Caroline Munro

Stoner (1974)

Kiveä kovempi Stoner

aka Tie jin gang da po zi yang guan; A Man Called Stoner; Hong Kong Hitman; The Shrine of Ultimate Bliss

Stoner #1 Stoner #2

Yhden kerran Bond-yrittäjä George Lazenby koetti heti lähtölaukaukseen lässähtäneen valtavirtauransa jälkeen tapailla menestystä kansainvälisiltä genre-elokuvamarkkinoilta. Lyhyeksi jääneen Italian matkan (pääosa Aldo Ladon giallossa Chi l'a vista morire? - Verta Venetsiassa, 1972) jälkeen Lazenby loikkasi Hongkongiin, jossa hän esiintyi kolmessa Golden Harvestin tuottamassa toimintaelokuvassa. Kaikista näistä on olemassa myös suomalaiset videojulkaisut: Terroristit (A Queen's Ransom, 1976) on joukon mitättömin, Mies Hongkongista (The Man from Hong Kong, 1975) paras ja Kiveä kovempi Stoner (Stoner, 1974) jostain siltä väliltä.

Stoner [1]
Stoner [2]

Stonerin syntyhistoria ja Lazenbyn mukaantulon taustat ovat vähintään mielenkiintoiset: Golden Harvest oli alun perin suunnitellut elokuvasta kansainvälisille vesille suunnattua jättibudjettista Enter the Dragonin (1973) jatkajaa nimellä The Shrine of Ultimate Bliss. Bruce Lee oli jo kiinnitetty projektiin, joten Lazenby suostui tulemaan mukaan tavallista pienemmällä korvauksella. Kolmanteen pääosaan kaavailtiin Shinichi "Sonny" Chibaa, joka kuitenkin vetäytyi kun Lee kuoli noin kaksi viikkoa sen jälkeen kun Lazenby oli allekirjoittanut sopimuksensa. Budjetti kutistui saman tien murto-osaan suunnitellusta ja alkuperäisestä kolmikosta oli jäljellä enää se ainoa taistelulajitaidoton. Golden Harvestin Raymond Chow yritti kuitenkin kasata kansainvälisen tähtensä ympärille jonkin näköistä hittipotentiaalia ja palkkasi projektiin laatutiiminsä monet studion varhaiset menestykset ohjanneesta Huang Fengista Leen jälkeen suosituimpaan (nais)potkijaansa Angela Mao'on.

Stoner [3]
Stoner [4]

Stoner alkaa vastustamattomasti: halvoissa, värikkäin ja pyörivin asioin somistetussa pahan maailmanvalloittajan toimisto -lavasteissa ylpeä tiedemies esittelee Mr. Chinille (Joji Takagi) kehittämäänsä superhuumetta, "The Happy Pill" -tablettia, joka saa naispuoliset menettämään vastustuskykynsä ja pistää muutenkin pollan paremmin sekaisin kuin yksikään kilpaileva valmiste. Super 70's -lookin tuuheine viiksineen moitteettomasti hallitseva Lazenby ajaa alkutekstien ajan autolla kunnes pääsemme todistamaan ilopillerien tehoa australialaisen hihhulikultin psykedeelisissä seksibileissä. Miespuolisten katsojien ilahdukseksi huumattuna voihkii ilman rihman kiertämää uhkean vaalea kaunotar Romanolee Rose.

Rosen etumuksen täyteläisyyteen ei epätasainen Stoner enää jatkossa yllä, vaan kohmettuu pitkiksi ajoiksi hitaasti avautuvaksi poliisijäljitykseksi, jossa huume-etsivä Joshua Stoner (Lazenby) ja taiwanilainen salainen agentti Angela Li Shou-hua (Angela Mao, joka saa sekä alku- että loppukrediiteissä maininnan ennen Lazenbya!) yrittävät tavoittaa ja nitistää ilopillereitä levittävän rikollisorganisaation johtoa. Stonerin johtolangat vievät miehen Australiasta Hongkongiin. Mielenkiinto pysyy vaivalloisesti yllä lähinnä muutamien toimintapalojen ja onnistuneen roolituksen ansiosta, sillä pienemmistäkin osista voi bongailla tulevia tuttuuksia Yuen Biaosta Sammo Hungiin ja Wilson Tongista Eric Tsangiin.

Stoner [5]
Stoner [6]

George Lazenby näyttää lievästi sanottua turistilta kiinalaisväestön keskellä heiluessaan, varsinkin kun hän on kaikkia vähintään yhtä päätä pidempi. Kyllästynyt ilme johtunee siitä, että toivo uran uudesta nosteesta kuopattiin yhdessä Bruce Leen kanssa ja Lazenby oli jumissa sopimuksensa kanssa. Ja mikäli tarinaa on uskominen, hotellin shampoon aiheuttaman allergisen reaktion aikaansaama hiusten tukuttainen lähteminen saattoi myös ns. vituttaa. Tarkkailkaa hyvät ihmiset Georgen tukkaa! Minä en huomannut muuta kuin viiksien katoamisen viimeisen puolen tunnin aikana (ei mitenkään kovin hienovarainen ulkonäön muutos). Lazenby ei ole myöskään itse vaivautunut dubbaamaan osuuttaan elokuvasta, vaan puherooli on langennut jollekin mumisevalle maalaiselle.

Karvattomuusongelmainen ja artikulointivaikeuksinen Stoner joka tapauksessa kaataa petiinsä heti ensimmäisenä päivänään Hongkongissa paikallisen kaunottaren (Betty Ting Pei, Bruce Lee & I, 1975) ja vetää vastaansa asettuvia vinosilmiä turpaan miehekkään karskein metodein. Koreografi Sammo Hung on onnistunut tekemään Lazenbyn hieman kömpelöistä katutappeluista maittavaa katsottavaa, vaikka on sanomattakin selvää, että "kuuma ja kaunis" (suomikasetin takakansi, joka muuten on aivan oikeassa) Angela Mao päihittää osaamisellaan Georgie-boyn mennen tullen.

Stoner [7]
Stoner [8]

Tyhjänpäiväisen, muttei aivan toivottoman keskivaiheen jälkeen Stonerin lopussa alkaa taas tapahtua kun etsivämme vangiksi Enter the Dragonista muistuttavaan maanalaiseen piilopaikkaansa saanut Mr. Chin syöttää sekä Stonerille että Angelalle happy pillsejä ja yrittää saada heidät täten nussimaan häkissä. Pettymystä siitä, että Angela huijaa pillerin syönnissä eikä mitään tapahdu, paikataan tasokkaalla tappelufinaalilla. Elokuvan ehdoton kohokohta on Angela Maon ja hapkido-taituri Wang In Sikin (mm. The Way of the Dragon, 1972 ja The Young Master, 1980) pitkähkö kaksintaistelu palavassa temppelissä, muttei Lazenby kurita Sammo Hungia ja kumppaneita lainkaan hassummin.

Versioinfo (14.11.2005):

United Filmin FIx-naru on aavistuksen boksattu (ehkä 1.66:1) alkuperäisestä scope-kuvasta, enkä kyennyt havaitsemaan mitään ilmiselviä leikkauksia, joten kyse saattaa olla sensuroimattomasta kansainvälisestä versiosta. Elokuvasta on Yhdysvaltain puolelta saatavissa myös PanMedian bootleg-dvd, joka on täyskuvallinen ja mainostaa leikkaamattomuuttaan. Julkaisun pituudeksi ilmoitettu kaksi tuntia viittaisi kyseessä olevan lähes puoli tuntia pidemmän Hongkong-version, joka syventää Maon osuutta ja pidentää tappeluita, ääniraidaksi merkitty englanti taas antaa olettaa jotain aivan muuta.

**½--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 14.11.2005
keskiarvo
toimitus
2.88/5.00 (4)
 JSTPMK*
  3.5 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!