Caroline Munro

Knockabout (1979)

aka Za jia xiao zi; The Fearless Master; Chap Ga Siu Ji

Knockabout #1 Knockabout #2

Sammo Hung ohjasi Knockaboutin keskellä hienointa luomiskauttaan. Sitä edeltänyt Warriors Two (1978) sekä seuraajat Encounters of the Spooky Kind (1981) ja The Prodigal Son (1981) kuuluvat koko kung fu -genren ehdottomaan eliittiin. Näitä ja Jackie Chanin ensimmäisiä ohjaustöitä katsellessa ei jää epäilystäkään siitä, millä avuin Golden Harvest pisti Shaw Brothersin mahtavan tuotantokoneiston polvilleen.

Knockabout on Snake in the Eagle's Shadow'n (1978) ja Drunken Masterin (1978) menestyskonseptia imitoiva komedia yksinkertaisesta kung fu -oppilaasta (Yuen Biao) ja vaativasta kerjäläismestarista (Sammo Hung), mutta omaperäisyyden puutteestaan huolimatta lajityypissaan erinomainen. Ennen kaikkea se on täydellinen osoitus Yuen Biaon huimista fyysisistä kyvyistä.

Knockabout [1]
Knockabout [2]

Etenkin Yuenin harjoittelutuokio nurmikkoaukiolla on puhdas huippuunsa treenatun ihmiskehon ylistyslaulu. Suoraan Drunken Masterista lainattu kohtaus esittää Yuenin lähes yliluonnollisena kung fu -koneena ja pistää esikuvalleen sen verran tiukasti kampoihin että se jättää arvelemaan olisiko Jackie Chan parhaimpina päivinäänkään pystynyt yhtä huimaan ruumiilliseen taidonnäytteeseen.

Itse taistelut ovat sekä osanojattajiltaan että tekniikoiltaan vaihtelevia ja koreografia täydellistä. Säästyy monen superlatiivin mainitsemiselta, jos yksinkertaisesti toteaa kung fu -toiminnan edustavan parasta, mitä koskaan on filmattu. Etenkin virheettömällä ajoituksella leikittelevään hyppynaruakrobatiaan huipentuva loppuyhteenotto on ikimuistoinen.

Knockabout [3]
Knockabout [4]

Yuen Biaon uskomattoman suorituksen nähtyään ei voi kuin ihmetellä miksei hänestä koskaan tullut suurempaa tähteä, vaan hän jäi lähinnä Jackien ja Sammon taustatueksi. Knockaboutin lisäksi Yuenin ainoat old school -pääosat löytyvät The Prodigal Sonista ja Yuen Woo Pingin Dreadnaughtista (1981).

Hunajaisen kung fu -ihanuuden rinnalla Knockaboutista valitettavasti löytyy myös runsaasti vähemmän tyydyttäviä puolia. Ensinnäkin tarina ei tunnu mitenkään siltä, että se tarvitsisi kertoa. Asiaa ei lainkaan auta Yuen Biaon ja Leung Kar Yanin esittämät päähenkilöt, jotka ovat typeriä, röyhkeitä ja itsekkäitä läskipäitä. Jackie Chan loi läpimurtoklassikossaan Snake in the Eagle's Shadow luuserista-voittajaksi-hahmostaan erittäin sympaattisen samaistumisen kohteen, mutta Knockabout ei samassa onnistu.

Knockabout [5]
Knockabout [6]

Osittain tämä johtuu siitä, että Yuen selviää elokuvassa aivan liian helpolla. Vaikka Sammo Hungin esittämä kerjäläismestari harjoittaa asiaankuuluvasti suorastaan sadistisen vaativia koulutusmetodeja, Yuenin muuntautuminen tappavaksi kung fu -mestariksi ei ole uskottava. Vanhoissa hyvissä Shaw Brothers -pätkissä sentään vetäydyttiin treenaamaan kymmeneksi vuodeksi! Knockaboutissa Yuen pomppii vähän aikaa nurmikolla ja kehittyy aivan liian nopeasti Lau Kar Wingin kukistajaksi.

Selvästi Golden Harvest -standardein köyhähköllä budjetilla valmistunut Knockabout ei näytä yhtä komealta ja viimeistellyltä kuin saman aikakauden tyylikkäämmät Sammo-klassikot. Taistelukohtauksen sijoittuvat tylsästi metsäaukioille tai ahtaisiin sisätiloihin. Pieneltä välityön maulta ei voi välttyä.

Knockabout [7]
Knockabout [8]

Alkupuolen raskas komediapainotteisuus saattaa myös muodostaa monille kynnyksen elokuvasta pitämiselle. Etenkin Leung Kar Yanin reippaasti ylinäyttelemä imbesilliurpo on helvetin ärsyttävä. Kung fu -taistelutkin ovat alussa koomisia nöyryytysnäytöksiä.

Viimeisen puolituntisen aikana kaikki alkupuoliskon heikkoudet on pakko antaa anteeksi. Toimintapuolen payoff on täydellisen tyydyttävä.

Versioinfo (22.2.2004):

Hongkongilainen Deltamac on vihdoin julkaissut Knockaboutista uuden, aluekoodittoman dvd-version. Vanha Megastarin lätty myytiin loppuun vuosia sitten, ja jäljelle jääneet kappaleet vaihtoivat omistajaa monen kymmenen euron hinnoilla. Uudesta painoksesta ei tarvitse maksa edes kymppiä, mikä ei jätä köyhemmillekään tekosyytä tämän klassikon ohittamiseen. Täydellinen kiekko ei kuitenkaan ole: kuvan epätarkkuus sekä vääristyneet värit jättävät toivomisen varaa ja ainakin arvostelukappalessa englanninkielinen tekstitys katosi vittumaisesti monissa kohdissa useiksi minuuteiksi. Vanhassa versiossa tekstitysongelmaa ei ollut. Ekstraosastolla on tyytyminen traileriin.

Sittemmin elokuva on ilmestynyt myös Foxin R1-levynä, Fortune Star/IVL:n R0-dvd:nä "Sammo Hung Action Collection" -boksissa ja Hong Kong Legendsin R2 Special Editionina, luonnollisesti ilman Deltamacin tekstityksen katoamisongelmaa. Näistä Fortune Starin "mono"-ääniraita ei ole alkuperäinen, vaan sisältää kehnon remixin uudet tehosteet ja HKL:n kuva on liian punertava, joten puhtain a/v-meriitein parhaaksi vaihtoehdoksi jää edukas Foxin R1. Pakkohankinta.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 22.2.2004
keskiarvo
toimitus
3.92/5.00 (6)
 JSTPJM*MEMK*EM
  4.5 4.0 3.0 4.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.80/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (12)
92%
Knockabout (1979)  Knockabout (1979)Za jia xiao zi