Caroline Munro

Tokyo Fist (1995)


Tokyo Fist #1 Tokyo Fist #2

Japanin lihallisen kauhun ja cyberpunk-painajaisten auteur Shinya Tsukamoto piti kulttiteoksensa Tetsuo II: The Body Hammer jälkeen kolmen vuoden tauon keskittyen lähinnä kirjoittamaan ja näyttelemään, mutta palasi sen jälkeen pelikentille ja löi katsojia tajunnanräjäyttävästi suoraan kasvoille Tokyo Fistin muodossa. Vaikka tällä kertaa liha korvaakin metallin, on tarjolla myös kylmää katarsista ja seksikästä rautaa.

Tokyo Fist [1]
Tokyo Fist [2]

Nykypäivän Tokio on täynnä hektistä menoa, saastetta, jatkuvaa kiirettä eikä kaupunki tunnu koskaan hiljenevän. Tämän kokee myös Tsuda, vakuutusvirkailija, joka kärsii jatkuvasta väsymyksestä eikä jaksa edes tyydyttää tyttöystäväänsä Hizurua; ei, ennen kuin hän tapaa vanhan ystävänsä Kojiman, brutaalin nyrkkeilijän, jonka kanssa hän jakaa synkän salaisuuden. Kojima iskee silmänsä Hizuruun ja aloittaa samalla kierteen, joka muovaa Tsudasta kostonhimoisen ja säälimättömän nyrkkeilytappokoneen, ja Hizurusta omaa pahoinvointiaan kaikilla mahdollisilla fyysisillä keinoilla lievittävän varjon.

Tsukamoton Tokio näyttää päällisin puolin kuin miltä tahansa metropolilta, mutta pinnan alla kytee ihmisten turhautuneisuus, joka purkautuu moninaisin tavoin eikä päästä otteestaan ennen kuin ihminen ymmärtää miten ongelmia täytyy käsitellä. Tsukamoton maailmassa liha on kaikki, ja samalla se ei ole mitään. Kun viimeinenkin aivosynapsi viimein pääsee kosketuksiin lihan kanssa, mieli puhdistuu mutta mitään lopputulosta ei synny. Tämä seikka tulee useasti esille Tokyo Fistissä, jossa painajaismaiset visiot yhdessä kiivaan kameratyöskentelyn, erikoisten kuvakulmien, nopean editoinnin ja industrial-musiikin kanssa vievät katsojan matkalle, joka saa samalla voimaan pahoin että olemaan onnellinen sen vuoksi, ettei itse joudu kokemaan samaa kuin elokuvan henkilöt.

Tokyo Fist [3]
Tokyo Fist [4]

Tsukamoton tapa käsitellä väkivaltaa, lihaa ja metallia on suorastaan eroottinen ja samalla aikaa shokeeraava. Kaikki iskut ja lävistykset osoitetaan suoraan kohti katsojaa ja kun lopputulos viimein näytetään, ovat hahmojen kasvot vääristyneet kivusta ja nautinnosta, ja verigeysirit ejakuloituvat kuin pornoteollisuudessa money shotit konsanaan. Hetkellinen katarsis on saavutettu.

Kaiken väkivallan, kaaoksen ja kauhuvisioiden keskellä on ihminen, joka yrittää selviytyä jokapäiväisistä askareista ja motivoida itseään jatkamaan vielä seuraavaan päivään, joka voi mahdollisesti olla se kauan odotettu "parempi huominen". Vaikka elokuvan hahmot ovatkin vain synkkiä karikatyyrejä ihmisen synkimmistä puolista, ovat ne samalla inhimillisempiä kuin monissa psyykettä luotaavissa teoksissa.

Tokyo Fist [5]
Tokyo Fist [6]

Mitä Tokyo Fist on tarjonnut kun lopputekstit iskevät verkkokalvoihin pumppaavan musiikin jyskyttäessä kuin Valmetin öljyiset metallihirviöt? Ei mitään, mitä emme jo tietäisi alitajunnassamme. Tokyo Fist imee huonot puolemme ja masentavat ajatuksemme, ja siirtää ne ruudulle josta voimme tarkastella itseämme ja samalla toivoa, ettemme koskaan joudu samalle tasolle.

****-
© Toni Lilja, julkaistu: 29.3.2004
keskiarvo
toimitus
3.44/5.00 (8)
 JSSMTPJM*MMMK*EMTL
  4.0 3.5 4.0 3.0 3.0 4.0 2.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.61/5.00 (27)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  22 (40)
55%
Tokyo Fist (1995)  Tokyo Fist (1995)