Caroline Munro

El sonido prehistórico (1964) :: Sound of Horror

aka El sonido de la muerte; Sound from a Million Years Ago; The Prehistoric Sound; Prigionieri dell'orrore

El sonido prehistórico #1 El sonido prehistórico #2

Espanjalainen pienen budjetin kauhistelu El sonido prehistórico vuodelta 1965 saisi unohtua parempien elokuvien tieltä ellei elokuvaan olisi saatu hommattua pari kauhuikonia ensimmäisiin rooleihinsa. Naispääosaa nimittäin esittää Jesus Francon suosikki Soledad Miranda ja messissä on myös kaula-aukkonsa avustuksella Hammer-elokuvissa myöhemmin suosioon noussut Ingrid Pitt.

El sonido prehistórico [1]
El sonido prehistórico [2]
El sonido prehistórico [3]

Arkeologiseurue tonkii luolaa Kreikassa, mistä kartan mukaan pitäisi löytyä monen miljoonan dollarin arvoisia muinaisesineitä. Valitettavasti porukan kannalta räjäytyskään ei saa esiin kuin muumion ja kivikautisen munan. Pettymys muuttuu peloksi, kun esihistoriallinen kauhun ääni ilmaantuu ja viiltelee yhden henkilöistä kuoliaaksi. Tätä äänen aiheuttajaa olisi sitten tarkoitus jännittää loput elokuvasta. Paljastuuko äänen kantaja pöntön näköiseksi hirviöksi vai pysyykö uhka lovecraftmaisen eleganttina ja budjetille sopivana äänenä? Pieneltä ikuisuudelta tuntuva mustavalkoinen odotus palkitaan hätäisesti sutaistulla mutta röhönaurut herättävällä lopputaistolla. Tätä ennen aikaa on jouduttu tappamaan mm. tanssiesityksillä, mikä kertoo aina ongelmista keksiä sisältöä puoleksitoista tunniksi oli sitten tanssijoina keitä hyvänsä.

El sonido prehistórico [4]
El sonido prehistórico [5]
El sonido prehistórico [6]

Etenkin Mirandan rooli elokuvassa on suuri, mutta varsin paljon aikaa saa myös Pitt. Mitään Christopher Lee, Peter Cushing tai Vincent Price -luokan tähtiä he eivät toki ole, mutta jos 60- ja 70-luvun eurokauhun all stars -joukkueeseen etsittäisiin naistrioa, olisivat neidot Barbara Steelen ohella vahvoilla. Valitettavasti naisten tehtävä on lähinnä pelätä näyttäen samalla mahdollisimman hyvältä itseään parikymmentä vuotta vanhempien miesten hoitaessa hommat. Toiminnan naisia heistä tuli vasta myöhemmin ja repliikki "hän on amatööri ja kaiken lisäksi nainen" tiivistääkin pelin hengen. Kuriositeettina elokuva kannattaa tsekata, jos sattuu olemaan joko Pitt tai Miranda -fani. Molempien rooli on iso, mutta bare factseja tästä on turha hakea. Epämääräisen Alphan USA:ssa julkaisema dvd on halpa, mutta vaikuttaa kropatulta kuvanlaadun kieliessä masterin olleen jotain muuta kuin filmiä.

*½---
© Mikko Kojo, julkaistu: 7.1.2004
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!