Caroline Munro

The Bow (2005)

aka Hwal; L'arc; El arco; L'arco; To toxo; Yay

The Bow #1 The Bow #2

Joskus Kim Ki-dukia on niin helppo vihata. Ohjaajan Viiden vuodenajan jälkeinen kehityskaari on ollut tähän asti erittäin myönteinen; Samarian herkkyys ja 3-Ironin vaativa hiljaisuus olivat loistavia suorituksia muutoin varsin epätasaiselta ohjaajalta. Valitettavasti postiivinen kehityskaari katkeaa The Bow'n liipatessa vuoden huonoimman elokuvan titteliä.

Ulkomaailmasta eristyviin tiloihin ihastunut Kim palaa uutukaisessaan niin Saaren kuin Viiden vuodenajankin tunnelmiin. Kalastusmaja ja temppeli ovat vaihtuneet molempien yhdistelmään, keskelle merta ankkuroituun laivaan, jonka kantta laivalla asuva vanhus vuokraa läheisen saaren kalamiehille.

Vanhuksen seurana botskilla on miehen löytämä 16-vuotias orpotyttö, joka auttaa niin kalastajia kuin myös vanhusta päivän askareissa. Oudompaa osastoa tytön työtehtävissä edustaa erikoinen tulevaisuuden ennustusruljanssi johon liittyy keinu, buddha ja elokuvan nimenmukainen jousipyssy.

Vanhus on rakastunut orpotyttöön ja on päättänyt mennä tämän kanssa naimisiin tytön täyttäessä 17-vuotta. Muutoin niin sympaattisen oloinen vanhus kylvettää tyttöä kuin pikkulasta ja eristää tämän kaikesta muusta ihmiskontaktista. Vanhus tekee tytön lähestymistä yrittävien kalastajien toimista selvää ensin ampumalla jousellaan näitä miehiä kohti ja sen jälkeen heittämällä miehet laivasta pihalle. Illan päätteeksi vanhus muuttaa jousen soittimeksi ja kipuaa laivan mastoon soittelemaan surullisia sävelmiä.

Asetelma on jokseenkin kiinnostava mutta Kim ei saa aiheesta irti yhtään mitään kiinnostavaa ja tyytyykin toistelemaan elokuvan mitan verran vanhoja elkeitään aina kiusallisen noloon loppuratkaisuun saakka. Heppoinen tarinakaan ei kanna puolta tuntia pidemmälle kun totaalisen hiljaisille päähenkilöille ei löydy muita ulottuvuuksia naaman nyrpistelyn lisäksi. Äärimäisen noloa symboliikkaa ja kerrassaan surkeasti motivoituja ratkaisuja piisaa kuitenkin siinä määrin että ei ehdi myötähäpeältään paljon muuta vaatimaankaan.

Vaatimattomien budjettien erikoismies työsti The Bow'n kasaan äärimmäisen nopsaan ja se näkyy valitettavan hyvin. Yleensä ainakin visuaalisesti kiinnostava Kim ei saa aikaan oikeastaan yhtään mitään kiehtovaa. Selkeästi länsimaalaiselle festarikansalle suunnattu The Bow aiheuttaa Kimin uraa seuranneelle lähes pelkästään puhdasta vitutusta.

Lopulta käteen jää, katsojasta riippuen, vain Kimin parhaat/pahimmat palat -kokoelma. Se ei ole paljoa se.

*----
© Esko Javanainen, julkaistu: 13.9.2005
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (3)
 SMJM*MK*EJ
  2.0 1.5 3.0 1.0
keskiarvo
lukijat i
1.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!