Caroline Munro

El maquinista (2004) :: The Machinist

Koneenkäyttäjä

aka Der Maschinist; L'uomo senza sonno

El maquinista #1 El maquinista #2

Paranoia-trillerin kiinnostavuus on tavallistakin enemmän riippuvainen uskottavuudesta ja samaistumisesta; jos tekijät eivät ymmärrä jatkuvuudesta, hahmoista ja logiikasta (tai maailmasta ylipäänsä) enempää kuin Michael Bay yli kaksi sekuntia pitemmistä otoksista, ei katsoja kykene heittäytymään elokuvan sisälle. Asetelmat, joissa päähenkilön todellisuus kyseenalaistetaan ja joissa seikkaillaan synkän unen säännöillä ovat etenkin David Fincherin Fight Clubin (1999) jälkeen yleistyneet. Sitten on tietysti vielä lisättävä loppuun kaiken päälaelleen pyöräyttävä tvisti, jolla on useammin vieraannuttava vaikutus koska se ei nouse tapahtumista itsestään vaan tuntuu päälle liimatulta kikkailulta ja temppuilustaan riehaantuneiden tekijöiden kyvyttömyydeltä tarjota aitoa sisältöä. Viimeisimpänä loukkauksena älyä ja tyyliä vastaan nousee mieleen umpionneton One Po1nt 0 (2004). Unettomuudesta kärsivien harhaisten päähenkilöiden sarjassa The Machinist ei pääse minnekään Taksikuskin (1975) tai edellä mainitun Fight Clubin tasoille, mutta imaisee mukaansa tavallista pahempana painajaisena.

El maquinista [1]
El maquinista [2]

Trevor Reznik (Christian Bale) työskentelee koneenkäyttäjänä tehtaalla, käy säännöllisesti vakiohuoransa Stevien (Jennifer Jason Leigh) luona ja koittaa vain yleensä selvitä päivästä toiseen. Trevor ei ole nukkunut kunnolla vuoteen ja on kuihtunut langanlaihaksi, jonkin kalvaessa häntä sisältä. Työkaverien leikkisä naljailukin alkaa saada ahdistavia piirteitä. Yhtäkkiä tehtaalle ilmestyy uusi työntekijä Ivan (John Sarian), jota hajamielisesti tarkkaillessaan Trevor nojaa koneeseen ja vahingossa leikkauttaa työkaveriltaan Milleriltä (Michael Ironside) käden irti. Kun hän sitten ottaa Ivanin puheeksi, käy ilmi ettei kukaan muu edes tiedä tämän olevan olemassa. Trevorin arki alkaa saada yhä uhkaavampia piirteitä hänen törmätessään Ivaniin siellä täällä. Joku myös kiinnittää hänen jääkaappiinsa salaperäisiä lappuja. Mistä kaikessa on kyse?

Lupaavan mutta epätyydyttävän Session 9:n (2001) ohjannut Brad Anderson on luonut vainoharhaa ja epätodellisuutta huokuvan, omaperäisen, ja loppujen lopuksi oudon satuttavan elokuvakokemuksen. Vaikutteita ei piilotella; Trevorin pöydällä makaa Dostojevskin Idiootti-romaani. Temaattiset yhteydet Rikokseen ja rangaistukseen eivät myöskään ole kovin kaukaa haettuja päähenkilön huojuessa halki piinallisen ja huuruisen arkensa enemmän kuin puoliksi tiedostamaton katumus niskoillaan. Anderson ohjaa erittäin hillitysti ja hienovaraisesti, kypsän hallitusti välttäen suurempaa painajaisvisioilla mässäilyä. Groteskeja ja surrealistisia yksityiskohtia (kuten jättimäinen kalanpää baarin seinällä) voi poimia lavasteista ja henkilöohjaus on taitavaa kautta linjan. Tämän ja Session 9:n perusteella Andersonin tyylistä ei tosin voi muuta sanoa kuin "uhkaava", mutta selkeää kehitystä narratiivin hallinnassa on havaittavissa töiden välillä. Scott Kosar pureutuu minimalistisella käsikirjoituksellaan syyllisyyden ahdistavaan ytimeen. Itseään ei voi paeta, vaikka kuinka yrittäisi sälyttää tekojaan toisten niskoille tai kiduttaen rangaista ruhoaan. The Machinist on kauhutrilleriksi puettu moraalitarina häiriintyneestä miehestä, tämän itsensä näkökulmasta kerrottuna. Trevorin näkyjen todenperäisyys on täysin ilmeistä niin elokuvan muille hahmoille kuin katsojallekin, eikä Anderson edes yritä luoda vaikutelmaa että miestä oikeasti vainoisi joku muu kuin hän itse. Kukaan ei vain tiedä miksi. Suurimman osan ajasta katsoja joutuu Trevorin ohella miettimään, mikä miehen on ajanut harhaiseen ja nääntyneeseen tilaansa. Vastaus (jonka aavistaa tulevan, joskaan ei täsmälleen sellaisena, kuin se tapahtuu) on paljastava ja vapauttava hetki, ei mikään loppuyllätys sanan varsinaisessa merkityksessä. Langat vedetään tosin lopussa ehkä hieman liiankin nätisti yhteen; enemmän olisi voinut jäädä mysteeriksi.

El maquinista [3]
El maquinista [4]

Xavi Giménez on kuvannut elokuvan ahdistavan ja painostavan harmaana, eräänlaisena monotonisen kolkkona limbona jossa Trevor joutuu vaeltamaan. Vain muutamat valoisat ja värikkäät hetket rikkovat synkkyyden. Äänimaailma ei sekään anna rauhaa, oli sitten kyse tehosteista tai musiikista.

Ja silti elokuva olisi parhaimmillaankin keskiverto ilman Christian Balen käsittämättömän rankkaa, kirjaimellisesti luihin ja ytimiin pureutuvaa roolisuoritusta. Ja suoritus se nimenomaan on; Bale laihdutti itsensä lähes hengenvaaralliseen kuntoon roolia varten. Mies näyttää kävelevältä erikoisefektiltä, kuin luurangon päälle olisi pingotettu kuminen ihmisen nahka. Elokuvaa katsoessa tulee usein ihan fyysisesti paha olo, etenkin kun Bale ottaa paidan pois. Hahmon sisäistämistä viedään harvoin ulkoisilta puitteiltaan näin sairaalloisen pitkälle. Ja aivan kuin Mary Harronin American Psychossa (2000), Bale hallitsee nytkin koko elokuvaa. Sosiopaattisen überjupin Patrick Batemanin tilalla on vain luista koostuva, nahkaan verhottu variksenpelätti, varsinainen kävelevä kuolema joka elää omassa maailmassaan siinä missä aiempi psykokin. Trevorin puistattava olemus ryntäilee läpi elokuvan, kadottaen asteittain pienetkin ankkurit ympäröivään todellisuuteen tarinan edetessä ja syyllisyyden kasvaessa. Bale ei päästä pienimpiäkään eleitä karkuun, vaan näyttää täysin elävän hahmonsa hirvittävät koettelemukset.

El maquinista [5]
El maquinista [6]

The Machinist ei ole helppo elokuva. Rytmitys on verkkainen, eikä katsojalle osoiteta jatkuvasti tienviittoja juonen suunnasta. Hetkittäin jopa tuntuu ettei elokuva etene lainkaan. Vastuun pakoilua ja syyllisyyttä käsittelevä tarina jää kuitenkin kytemään mieleen ja kokonaisuuden täysi monipuolisuus paljastuu vasta elokuvan loputtua, kaikkea nähtyä miettiessä. Balen uskomaton muodonmuutos vangitsee kaiken huomion ja pitää sen loppuun asti.

****-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 24.1.2005
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (9)
 JSSMJLTPJMJM*IRMK*EM
  4.0 4.0 4.0 4.0 4.0 4.0 4.0 2.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.68/5.00 (30)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  46 (79)
58%
El maquinista (2004)  El maquinista (2004)Koneenkäyttäjä