Caroline Munro

Mad Monkey Kung Fu (1979)

aka Feng hou; Mad Monkey; Fung Hau

Mad Monkey Kung Fu #1 Mad Monkey Kung Fu #2

Chang Chehin latistuttua kaavamaisten halpismäiskeiden tehtailijaksi Shaw Brothersin merkittävimmäksi ohjaajaksi noussut Changin entinen luottokoreografi Liu Chia-liang siirtyi vakavien historiallisten kung fu -spektaakkeliensa jälkeen tuottajien vaatimuksesta työstämään laskelmoituja komediahittejä muutaman elokuvan verran. Näistä tähän muottiin selkeimmin valettiin vuoden 1979 Mad Monkey Kung Fu, josta Liun parhaille töille keskeinen älykäs ja filosofinen puoli loistaa poissaolollaan. Elokuva etenee täysin ennalta-arvattavien kungfu-kliseiden sekä etenkin edellisvuonna Shaw-studion päät jättisuosiollaan yllättäneiden yksityisen Seasonal Filmsin superhittien Snake in the Eagle's Shadown (1978) ja Drunken Masterin (1978) menestyskaavan apinoinnin ehdoilla.

Mad Monkey Kung Fu [1]
Mad Monkey Kung Fu [2]

Juoni ei alkuasetelman jälkeen tarjoa ensimmäistäkään yllätystä: kieroonkasvanut iso kiho Lo Lieh ihastuu kiertävän Peking-oopperakaksikon kauniimpaan osapuoleen (Kara Hui Ying-hung, joka lyhyellä toimintapurkauksellaan lunasti oikeutetusti pääosan Liun myöhemmässä My Young Auntiessa) ja päättää hoitaa tämän taistelutaitoisen veljen (Liu Chia-liang) pois hänen ja intohimonsa kohteen väililtä. Viinalle perso mestari osoittautuu helposti huiputettavaksi ja pian krapulainen Liu herää Lon vaimon sängystä ilman muistikuvia edellisyön tapahtumista. Valitettavan tuttu tilanne kenelle tahansa alkoholin avustuksella juhlineelle, mutta muinaisessa Kiinassa kiinnijääminen osoittautuu hieman huonommaksi jutuksi. Korvaukseksi tästä härskistä aktista Lo vaatii Kara Huin jalkavaimokseen ja kostaa King Boxerissa (1972) kättensä kokemat vääryydet murskaamalla vuorostaan Liun nyrkit rupiseksi muhjuksi.

Mad Monkey Kung Fu [3]
Mad Monkey Kung Fu [4]

Tragedian jälkeen almuja ruinaavaksi ja marakattia ketjun varassa riepottelevaksi katuesiintyjäksi alentunut Liu ystävystyy selittämättömistä syistä apinan lailla liikkuvan lapsellinen mesoajan Little Monkeyn (Hsiao Ho) kanssa, mikä osoittautuu varsin hyödylliseksi suhteeksi suojelusrahoja keräävien gangstereiden hakatessa Liun marakatin kuoliaaksi: Little Monkey pukeutuu hassuun apinapukuun ja show jatkuu. Jatkuvasti epäoikeudenmukaisten auktoriteettien kanssa konflikteihin ajautuva Little Monkey houkuttulee vammautuneen Liun opettamaan tälle apina-kungfun salat. Taitojen kehittyessä ja gangsterihierarkiassa yhä ylempien osallisten nuijimisen myötä Monkeylle selviää myös kylää terrorisoivien kovisten esimiehen Lo Liehin ja Liun yhteinen menneisyys petoksineen päivineen. Kosto elää!

Mad Monkey Kung Fulle uhkaa käydä samoin kuin toiselle Shaw Brothersien Drunken Master -kloonille The Master (1980): reippaasti ylinäytellen koheltava oppilaanesittäjä on tuhota koko elokuvan. Onneksi tälläkin kertaa itse mestari on sieltä jykevimmästä päästä ja Hsiao Hon sensaatiomaiset akrobaatinlahjat lähes oikeuttavat huonon näyttelemisen. Mies on vähintään yhtä ketterä kuin apina. Uskomattomat hypyt, seinilläkiipeilyt ja voltit seuraavaat toisiaan hengästyttävään tahtiin. Jo pelkkä kohtaus, jossa Hsiao tipahtaa kuvan ylälaidasta puunoksalle kykkimään on hehkutuksen arvoinen. Eikä Liu Chia-liangin performanssi jää Hsiosta jälkeen tuumaakaan. Ensimmäisessä pääosassaan mestariohjaaja esittelee uskottavinta on screen -kungfua mitä filmille on koskaan tallennettu. Aloituskohtauksen Peking-oopperanäytelmästä kohtalokkaaseen humalaiseen tekniikkademonstraatioon katsoja nielee Liun kiistämättömät taidonnäytteet sataprosenttisesti.

Mad Monkey Kung Fu [5]
Mad Monkey Kung Fu [6]

Apina-kungfua ei ole koskaan kuvattu paremmin tai viihdyttävämmin. Etenkin "kämmenen neljä asentoa", neljä iskua yhteen lyöntiin kätkevä tekniikka, siirtyy valkokankaalle järisyttävän tehokkaasti. Elokuvan päätyttyä ympäröivät seinät ja esineet saivat jälleen tuta huurupäisen arvostelijan iskuharjoitukset. Kyllä minä sen vielä joskus hallitsen, perkele! Kungfu-komedioille valitettavan tuttuun tapaan alkupuolen yhteenotot ovat slapstick-orientoitunutta pelleilyä, mutta koulutusjakson jälkeinen kostoreissu ei säästele kivenkovaa iskunvaihtoa. Loppupuolen hyökkäykset Lo Liehin päämajaan ovat fantastisia.

IVL:n uuteen R3-dvd-versioon on päätynyt täysin eriskummallinen ääniraita. Koomiset luritukset ja kummalliset syntikkapimpautukset ovat lähinnä etäännyttäviä. Treenikohtauksissa ilmoille pärähtävä, rasittavuuteen asti puhkisoitettu Wong Fei Hung -teema ei tee villeille koulutusmetodeille oikeutta. Kuvanlaadultaan julkaisu on tasokasta Celestial remaster-laatua. Takakannen mainostamaa Three Styles of Hung Fist -lyhäriä (1974) ei kiekolta kuitenkaan löydy.

Mad Monkey Kung Fu [7]
Mad Monkey Kung Fu [8]

Mad Monkey Kung Fu on Liu Chia-liangin tylsimpiä ja kaavamaisimpia Shaw-kauden ohjaustöitä, jonka kuitenkin nostaa helposti näkemisen arvoiseksi uskomaton apina-kungfu-toiminta. Hävyttömän suoraviivaisista Drunken Master -variaatioista se sijoittuu ehdottomaan kärkipäähään, heti Sammo Hungin Knockaboutin (1979) hännille.

***½-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 4.5.2004
keskiarvo
toimitus
3.63/5.00 (4)
 TPJMJM*ME
  3.5 3.5 3.0 4.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (4)
100%
Feng hou (1979)  Feng hou (1979)Mad Monkey