Caroline Munro

I Heart Huckabees (2004)

aka Extrañas coincidencias; J'adore Huckabees; Le strane coincidenze della vita

I Heart Huckabees #1 I Heart Huckabees #2

Genre

David O. Russellin uutta elokuvaa ehdittiin odottaa jo useampi vuosi. Satiirisella Persianlahden sodan kuvauksellaan Three Kings (1999) pinnalle noussut Russell oli sen jälkeen mukana tekemässä Irakin nykytilanteeseen liittyvää dokumenttia Soldiers Pay (2004), jonka oli tarkoitus olla ekstrana elokuvan uudessa dvd-julkaisussa. Tuotantoyhtiö Warner päätti kuitenkin, että dokumentin sisältö ja aiheen käsittelytapa olivat liian tulenarkaa materiaalia julkaistavaksi. Juttu päätyi lopulta Uncovered: The War On Iraq -dokumentin dvd-ekstraksi. Russell on sen lisäksi viimeisen viiden vuoden aikana ilmiselvästi ajatellut paljon olemassaoloon henkilökohtaisella tasolla liittyviä asioita. Tulos on kikkailevasti nimetty I Heart Huckabees, "eksistentialistinen komedia", jossa on enemmän eksistentialismia kuin komediaa tai mitään muutakaan.

I Heart Huckabees [1]
I Heart Huckabees [2]

Parikymppinen Albert (Jason Schwartzman) on runoileva luontoaktivisti, jonka paikallisen metsän- ja suonvarjelukomitean Huckabees-tavarataloketjun johtajistoon kuuluva menevä ja komea materialisti Brad (Jude Law) kaappaa hallintaansa luontoystävällisen kuvan luomiseksi kaupalleen. Bradin vaimo Dawn (Naomi Watts) on Huckabeesin mainoksien vakiokasvo, jolla alkaa olla kriisinpoikanen ulkonäöstään. Samaan aikaan maailmantuskaa vuoden 2001 WTC-terroristi-iskuista ja luontoa tuhoavasta bensankäytöstä potevan palomies Tommyn (Mark Wahlberg) vaimo ja lapset jättävät hänet, koska miehen eksistentialistinen paasaaminen ajaa heidät hulluuden partaalle. Kaikkia näitä asioita yhdistävä tekijä on Albertin elokuvan alussa avukseen palkkaama eksistentialistinen etsivätoimisto, jota vetää vinksahtaneen oloinen aviopari Bernard & Vivian (Dustin Hoffman ja Lily Tomlin). Albertin on, syystä tai toisesta, saatava selville erään yhteensattuman merkitys ja oma paikkansa universumissa. Eksistentialistista, siis.

I Heart Huckabees [3]
I Heart Huckabees [4]

Jos homma kuulostaa sekavalta, ei hätää, sitä se onkin. I Heart Huckabees jatkaa Charlie Kaufmanin ja Wes Andersonin elokuvien kaltaisten nokkelien kerronnallisesti leikkivien ja äärimmäisen tyyliteltyjen postmodernien elokuvien sarjaa. Sävy on koominen mutta käsiteltävät asiat vakavia. Russell ei vain onnistu pitämään sinne tänne viskomiaan palloja ilmassa. Elokuvassa ei käytännössä ole yhtään kohtausta, jossa joku ei huutaisi huoneelliselle ihmisiä. Hyvin usein kiistan aiheena on, liittyykö kaikki maailmankaikkeudessa kaikkeen vai onko ihan samantekevää, mitä kukin tekee. Aiheesta voisi saada oivaltavan ja hauskan elokuvan, mutta Russell on päätynyt lähinnä meluisaan sarjaan irrallisia hetkiä, joissa eri teorioita julistetaan hirveällä pauhauksella. Albert on elokuvan päähenkilö, mutta Schwartzman ei edes yritä tuoda häneen erityistä persoonallisuutta - ei niin, että Russell siihen tarjoaisi mahdollisuuksiakaan. Hahmoon tutustutaan kriisin hetkellä ja hänet määritellään täysin sen perusteella. Law'n Brad on kiinnostavampi hahmo, mutta sen verran karikatyyri ettei hänkään tunnu todelliselta. Wahlbergin tehtävä on lähinnä kimpoilla muiden välillä. Kun mitään kosketuspintaa hahmoihin tai tapahtumiin ei synny, tapahtumat ja päähenkilöiden suuret oivallukset elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta jäävät pelkäksi kuivan älylliseksi teorioinniksi, johon yritetään tuoda luonnoton määrä energiaa ja voimaa HUUTAMALLA PALJON. Elokuvasta saatu nautinto onkin suoraan verrannollinen siihen, kuinka kiinnostunut katsoja on kuuntelemaan tätä jatkuvaa maanista purkautumista.

I Heart Huckabees [5]
I Heart Huckabees [6]

Tilannetta ei paljon auta se, että elokuvan asetelmat ja ratkaisu ovat harvinaisen selvät heti kun tilanteet ja hahmot on esitelty. Hahmoille tarjotaan mustavalkoisia äärivaihtoehtoja olevaisuuden ymmärryksestä; joko kaikki liittyy kaikkeen ja pienimmilläkin asioilla on merkitys, tai sitten on vain tyhjyys eikä millään ole mitään väliä. Katsojalle on tuskallisen ilmeistä kuinka tässä käy, mutta yhden ominaisuuden hahmot eivät sitä voi ymmärtää ennen loppua. Russell on liian kiinnostunut omasta sisäänpäin kasvaneesta visiostaan, eikä ymmärrä antaa luomiensa hahmojen hengähtää tai herättää katsojan mielenkiintoa. Olemassaololleen tarkoitusta hapuillen vaativa huutosakki on pelkkä joukko sätkynukkeja ohjaajan pakkomielteiden sinne tänne kiskomana.

I Heart Huckabees [7]
I Heart Huckabees [8]

Russell ei juuri anna syitä kiinnostua tapahtumista tai edes välittää hahmoistaan. Tuntuu että koko elokuva olisi ohjattu kuin tiukan ja stressaantuneen kersantin vetämä paloharjoitus. Jatkuva kaaos ei pidä kokonaisuutta käynnissä, vaan lähinnä ahdistaa. I Heart Huckabees on kireä ja kohkaava, erittäin paha yhdistelmä. Silti se ei ole toivoton tapaus, vain turhauttava. Mukana on hyviä sekä hauskoja hetkiä, elokuva ei ole tylsä vaan etenee koko ajan, ja näyttelijät tekevät parhaansa hahmojen kanssa. Etenkin Hoffmanilla näyttää olevan hauskaa omalaatuisena etsivänä ja Wahlberg luo taas yhden sympaattisen tyypin. Tommy voisi ihan hyvin olla vanhempi versio Wahlbergin roolihahmosta Three Kingsissä. Käsikirjoitus on älykäs ja dialogi keinotekoisuudessaankin usein kiehtovaa. Ohjaajan kuvalliset kikkailut, lähinnä ruuduiksi hajoavat hahmot ja taustat sekä Albertin omalaatuiset näyt tilanteestaan, eivät jää irtonaisiksi sekoiluiksi vaan ovat oleellinen osa kerrontaa. Ohjeistuksena voisi sanoa, että jos vihasi Alan Rudolphin Breakfast of Championsia (1999), kannattaa tämäkin kiertää kaukaa. I Heart Huckabees saa välillä ajattelemaankin, mutta elokuvaksi jonka päätarkoitus se tuntuu olevan, tulos on harvinaisen vähäinen. I Heart Huckabees tulee taatusti olemaan koko vuoden tekotaiteellisimmaksi haukuttu elokuva, osittain hyvinkin ansiosta.

**½--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 27.2.2005
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (6)
 JSSMTPJMIR
  4.5 3.0 2.5 1.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.42/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -3 (22)
14%
I Heart Huckabees (2004)  I Heart Huckabees (2004)