Caroline Munro

The Eight Diagram Pole Fighter (1984)

aka Wu lang ba gua gun; Invincible Pole Fighter; Magnificent Pole Fighters; Ng Long Baat Gwa Gwan

The Eight Diagram Pole Fighter #1 The Eight Diagram Pole Fighter #2

Liu Chia-liangin melodramaattinen synkistelyeepos The Eight Diagram Pole Fighter puolustaa paikkaansa monen kung fu -harrastajan suosikkilistalla. Se muistetaan kuitenkin erityisesti sen tuotantoa kohdanneesta ikävästä onnettumuudesta. Historiallisiin tapahtumiin perustuva kertomus Sung-dynastian aikaisen Yangin sankariperheen tragediasta sai suuremman merkityksen kun pääosaan kiinnitetty Alexander Fu Sheng kuoli kesken kuvausten. 29-vuotias Fu Sheng sai surmansa auto-onnettumuudessa 7. heinäkuuta 1983. Kuolema oli raskas isku koko Shaw Brothers -studiolle. Vuonna 1983 elettiin jo lopun aikoja, mutta Shaw't pitivät supersuosittua Fu Shengia viimeisenä vastavoimanaan kilpailevan Golden Harvest -tuotantoyhtiön nuorille lupauksille Jackie Chanille ja Sammo Hungille. Puhumattakaan surusta joka henkilökohtaisella tasolla kosketti lähes jokaista elokuvantekijää Shaw Brotherseilla.

The Eight Diagram Pole Fighter [1]
The Eight Diagram Pole Fighter [2]

Fu Shengia suojattiinaan pitänyt Liu Chia-liang päätti kuitenkin filmata The Eight Diagram Pole Fighterin valmiiksi kunnianosoituksena edesmenneelle tähdelle. Mielenkiintoisesti Fu Shengin valitettavan kuoleman voidaan monella tapaa katsoa parantaneen elokuvaa, tai ainakin tehneen siitä elokuvallisestikin kiehtovamman. Ohjaaja ja näyttelijät olivat yhtälailla murtuneita ystävänsä poismenosta mutta onnistuivat puristamaan surun- ja vihantunteet onnistuneesti työsuorituksiinsa. Liun käsikirjoituksessa ja ohjauksessa tämä näkyy poikkeuksellisena synkkyytenä sekä painostavuutena. Liun suosima huumori loistaa poissaolollaan; tuhon ja epätoivon tunnelma hallitsee koko teosta. Uudet päätähdet Gordon Liu ja Kara Hui Ying-hung taas yltyvät niin intensiivisiin ja tunteikkaisiin performansseihin, ettei niitä olisi todennäköisesti irronnut ilman tosielämän tragediaa. Kuvaukseen, lavasteisiin sekä erityisesti valaistukseen tunnutaan myös laitetun ylimääräistä yritystä, sillä elokuva näyttää uskomattoman hyvältä.

Päähenkilön ennenaikainen ja lopullinen poistuminen kuvioista johti luonnollisesti myös elokuvan rankkaan uudelleenkirjoittamiseen, jossa sankareiksi nostettiin Gordon Liun ja Kara Hui Ying-hungin Yangit numero kuusi ja kahdeksan. Yllättäen ainoaksi jääväksi pahemmaksi logiikkakummastukseksi nousee Fu Shengin hahmon itsestäänselvä ja odotettu katoaminen elokuvan puolessa välissä, mutta tämäkin on vähemmän häiritsevää kun aluksi saattaisi kuvitella. Gordon Liu ja Kara Hui ottavat elokuvan täydellisesti haltuunsa. Dubatussa versiossa ylinäyttelemiseltä tuntunut raivoisa tuskailu onnistuu alkuperäiskielellä ja kulissientakaiset tapahtumat tuntien pelkästään vakuuttamaan. Nämä tyypit ovat TOSISSAAN.

The Eight Diagram Pole Fighter [3]
The Eight Diagram Pole Fighter [4]

Elokuvan kertoma tarina ei sitten olekaan läheskään yhtä kiinnostava kuin sen valmistumista koetelleet vastoinkäymiset. Teatraalisesti lavastettussa ja näytellyssä prologissa esitellään Yangin perheen verinen teurastus tataariarmeijan väijytyksessä. Sotaan lähteneestä perheenpäästä ja seitsemästä pojasta vain kaksi selviää verilöylystä yhtenä palasena. Yang numero kuusi (Fu Sheng) sekoaa mutta onnistuu pakenemaan takaisin kotitaloon kertomaan äiti-Yangille (Lily Li) sekä siskoille numero kahdeksan (Kara Hui Ying-hung) ja yhdeksän (Yeung Jing Jing) surulliset uutiset. Yang numero viisi (Gordon Liu) karkaa tataarisotilailta kung fu -taitoisen mestästäjän (Liu Chia-liang) avustuksella ja vetäytyy murheissaan buddhalaistemppeliin munkiksi. Pääpaskat Pun Mei (Lin Ke Ming) ja Yeh Li Lin (Wang Lung Wei) eivät kuitenkaan aio jättää ainuttakaan Yangia eloon...

Elokuvan synkkä sävy ulottuu myös toimintakohtauksiin ja Liu Chia-liangille tyypillinen täydellisyyteen hiottu koreografia saa mausteekseen aimo annoksen brutaalia väkivaltaa. Liun tavat keskittyä verenlennätyksen sijasta kung fu -kykyjen esittelyyn sekä jättää usein jopa pääpahiskin lopussa henkiin viskataan nyt voimalla romukoppaan. The Eight Diagram Pole Fighter sisältää paikoin groteskeinta kung fu -satuttamista, mitä valkokankaalla on koskaan nähty. Heti alkukohtauksessa täyteen nuolia ammuttu isä-Yang suorittaa tappion hetkellä itsemurhan hyppäämällä kolmen miehen korkuisen hautapaalin laelle, vain lyödäkseen kallonsa säpäleiksi kiveen ja laskeutuakseen kuolleena ylvääseen loppuposeeraukseen monumentin vierelle.

The Eight Diagram Pole Fighter [5]
The Eight Diagram Pole Fighter [6]

Ikimuistoisin tässäkin suhteessa on lopputaistelu. Elokuvan puolessa välissä katsojalle esitetään munkkien treenausta puisia susifiguureita vastaan; temppelin lähistöllä vaeltelevat villieläimet kun ovat munkkien ainoa todellinen uhka. Apotti opettaa koulutettavat murskaamaan kepeillään susien hampaat, mutta jättämään buddhalaisoppien mukaisesti eläin eroon. Loppukähinässä vastassa eivät kuitenkaan ole sudet, vaan tataarisoturit. Hampaidenpoisto-operaation suorittaminen ihmiskidalle on yhtä aikaa sekä kauhistuttavaa että huvittavaa nähtävää. Muutenkin Gordon Liun sauvat ja kepinpäreet lävistävät vihollisia kiitettävällä rutinalla ja punaisen nesteen vuodattaminen muistuttaa Liun oppi-isän Chang Chehin parhaista päivistä.

Varsinaista mättämistä voidaan pitää old skool -koreografian täydellistyneenä huippukohtana. Nimensä mukaisesti elokuva esittelee lähes pelkästään mestarillista sauvanheiluttelua. Vastaanvanlaista aseenkäytön suvereenia hallintaa ei tule mielen kuvatun yhtä onnistuneesti kuin Liun aikaisemmassa Legendary Weapons of Chinassa (1982) sekä veljensä Lau Kar Wingin ohjaamassa Sammo Hung -klassikossa Odd Couple (1979). Liu turvautuu minimaalisesti myös vaijerienkäyttöön, mutta tekee sen äärimmäisen huolellisesti ja liioittelematta. Massiviinen loppumyllytys kuuluu kiistatta elokuvahistorian intensiivisimpiin, Gordon Liun ja Phillip Ko Fein kaksintaistelun lunastaessa paikkansa Liu Chia-liangin Pedicab Driver (1989) -cameon rinnalta kaikkien aikojen sauvasäpinänä.

The Eight Diagram Pole Fighter [7]
The Eight Diagram Pole Fighter [8]

The Eight Diagram Pole Fighter on täysverinen Shaw-klassikko, mielenkiintoinen poikkeama mestariohjaaja Liu Chia-liangin filmografiassa sekä Alexander Fu Shengin viimeinen elokuva. Kovimman luokan toiminnan, nopeatempoisen juonenkuljetuksen ja täydellisen junttihuumorikadon ansiosta sitä on helppo suositella vanhan koulukunnan kung fu -elokuvaa vierastavillekin. Aivan kaikkea hypetystä ei silti kannata suinpäin niellä, sillä erityisesti tarinan suhteen tyydytään aika tavanomaisiin ratkaisuihin.

****½
© Tatu Piispanen, julkaistu: 24.3.2004
keskiarvo
toimitus
3.94/5.00 (8)
 JSSMTPJMJM*MEMK*EM
  4.5 4.0 4.5 4.0 3.5 5.0 4.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
4.09/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  25 (30)
83%
Eight Diagram Pole Fighter (1983)  Eight Diagram Pole Fighter (1983)Wu Lang ba gua gun  

kommentit

odota...
Täyskädetön Kid kommentoi (4.2.2020 15:56:58)
user avatar Leffa olisi paljon parempi jos Fu Shengin kohtaukset oltaisiin jätetty leikkaushuoneen lattialle. Muuten varsin erinomainen joskin pidän Heroes of the eastista, martial clubista ja shaolin mantisista enemmän. Varmaan osittain fu shengin ärsyttävyyden vuoksi järkensä menettäneenä...Pitäisi kaiketi hankkia muita Yangin perheestä kertovia elokuvia, tarinaahan riittää enemmän kuin pole fighterin verran...

Dragon dynastyn dvd on sen verran hyvälaatuinen ettei tästä välttämättä kehtaa hankkia 88n sinifrisbeetä...
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa