ja hänen oppi-isänsä Dr. Edward Pretorius (Ted Sorel) tekevät kokeita stimuloidakseen käpyrauhasta ja valjastaakseen käyttöön ihmisen uinuvan kuudennen aistin. Toisena elokuvan tapahtumapaikkana on sairaala, johon hieman liiankin hyvin onnistuneen kokeen jälkeen Tillinghast elokuvan alussa mielisairaana lukitaan. Tillinghast saa kuitenkin vapautensa ainakin vähäksi aikaa takaisin luvattuaan nuorelle, fanaattisesti ammattiinsa suhtautuvalle Dr. Katherine McMichaelsille (Barbara Crampton) auttavansa tätä selvittämään mitä talossa kokeen aikaan todella tapahtui. Eli mitä tapahtui Dr. Edward Pretoriusin päälle, mihin hänen kaikki palvelijansa katosivat ja miksi Tillinghasin käpyrauhanen on laajentunut valtavasti. Myös poliisin edustaja Leroy "Bubba" Brown (Ken Foree) haluaa saada selvyyden asiaan ja niin kaikki kolme suuntaavat matkansa takaisin talolle, josta kaikki sai alkunsa ja johon kaikki tulee päättymään.

Jeffrey Combs on jälleen todella hyvässä vedossa ja hän vetääkin roolinsa alusta loppuun samalla vimmaisella intensiteetillä kuin häneltä on totuttu näkemään. Myös Barbara Crampton lunastaa häneen kohdistuvat odotukset pukeutumalla S&M-asuun, joka ei jätä mitään arvoituksen varaan sekä joutumalla toisesta ulottuvuudesta tulleen lonkerohirviön seksuaalipatoutumien alastomaksi purkukohteeksi. Ken Foree esittää hyvin samankaltaisen roolin kuin Dawn of the Deadissa ja suoriutuu urakastaan puhtain paperein. Elokuva on tehty pienellä budjetilla, joka näkyy tapahtumapaikkojen vähyydessä sekä muiden vähäisten sivuosaroolien amatöörimäisissä tulkinnoissa. Poikkeuksena tutkijoiden naapuritaloa asustava, utelias puudelirouva (Bunny Summers), joka täyttää pienen roolinsa ammattitaitoisesti ja mieleenpainuvasti.

From Beyond [4]
From Beyond [5]
From Beyond [6]

From Beyondin juonirakenne on kliseinen ja pohjautuu suoranaisesti itse Lovecraftin lyhyeen novelliin vain ensimmäisen viiden minuutin verran, jonka jälkeen se lähtee kulkemaan täysin Gordonin ja Yuznan mielessä syntyneitä polkuja. Varsinkin alkukohtauksessa elokuva saavuttaa Lovecraftmaista tunnelmaa musiikin ja katsojan silmien ulottomattomissa tapahtuvien kauheuksien johdattelemana. Elokuvan erikoisefektit ja gore on toteutettu pieneen budjettiin nähden oivallisesti, vaikka joissakin kohdissa on myös jouduttu tyytymään ontuviinkin lopputuloksiin. Tämä ei kuitenkaan häiritse, kun jättää kriitikkolasit hyllylle ennen elokuvan alkamista ja antautuu välillä tunnelmallisena ja välillä taas komediaväritteisen vauhdikkaana etenevälle kuvakerronnalle. Elokuvan hirviö- ja gorekohtaukset tuovat mieleen useasti mm. The Thingin ja Hellraiserin vastaavat visiot, joten vaikka esim. Gordonin tähän mennessä parhaimman elokuvan Re-animatorin tasolle ei missään tapauksessa ylletäkään, ei lopputulosta voi aivan epäonnistuneeksikaan moittia. Mukavaa viihdettä b-luokan budjetilla, mutta osittain a-luokan lopputuloksin.

(elokuva on käsitelty sivustolla myös festivaalikatsauksen Night Visions - Maximum Halloween 3005 yhteydessä)

Versioinfo (6.9.2003):

Elokuvasta on ilmestynyt pari DVD-julkaisua, joista ensimmäinen on Ocean Shoresin julkaisema HK-kiekko ilman mitään ekstroja sekä kuvaan kiinnipoltetulla, kiinankielisellä tekstityksellä. Myös kyseisen julkaisun kuvanlaatu on hieman tumma ja rakeinen. Uudempi julkaisu on Dragonin käsialaa ja sen kuvanlaatu on parempi, tosin 1.33:1 kuvasuhteella. Dragonin kiekko sisältää myös Yuznan ja Gordonin haastattelun.

***½-
© Juha Pyykönen, julkaistu: 6.9.2003
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (10)
 JSSMJLTPJMJM*JPMMEMPI
  4.0 4.0 3.0 3.0 3.0 3.5 3.5 3.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.67/5.00 (26)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  35 (54)
65%
From Beyond (1986)  From Beyond (1986)