Caroline Munro

Shaolin Prince (1982)

aka Shaolin chuan ren; Death Mask of the Ninja; Iron Fingers of Death; Iron Fingers of Shaolin; Siu Lam Chuen Yan

Shaolin Prince #1 Shaolin Prince #2

Muistan aikoinaan pettyneeni Death Mask of the Ninjaksi nimettyyn elokuvaan: ei yhtään ninjaa, kuolonmaskeista puhumattakaan. Yhdellä miehellä oli musta huivi kasvojensa suojana muutaman sekunnin, mutta ei se vielä jumalauta oikeuta tätä ninja-leffana mainostamaan. Alkuperäisellä kuvasuhteella, ääniraidalla ja Shaolin Prince -nimellä sama pätkä on kuitenkin muuttunut kelvollisesta ninjattomuusturhautumisesta erinomaisen viihdyttäväksi, joskin edelleen hölmöksi kung fu -fantasiaseikkailuksi. Tylsä tarina shaolin-temppelissä varttuneesta, syntyperästään tietämättömästä kruununperijästä (Ti Lung) pusketaan reilusti plussan puolelle energisillä mättökohtauksilla ja sujuvalla ohjaustyöllä.

Shaolin Prince [1]
Shaolin Prince [2]

Esikoisohjaaja Tang Chia opiskeli nuoruutensa taistelulajeja Yuen Woo Pingin isän Simon Yuen Siu Tinin (Drunken Master, 1978) valvonnassa ja aloitti koreografin uransa jo 60-luvulla Liu Chia-liangin partnerina. Kun kaksikko lopetti yhteistyön Chang Chehin kanssa, siirtyi Liu Shaw ohjaajien kirkkaimpaan kärkeen heti debyytillään The Spiritual Boxer (1975). Tang Chia jatkoi koreografina, suunnittelen taistelukohtaukset mm. koko Chor Yuenin 70-luvun lopun merkittävään wuxia-tuotantoon. Ohjaamaan Tang pääsi vasta 1982, kun Shaw-veljesten elokuvaimperiumilla oli jo toinen jalka haudassa. Shaolin Princen jälkeen ehtivät vielä valmistua Shaolin Intruders (1983) sekä mielenkiintoinen Opium and the Kung Fu Master (1984), jossa Ti Lungin esittämä kung fu -mestari kamppailee huumeaddiktionsa kanssa, ennen kuin studiot sulkivat porttinsa ja Tangkin siirtyi televisiotuotantojen pariin.

Shaolin Prince [3]
Shaolin Prince [4]

Tang Chian 20 vuoden kokemus elokuva-alalta näkyy varmana ohjauksena, joskin joissain kameranpyörityksissä ja yllättävissä tyylilajivaihdoksissa on itsetarkoituksellista kikkailun makua. Onneksi tämä ei ehdi ärsyttää, vaan välittyy katsomoon asti innostuneena kokeilunhaluna. Parhaiten Tang pääsee vauhtiin tietysti taistelukohtauksissa, jotka ovatkin 200-prosenttista Tang Chiaa. Mies on selvästi halunnut debyyttiohjauksessaan ylittää kaikki aikaisemmat koreografiasaavutuksensa ja tulos on riemastuttavan ylivedettyä, mutta silti ihailtavan kontrolloitua hutkimista. Matsien runsaus ei ala puuduttamaan, kun mukaan keksitään jatkuvasti jotain uutta. Vaijerienkäytön pioneeri onnistuu jälleen naittamaan nautittavasti fantastiset trikkinsä näyttelijöiden aitoon osaamiseen. Erikoiset aseet ovat aina olleet Tangin bravuuri, joten nyt niitä tarjoillaan useamman elokuvan tarpeisiin: liekinheitinsauva, kalanruotomiekat ja tappavasti muunneltava kantotuoli ovat vain muutamia esimerkkejä.

Shaolin Prince [5]
Shaolin Prince [6]

Pääosan esittäjän valinta on jokseenkin käsittämätön: yksinkertaista hulivilioppilasta näyttelee kunnioitettavan karismaattisesti ikääntynyt Ti Lung. 36-vuotias Ti ei sovi lainkaan parikymppisen hupsuttelijan rooliin, mitä hänen päähänsä liimattu naurettava peruukinhirvitys entisestään korostaa. Tällaisessa älyvapaassa sekametelisopassa kaikki lisäkajahtaneisuus on kuitenkin pelkkää bonusta. Tunnelma on kuin näkisi Christopher Leen Pee-wee's Big Adventuren uusintafilmatisoinnin nimiroolissa.

Shaolin Prince [7]
Shaolin Prince [8]

Lähes juonivapaa käsikirjoitus lähinnä liittää erilaisia toimintakohtauksia peräkkäin. Häikäilemätön yhdeksäs lordi (mainio Jason Pai Piao) yrittää vallankaappauksen nimissä päästää päiviltä vauvaikäisen tulevan kuninkaan, mutta pienokainen päätyy eristäytyneeseen shaolin-temppelin sivukonttoriin sinnikkään kaartilaisen (Yuen Wah) ansiosta. Lapsen menneisyydestä tietämättä kolme hölmöä shaolin-mestaria (jotka katsojan totaaliseksi yllätykseksi ovat useammin hauskoja kuin rasittavia) kouluttavat tästä kung fu -mestarin. Varttuneen prinssin (Ti Lung) tiet kohtaavat pian yhdeksännen lordin salamurhaa juonivan nuoremman prinssin (Derek Yee) kanssa ja nämä yhdistävät voimansa vääryyttä vastaan. Välissä mm. manataan aaveita ja kilvoitellaan korruptoituneiden munkkien kanssa. Yhteenotot sikiävät mitä heppoisimmista tekosyistä. Mutta mitäs siitä, kun kaikilla on kivaa. Heikko juoni ryskitään läpi sellaisella draivilla, ettei tapahtumien syitä tule edes miettineeksi.

***½-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 15.11.2004
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 TPMEMK*
  3.5 2.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
4.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (4)
0%
Shaolin chuan ren (1982)  Shaolin chuan ren (1982)Iron Fingers of Shaolin