Caroline Munro

L'ultima orgia del III Reich (1977) :: Gestapo's Last Orgy

aka Caligula Reincarnated as Hitler; Last Orgy of the Third Reich; Bourreaux SS; Des filles pour le bourreau; Deux filles pour le bourreau; Filles pour le bourreau

L'ultima orgia del III Reich #1 L'ultima orgia del III Reich #2

Gestapo's Last Orgy on omaleimaisen Cesare Canevarin (¡Mátalo!) tunnetuin elokuva. Se on samaan aikaan julma ja kaunis tarina, joka ammentaa aineksiaan sekä Tinto Brassin Salon Kittystä että Pier Paolo Pasolinin Salò o le 120 giornate di Sodomasta. Pääosassa nähdään unohtumaton Daniela Poggi, joka on antaa rooliin koko kehonsa. Siinä vaiheessa, kun hän roikkuu jaloistaan köyden päähän sidottuna, pää alaspäin, kädet selän taakse pakotettuina ja oksentaa, alkaa roolisuoritus olla muistamisen arvoinen. Parhaimmillaan elokuva onkin julmaa runoutta, jossa Canevarin loihtimat kuvat ja Antonio Lucarellan kirjoittama elävä dialogi yhdistyvät sadistisen rakkauden tarinaksi.

L'ultima orgia del III Reich [1]
L'ultima orgia del III Reich [2]

Elokuva käynnistyy nykyajassa. Canevari kuvaa puita, niittyjä ja vuoria samalla kun auto matkaa yksinäistä taivaltaan pitkin harmaata asfalttia ja taustalla pyörii nauha natsiupseeri von Starkerin (Marc loud) oikeudenkäynnistä. Ensimmäinen puhuja kertoo kuinka hänen raiskausta vastustaneelta sisareltaan Rebeccalta leikattiin jaloista kaikki jänteet ja nivelsiteet, jotta hänet olisi helpompi maata. Toinen ääni kertoo surmattujen naisten nelinumeroisen lukumäärän, mutta Von Starker kieltää kaiken. Pian selviää hänen matkansa päämäärä, kun hän pysäyttää autonsa. Hän on päässyt perille johtamansa keskitysleirin kauan sitten hylättyyn pihaan, jossa hän tapaa Lisen (Daniela Poggi). Heillä on yhteinen traaginen menneisyys, joka palaa taas heidän mieliinsä, kun he kohtaavat silmästä silmään. Leikataan hetkeen jona elämänhalunsa menettänyt Lise saapui ensimmäisen kerran leiriin yhdessä muiden vankien kanssa. Huomattuaan tytön von Stalker haluaa opettaa Lisen pelkäämään taas kuolemaa ennen kuin surmaa tämän.

L'ultima orgia del III Reich [3]
L'ultima orgia del III Reich [4]

Canevarin tapa kertoa kahden ihmismielen taistelusta on mieleenpainuva. Yhdessä kuuluisimmassa kohtauksessa hän laittoi von Starkerin osoittamaan Liseä Lugerilla, jolloinka Lise laskeutuu alas polvilleen ja alkaa hyväilemään huulillaan mustaa aseen piippua kuin ottaisi siltä suihin. Samalla von Starker pitää sormeaan liipasimella ja miettii laukaisisiko luodin läpi kuolemaa kaipaavan Lisen aivojen. Jotakin samaa yritti Spielberg kertoa peniksen ja aseen symboliikasta kolmen tunnin ajan Schindlerin listassa, pääsemättä kuitenkaan edes lähelle. Ylipäätään kaikki Canevarin sommittelevat kidutuskohtaukset ovat omalla tavallaan ambivalentteja ja siksi huomiota herättäviä.

L'ultima orgia del III Reich [5]
L'ultima orgia del III Reich [6]

Valitettavasti lähes jokaisen "il sadiconazista" -genren edustajan kohtaloksi oli tulla julistetuksi mieltä vahingoittavaksi, ja elokuvat jäivät sensuurin jalkoihin. Lähimmäksi laajempaa arvostusta pääsivät vain Pasolinin Saló ja Brassin Salon Kitty. Muita on ollut tapana pitää roskana niiden ylettömän väkivallan takia. Esimerkiksi historian varrella kaltoin kohdeltu Canevarin luomus on kuitenkin ennemmin loppuun asti hiottu ainutlaatuinen rakkaustarina. Se on halvalla tehty ja julma, mutta tavoittaa jotain ihmismielen raadollisuudesta. Elokuvan paha maine juontunee kohtauksesta, jossa nuoret natsimiehet valmistautuvat perseet paljaina joukkoraiskaukseen katselemalla johtajien heille valitsemia filmin pätkiä. Yksi niistä sisältää juutalaistytön, joka sivelee itseään ruumiineritteillä välttyäkseen kohtaloltaan.

L'ultima orgia del III Reich [7]
L'ultima orgia del III Reich [8]

Ohjaajana Canevari malttoi mielensä. Hän saa kaikista inhottavimmatkin kohtaukset herättämään ajatuksia pelkän graafisen inhon sijaan. Tilaa on annettu katsojien mielikuvitukselle ja veri on pääosin korvattu voimakkaalla kuvailevalla dialogilla. Harva tietää mikä italialaisia vaivaa, mutta yksi elokuvan mieleenpainuvimmista osioista on siihen Alberto Baldan Bembon säveltämä musiikki. Italialaiset, jos ketkä osaavat kertoa tunteista sävelin. Loistokkaimmillaan elokuva on musiikin ja kuvan montaasia, josta jopa Eisenstein olisi pantannut munansa. Unohtakaa siis Hollywoodin keskivertomelodraamat ja katsokaa tämä: jos ei muuta, niin Canevarin luomus vie jonnekin sinne missä konventiot unohtuvat.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 8.9.2003
keskiarvo
toimitus
3.38/5.00 (4)
 JSJMMM
  3.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  12 (16)
75%
L'ultima orgia del III Reich (1977)  L'ultima orgia del III Reich (1977)Gestapo's Last Orgy  

kommentit

odota...
theremin kommentoi (11.10.2009 11:20:20)
user avatar Tuntemukseni naziploitaatiosta oli ennen tätä ja Beast in the Heatiä Salon Kittyn varassa ja olin oikeastaan yllättynyt kuinka hyvä ja kauniskin elokuva Gestapo's Last Orgy oli. Olin kuvitellut että nämä ovat vain hätäisesti tehtyä matalaotsaista törkyilyä mutta voisin melkein sanoa tätä elokuvaa suureksikin klassikoksi. Salon Kittyltä odotin aikanaan paljon Tinto Brassin vuoksi mutta kyllä Gestapo's Last Orgy on ainakin toistaiseksi se definitiivisin natsiploitaatio. Suosittelen!
vastaa »
Mikko Kojo kommentoi (11.10.2009 11:40:48)
lainaus:
Tuntemukseni naziploitaatiosta oli ennen tätä ja Beast in the Heatiä Salon Kittyn varassa ja olin oikeastaan yllättynyt kuinka hyvä ja kauniskin elokuva Gestapo's Last Orgy oli. Olin kuvitellut että nämä ovat vain hätäisesti tehtyä matalaotsaista törkyilyä mutta voisin melkein sanoa tätä elokuvaa suureksikin klassikoksi. Salon Kittyltä odotin aikanaan paljon Tinto Brassin vuoksi mutta kyllä Gestapo's Last Orgy on ainakin toistaiseksi se definitiivisin natsiploitaatio. Suosittelen!
user avatar Salon Kittyhän on mahdottoman tylsää tuubaa, ja vakavammasta tämän genren kamasta tämä Gestapo's Last Orgy ehdottomasti suositeltavin näkemistäni.
vastaa »
theremin kommentoi (15.10.2009 21:11:27)
lainaus:
Salon Kittyhän on mahdottoman tylsää tuubaa, ja vakavammasta tämän genren kamasta tämä Gestapo's Last Orgy ehdottomasti suositeltavin näkemistäni.
user avatar Salon Kittyltä odotin jotain Caligulan vuoksi, sillä siitä pidin paljon. Toivoin että SK olisi "samaa mutta natseilla", mutta kauaksihan siitä jäätiin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa