Caroline Munro

Crazy Shaolin Disciples (1983)

aka Di zi ye feng kuang; Enter the 36th Chamber of Shaolin

Crazy Shaolin Disciples #1 Crazy Shaolin Disciples #2

Mitä haaskausta! Näin herkullista näyttelijäkaartia hukataan harvoin yhtä tehokkaasti. Kun shaolin-temppeliin sijoittuvassa Shaw Brothers -elokuvassa ovat mukana Gordon Liu (The 36th Chamber of Shaolin), Lo Lieh (King Boxer), Wong Yue (The Spiritual Boxer), Chin Siu Ho (Mr. Vampire) sekä The Five Venomsin Lo Meng ja Philip Kwok, olisi katsojalla jo matemaattisten todennäköisyyksien perusteella oikeus odottaa edes kelvollista vastinetta rahoilleen.

Crazy Shaolin Disciples [1]
Crazy Shaolin Disciples [2]

Komediaksi luokiteltu Crazy Shaolin Disciples on lähes täysi katastrofi. Pahimman selkäsaunan ansaitsisi kiinankielisten alkutekstien taakse piiloutunut käsikirjoittaja, jonka oksentama kertomus on sen verran sakeaa huttua, että klimppejä pureskellessa ateria tekee mieli jättää kesken. Asiaa pahentaa entisestään päähenkilöiksi valitut tutut kungfusankarimme Fang Shi Yu (aka Fong Sai Yuk: Wong Yue) ja Hong Si Guan (aka Hung Hsi-kuan: Lo Meng), jotka aloittivat tähän asti kunniakkaan Shaw Brothers -uransa Chang Chehin Heroes Twolla 1974 Alexander Fu Shengin ja Chen Kuan Tain ruumiillistamina. Kaikkien Hongkong-elokuvan ystävien tuntemista shaolin-persoonallisuuksista oltaisiin helpostikin voitu raastaa hedelmällistä huumoria, mutta tällaiseen ei ilmeisesti ole koettu minkäänlaista tarvetta. Crazy Shaolin Disciplesin Fangilla ja Hongilla ei ole nimiä lukuun ottamatta esikuviensa kanssa mitään tekemistä ja heidän liittämisensä elokuvaan haisee halvalta ja tyylitajuttomalta rahastukselta.

Crazy Shaolin Disciples [3]
Crazy Shaolin Disciples [4]

Itse komedia on tietysti kaameaa ja katsojaa ali-arvioivaa: nännejä poltetaan suitsukkeilla, kompastutaan paskakasaan, juodaan virtsapitoista vettä, yritetään raiskata naiseksi pukeutunut mies. Eikä nyt ole kyse mistään anarkistisesta irrottelusta, vaan myötähäpeää herättävästä lapsellisesta koheltamisesta. Ei Crazy Shaolin Disciples silti mikään pahnanpohjimmainen vastenmielisyys ole, ainoastaan täysin turha. Ulkoiset puitteet ovat kunnossa: lavasteet ovat komeat, roolijako pätevä ja taistelut rullaavat tyydyttävästi. Ilmavaivainen käsikirjoitus ja laiska ohjaus (syntipukkina paremmin televisiotuottajana tunnettu Yau Fung Hung) onnistuvat kuitenkin mitätöimään kaiken mielenkiinnon jokaikisesta kohtauksesta.

Crazy Shaolin Disciples [5]
Crazy Shaolin Disciples [6]

Koko juoni on tässä: paha kenraali Lo Lieh haluaa tuhota kaikki Hong-koulun oppilaat. Hong Si Guan ja Fang Shi Yu pakenevat shaolin-temppeliin ja mekastavat siellä mm. vapauttamalla luolaan kahlehditun, sekopäisen vanhan munkin sekä ahdistelemalla temppelin lähistöllä asustavaa nuorta tyttöä. Noin puolessa välissä elokuvaa kenraali koettaa päästää sisään temppeliin pidättämään Hongin, muttei onnistu. Aivan lopuksi kenraali saapuu uudestaan ja saa surmansa voimansa yhdistäneiden shaolin-oppilaiden käsittelyssä. Tähän tarinanraakileeseen ripustetaan runsaasti valjusti viihdyttäviä kung fu -matseja ja yliannostus noloa slapstick-uunoilua.

Crazy Shaolin Disciplesin katsominen ei varsinaisesti satuta, muttei siinä kyllä mitään järkeäkään ole. Sen äärellä ei voi kun turhautua kaikestä hukkaan heitetystä potentiaalista. Toisaalta katsoisin vaikka nelituntisen dokumentin nauriinkylvön iloista, jos ratkaiseviin osiin oltaisiin kiinnitetty Gordon Liu ja Lo Lieh.

*½---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 1.11.2004
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 JSTP
  3.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (4.5.2010 01:20:03)
user avatar Olispa kiva kuulla perustelut kolmelle tähdelle, sen verran käsittämätön tekele, että vain vaivoin kykeni katsomaan loppuun. Onko tällä oikeasti ollut käsikirjoittajakin?
vastaa »
Jetro Suni kommentoi (5.5.2010 20:51:31)
lainaus:
Olispa kiva kuulla perustelut kolmelle tähdelle, sen verran käsittämätön tekele, että vain vaivoin kykeni katsomaan loppuun. Onko tällä oikeasti ollut käsikirjoittajakin?
user avatar Elokuvan katsomisesta on niin monta vuotta, etten yksinkertaisesti pysty muistamaan tarkkoja perusteluja sille mistä tässä pidin. Oletan että elokuva ei ainakaan ollut tylsä, koska se jos joku olisi ollut omiaan tiputtamaan tähdet alle kolmosen. Mulla on myös melko korkea toleranssi paskalle slapstick-huumorille, eli sekin osin selittänee tuon suhteellisen korkeaksi jääneen tähdityksen.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa