Caroline Munro

La bestia uccide a sangue freddo (1971) :: Slaughter Hotel

Kylmäverinen peto

aka Asylum Erotica; The Cold-Blooded Beast; The Beast Kills in Cold Blood

La bestia uccide a sangue freddo #1 La bestia uccide a sangue freddo #2

Vuoden 1972 Milano calibro 9 on allekirjoittaneelle se kaikkein päräyttävin eurogenreleffa koskaan. Sanomattakin lie selvää, että kun tassuun sattui saman ohjaajan vuotta aikaisemmin tekemä mustahanskamurhaajaeepos Cold Blooded Beast, olivat odotuksetkin korkealla. Etenkin kun monet vaikutusvaltaiset tahot olivat sitä suitsuttaneet. Elokuvan loputtua havaitsin kuitenkin tuijottaneeni n. 95 minuuttia paskaa. Hyvä, että näkö jäi.

Myönnän kirjoittavani tätä tunnekuohun vallassa. Minua vituttaa. Mutta, mutta - analyyttisyys ennen kaikkea. Nyt on otettava rottaa niskasta kiinni ja alettava kysymään itseltään jyrkän reaktion syitä. Ensin plussat:

La bestia uccide a sangue freddo [1]
La bestia uccide a sangue freddo [2]

Elokuvan perusasetelma tuntuu toimivalta: syrjäiseen, kartanomaiseen parantolaan on suljettu epälukuinen joukko ilmeisesti itsemurhaa yrittäneitä nuorehkoja, hyvännäköisiä naikkosia. Sairaalaa johtaa itse suuri Kinski. Eipä aikaakaan kun parantolassa alkaa riehua kirvestä ym. heiluttava mielipuoli. Kukahan se mahtaa olla? Tämän lukaistuaan jokainen hyvän giallon nähnyt katsoja yhtynee siihen, että huonommistakin lähtökohdista on väännetty toimivaa viihdettä.

Puhtaasti visuaaliselta kantilta Cold Blooded Beast onkin, etenkin alkupuolella, jopa hyvännäköinen tuotos. Media Blastersin dvd:n antaumuksella tarjoilema 2.35:1 anamorfinen laajakuva on kirkas, ja värit suorastaan hehkuvat 60- ja 70-lukujen vaihteen syntistä loistoa. Myös komppikset ovat vakuuttavia ja mielisairaalamiljöön fiilis tavoitetaan oikein mainiosti. Mutta tähän loppuu kehuminen, tikun vääntäminen asiasta.

La bestia uccide a sangue freddo [3]
La bestia uccide a sangue freddo [4]

Cold Blooded Beast ei osaa päättää mikä se on. Missään nimessä se ei ole giallo. Siis vaikka elokuvan ainoan alusta loppuun kuljettavan kerronnallisen voiman tarjoaa mustaan pukeutunut murhaaja, jonka kasvoja ei näytetä. No miksei se sitten ole giallo? Koska elokuvasta puuttuu selvittäjähahmo. Toimivissa gialloissa on aina joku hahmo, joka alkaa selvittää murhaajan henkilöllisyyttä. Sen kaltainen toimija kuljettaa tarinaa eteenpäin yhdessä murhaajan kanssa. Parhaissa tapauksissa lopputulos on peli, jossa katsoja myötäelää selvittäjän mukana elokuvan tapahtumia. Emotionaalinen kliimaksi tulee yleensä silloin, kun katsoja tajuaa muutamaa sekuntia ennen selvittäjää kuka murhaaja on, ja että nyt ollaankin vaarassa.

Cold Blooded Beastissa tämä dramaturgia pettää pahemman kerran. Murhaajan visiitit ovat kiusallisen irrallisia, eivätkä ne linkity millään tavalla niiden välillä tapahtuviin kohtauksiin. Cold Blooded Beastissa ei ole minkäänlaista kerronnallista jännitettä. Itse asiassa Cold Blooded Beastissa ei ole varsinaista päähenkilöä ollenkaan. Suurin osa päänäyttelijöistä saa suurin piirtein saman verran aikaa. Tämänkaltainen rakenne saattaa toimia jossain Viime vuonna Marienbadissa -tyyppisessä taidepläjäyksessä, mutta ei missään nimessä genre-elokuvassa.

La bestia uccide a sangue freddo [5]
La bestia uccide a sangue freddo [6]

Cold Blooded Beast on myös kovin tosikkomainen elokuva. Ainakin se ottaa itsensä liian vakavasti. Kaikki näyttelijät ovat kuin zombeja, emotionaalisesti kovin hillittyjä. Kinskikin on haudannut normaalin maanisen karismansa maton alle ja muuttunut huonekaluksi. Ylipäänsä henkilöhahmot jäävät niin ohuiksi, että toipilaiden puolesta ei edes jännitä murhaajan saapuessa, koska heissä ei ole mitään syvyyttä ja he ovat katsojalle täysin yhdentekeviä. Leimallisimmin vakavuus kuuluu kuitenkin ääniraidalla: musiikiksi Di Leo on valinnut yleensä hisseissä kuultavaa ohjelmistoa. Poissa on näille elokuville tyypillinen groove ja niljakas svengi. Tilalla on poikkihuilua ja virvelirummun rimshotteja suoraan ruotsinlaivan puolalaisbändiltä.

Pahiten homma kusee kuitenkin siinä noin tunnin kohdalla. Seuraa vartti kammottavaa ja turhaa elokuvan venyttämistä. Di Leo unohtaa juonensa kokonaan ja näyttää kolme täysin turhaa ja irrallista "eroottista" kohtausta. Näiden kohokohtana voidaan mainita kolme erillistä ja erityisen tarpeetonta full frontal -lähikuvaa karvaisen pillun hyväilemisestä. Viimeistään nämä itsetarkoituksellisen kylmät ja sleazyt "eroottiset" kohtaukset pysäyttävät juonen etenemisen ja vaivuttavat katsojan koomaan.

La bestia uccide a sangue freddo [7]
La bestia uccide a sangue freddo [8]

Kaikkein anteeksiantamattomin virhe on kuitenkin whodunnit-rakenteen mukana raahaaminen sitä mitenkään hyväksikäyttämättä. Katsojalle ei missään vaiheessa suoda mitään vihjeitä murhaajan identiteetistä, ja kun tämä lopulta paljastuu, ei siihen liity mitään päräyttävää. Näin ei todellakaan tehdä toimivaa genre-elokuvaa.

*½---
© Markus Sorsa, julkaistu: 16.3.2005
keskiarvo
toimitus
2.21/5.00 (7)
 JSSMJMJM*MSMK*PI
  2.0 4.0 2.0 1.5 1.5 1.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.25/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -3 (17)
18%
La bestia uccide a sangue freddo (1971)  La bestia uccide a sangue freddo (1971)Slaughter Hotel  

kommentit

odota...
Namfoodle kommentoi (11.6.2014 22:56:06)
user avatar Paskin giallo, jonka olen nähnyt. Uuvuttavan tylsä. Neljännessä kuvassa näkyvä perseenhierontakohtaus oli koko elokuvan parasta antia.
vastaa »
amato kommentoi (3.4.2016 15:50:53)
user avatar Kyllähän tää sotkuisa ja sekava pannukakku on, ja kyllä tään sellaisena taas vuosien tauon jälkeen juuri ja juuri katsoo. Sikkana roskana. Giallo tästä on kaukana tosiaan. Omituisin idea on sijoittaa tää `teurastamo-hotelli`-mielisairaala vanhaan "ritarilinnaan", tai mihin lienee ja jättää kaikki vanhat aseet ja kidutusvälineet seinille roikkumaan ja lattialle lötköttämään.. Siitä voi Mustahanska niitä sitten valita ja kanniskella.. Ulko-ovikin näkyy olevan yölläkin auki ja sitten ihmetellään että `miten se nymfo taas pääsi pakenemaan..`
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa