Caroline Munro

Zebraman (2004)


Zebraman #1 Zebraman #2

Tuskin kukaan muu kuin Takashi Miike pystyy luovimaan eri genrejen välillä yhtä mutkattomasti ja ennakkoluulottomasti, huolimatta kovan työtahdin aiheuttamasta valtaisasta epätasaisuudesta valmiiin materiaalin suhteen. Lasten- ja nuortenelokuva taitaa olla ainoa tyylilaji, jota Miike ei ollut ennen Zebramania vielä kokeillut, joten yleinen kiinnostus Tokusatsu-genreä (nimitys japanilaisille supersankari-sarjoille ja elokuville). parodiovaa ja kunniottavaa Zebramania kohtaan oli melkoisen korkealla.

Zebraman [1]
Zebraman [2]

Shinichi Ichikawa on surkimus niin opettajana kuin isänäkin. Koulukiusattu poika ei arvosta kurinpitoa välttelevää isäänsä ollenkaan ja vaimo jyrää miehen säälittävät yritykset saada ko-galina toimivaa tytärtään kuriin. Shinichi viihtyykin paremmin omissa oloissaan, käyttäen vapaa-aikansa lapsuuden kultaisissa muistoissa elävän supersankarihahmon, Zebramanin, kunnioittamiseen. Omatekoinen ja huonosti istuva Zebraman-puku päällään Shinichi harjoittelee sankarinsa poseerauksia ja hokemia, yrittäen vaivihkaa rohkaista itseään käymään ulkona Zebramaniksi pukeutuneena.

Eräänä päivänä Shinichin luokalle tulee uusi vaihto-oppilas, jaloistaan halvaantunut ja pyörätuolia käyttävä Asano. Näiden kahden välille syntyy omalaatuinen side kun molemmat huomaavat olevansa Zebraman-faneja. Shinichi saa lopultakin syyn pukeutua täyteen sotisopaan, tehdäkseen vaikutuksen Asanoon, josta on lyhyessä ajassa tullut Shinichille läheisempi kuin tämän omasta pojasta.

Surkeat suunnistustaidot johtavat Zebramaniksi pukeutuneen Shinichin ensimmäiseen yhteenottoon Rapumiehen kanssa ja kesken taistelun hän yllätyksekseen toteaa omaavansa supersankari-idolinsa taidot. Eikä aikaakaan kun Zebraman pääsee tositoimiin pelastaakseen maailman.

Zebraman [3]
Zebraman [4]

On todella ilahduttavaa huomata kuinka hyvin Miike on onnistunut vangitsemaan tokusatsu-genren pöljimmätkin konventiot kankaalle, samaan aikaan sekä parodioiden että kunnioittaen, ilman minkäänlaista halveeraamista. Elokuvan sisällä nähtävät pätkät kuvitteellisesta Zebraman-sarjasta on toteutettu niin hyvin ja aidonoloisesti, että asioiden todellisesta laidasta tietämättömät menevät taatusti lankaan.

Sho Aikawa on erinomainen valinta Zebramanin rooliin, omaten juuri sopivan verran ehtaa luuseri-henkeä, jotta kasvu maailmanpelastajaksi onnistuu riittävän hyvin. Muissakaan roolisuorituksissa ei ole valittamista, vaikkakin muutamat tärkeät roolit jäävät lähinnä ranskalaisilla viivoilla luonnehdittaviksi. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä katsojan ei tarvitse tietää esim. Shinichin vaimosta muuta kuin se, että hän ei miestään paljoa arvosta, pystyäkseen ymmärtämään miehen perheensä suhteen tekemät valinnat.

Muutoin sujuva ja lennokas elokuva jää loppupuolella hieman junnaamaan muutaman, rytmitystä sotkevan, mutta perustellun kohtauksen takia. Nyt käytetyt ratkaisut eivät ole parhaita mahdollisia, mutta ei jaksa nipottaa moisten pikkuseikkojen vuoksi, kun muuten kyseessä on erinomaisen viihdyttävä ja hauska elokuva, josta erityisesti tokusatsu-sarjojen/elokuvien fanit ja ystävät saavat takuuvarmasti paljon irti.

Zebraman [5]
Zebraman [6]

(Vaikka kyseessä on lasten- ja nuortenelokuva, niin ihan perheen pienimmille elokuvaa ei kuitenkaan voi varauksetta suositella elokuvan sisältämien groteskien kohtausten vuoksi, näitä ei kuitenkaan ole kuin muutama, joten sopivassa seurassa katsominen ei liene traumoja aiheuttavaa)

****-
© Esko Javanainen, julkaistu: 22.9.2004
keskiarvo
toimitus
3.30/5.00 (5)
 JSSMMEMK*EJ
  3.5 3.5 3.0 2.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (7)
43%
Zebraman (2004)  Zebraman (2004)