Caroline Munro

The Firm (1988)


The Firm #1 The Firm #2

80- ja 90-luvuilla englantilainen jalkapallo assosioitui voimakkaasti huliganismiin. Hiljattain ensi-iltaan tulleen Football Factoryn ohella ei aihe ollut juurikaan inspiroinut elokuvantekijöitä. Aiemmin aiheeseen tarttunut ohjaaja Alan Clarke muistetaan parhaiten Suomessakin elokuvateattereissa pyörineistä Kapina nuorisovankilassa (Scum, 1979) ja Rita, Sue and Bob Too (1986) elokuvistansa, joissa Thatcherin Britannia kuvattiin kolkkona, väkivaltaisena ja nuhjuisena. Koska Clarke teki elokuvansa lähinnä tv:lle, hän ei päässyt nauttimaan samanlaista suosiota kuin muut englantilaisen sosialistisen realismin merkkimiehet, Ken Loach ja Stephen Frears.

The Firm [1]
The Firm [2]

The Firm on kertomus yhdestä väkivaltaisesta kannattajajoukosta, jonka johtajana toimii Buz (Gary Oldman) -niminen kiinteistövälittäjä. Buzin toiveena on koota paikkakuntansa huligaanit Englannin lipun alle ja matkustaa Euroopan mestaruuskisoihin kohtaamaan hollantilaisten prikaatit. Muiden firmojen pomot eivät kuitenkaan lämpene ajatukselle ja kohta tappeluita käydään verisempinä kuin koskaan.

The Firm [3]
The Firm [4]

Clarke taitaa katsojaan kohdistuvan henkisen väkivallan paremmin kuin juuri kukaan muu. Kapina nuorisovankilassa traumatisoi minut, eikä The Firmkään mitään helppoa katsottavaa ole. Nujakoinnit ovat brutaaleita, mutta ikävimpiä ovat ne tapahtumat, jotka jätetään katsojan mielikuvituksen varaan. Hieman yli tunnin mittainen elokuva on intensiivinen, mutta myös turhan pakatun oloinen. Se ei pysty tarjoamaan kuin tapahtumakoosteen, johon on referoitu ainoastaan kaikki olennainen.

Näyttelijät ovat taas hyvää brittitasoa, ainoastaan Oldman on valitettavasti välillä se Oldman, minä olemme hänet oppineet tuntemaan. Toisaalta mitään Léon-tyyppistä täyssekisroolia ei onneksi nähdä, näihin puitteisiin se olisi sopinut heikosti. Kuvakerronta on kuivakasta tv-tyyliä ja muutamaa tappelua lukuun ottamatta tapahtumat koostuvat lähinnä dialogista, jolla valotetaan päähenkilö Buzin tuntemuksia ja motiiveja. Valitettavasti elokuvan niukkuus johtaa siihen, että siinä ei oikeasti ole juuri mitään kiinnostavaa. Valmistumisajankohtanansa elokuvan tarkoitus oli todennäköisesti esittää, kuinka huligaanit eivät oikeasti ole paatuneita rikollisia tai ääriliikkeiden edustajia, vaan ainoastaan elämäänsä kyllästyneitä ihmisiä. Ihmisiä, joille firma oli Fight Club.

***--
© Antti Tohka, julkaistu: 6.10.2004
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (3)
 SMATKK
  3.0 3.0 4.5
keskiarvo
lukijat i
3.13/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (19)
5%
The Firm (1988)  The Firm (1988)