Caroline Munro

The Island of Dr. Moreau (1996)

Tohtori Moreaun saari

The Island of Dr. Moreau #1 The Island of Dr. Moreau #2

H.G. Wellesin klassinen romaani on päivitetty hienosti nykyaikaan. Haaksirikkoinen YK:n työntekijä (David Thewlis) päätyy trooppiselle saarelle länsimaista liian radikaalien kokeidensa vuoksi karkoitetun tohtori Moreaun (Marlon Brando) vieraaksi. Apunaan entinen aivokirurgi Montgomery (Val Kilmer) itsensä jumalan asemaan nostanut nobelisti pyrkii muokkaamaan täsmämanipuloidun DNA:n avulla eläimistä täydellisen moraalisia olentoja. Prosessi on kuitenkin pahasti vaiheessa ja meno saarella lievästi sanottuna houreista. Eriasteiset hybridieläimet elävät groteskissa näennäisen sivistyneessä yhteisössä ilmeisen mielisairasta johtajaansa palvoen.

Elokuva kuvaa harvinaisen osuvasti absoluuttisen auktoriteettin ja absoluuttisen voimankäytön varaan rakentuvan moraali- ja oikeusjärjestelmän romahtamista. Moreaun sinänsä äärimmäisen lempeä hallinto ja jalo älä tapa -käskyn tärkeimmäksi nostava moraalikoodi johtavat varsin ei-toivottuun lopputulokseen kapinalliseläinten kaapattua tohtorin luoman väkivaltamonopolin hallinnan ja komennon muututtua muotoon "tapa aina kun huvittaa".

The Island of Dr. Moreau [1]
The Island of Dr. Moreau [2]

Tapahtumat alkavat eskaloitua yhden hybridieläimen otettua opiksi Montgomeryn suorittamasta tavallisen kanin tappamisesta. Yksi Moreaun järjestelmän suurimmista heikkouksista on se ettei se tee eroa moraalisiin valintoihin ja siten vastavuoroisuuteen kykenevän olennon ja tavallisen luontokappaleen välillä kriminalisoiden molempien hengenriistämisen ikään kuin luonnonoikeudellisesti rikoksina elämää vastaan.

Koska Moreaulla ei ole luomuksilleen syöttämiensä moraalikäsitystensä oikeudenmukaisuudelle loppujen lopuksi muuta perustetta kuin oma intuitionsa joutuu hän turvautumaan itse luomaansa jumalankaltaiseen auktoriteettiin ja alamaisiinsa upottamiinsa tuskaa tuottaviin siruihin. Yksinvaltiaana kipurangaistuksia jakelevan kaukosäätimen kanniskelu osoittautuu lyhytnäköiseksi kapinallisten saatua systeemin hallintaansa ja väkivaltamonopolin luominen hyvien tarkoitusperien ajamiseksi kääntyy taas kerran itseään vastaan.

The Island of Dr. Moreau [3]
The Island of Dr. Moreau [4]

Aivan kuten elokuvan hörhötieteellisessä maailmassa Moreaun luomuksilleen suomat geneettiset ominaisuudet ovat vain pinnallisia ja seerumilla ylläpidettäviä, ovat niihin istutetut memeettiset eli kulttuurievolutiiviset piirteetkin pelkkää karisevaa pintaa. Koska moraalijärjestelmä on annettu ylhäältäpäin pelkän auktoriteetin ja rangaistuksen pelon varaan ei sillä ole mitään evolutiivisia juuria jotka auttaisivat sitä kestämään kriisitilanteessa vaan määräykset ovat pohjimmiltaan abstrakteja ja vailla kosketusta todellisuuteen. Niinpä degeneroituminen eläimen tasolle tapahtuu vauhdilla Moreaun yksinvaltiudesta pulpunneen moraaliseerumin ehdyttyä.

Elokuvan tapa rinnastaa konkreettisesti biologinen evoluutio yhteisölliseen kulttuurievoluutioon tieteiskauhun puitteissa on mainio. Leffa nouseekin negaation kautta spontaanin järjestyksen ja evolutiivisen kehityksen ylistyslauluksi, tosin viimeisen kohtauksen latelemat dramaattisen kärjistetyt mutta kliseiset näkemykset ihmiskunnasta viittaavat siihen ettei elokuvan teemojen takana ole mitään yhtenäistä näkemystä. Tämä tuskin tulee leffan tuotanto-olosuhteet tuntevalle minään yllätyksenä.

The Island of Dr. Moreau [5]
The Island of Dr. Moreau [6]

Katsojaa paniikkitilanteesta toiseen paiskova kerronta, alati kiihtyvä rujon kiehtova kuvasto ja jatkuva primitiivinen väkivallan uhka pitävät otteessaan alusta loppuun, eikä hektinen mielipuolisuus tunnu katkeavan hetkeksikään. Suuri kiitos tästä kuuluu upealle tehostetyöskentelylle. Stan Winstonin luomat hybridieläinten maskit ovat ensiluokkaisia, tyyliltään samalla kertaa luontevia että luonnottomia. Hetkittäinen CGI-tehosteiden käyttö on tekoajankohtaan nähden sulavaa ja häiritsevyydeltään minimaalista.

Joka ikinen näyttelijävalinta on osunut nappiin, mutta erityismaininnan ansaitsee tietenkin Marlon Brando, jonka roolisuoritus tohtori Moreauna on lievästi sanottuna hämmentävä. On ainakin teoriassa vaikea sanoa onko kyseessä näyttelijälegendan suvereeni hulluudenkuvaus vai ikääntyneen diivan nerokas egoshow. Oli miten oli, Brando täyttää roolinsa täydellisesti ja herttainen kääpiöapuri rinnallaan luo yhden 90-luvun ikimuistoisimmista hahmoista.

The Island of Dr. Moreau [7]
The Island of Dr. Moreau [8]

Moreaun rooli vertautuu tietenkin Brandon uran toiseen viidakkodespoottiin eli Ilmestyskirja. Nyt.'in eversti Kurtziin, mutta toisin kuin Coppolan elokuvan pseudofilosofiset höpinät ihmisten perimmäisestä pahuudesta, onnistuu The Island of Dr. Moreau oikeasti sanomaan jotain konkreettista ihmisluonnosta ja sen kehityksen mekanismeista. Puhumattakaan tietenkin siitä että Coppola ei tajunnut laittaa leffaansa kääpiöillä höystettyjä petoihmisten huume- ja väkivaltaorgioita, jotka huipentuvat psykopaattia homoseksuaalia esittävän Val Kilmerin teloitukseen.

****½
© Tomi Hautakangas, julkaistu: 14.2.2006
keskiarvo
toimitus
3.08/5.00 (6)
 SMJLTPJMTH*EM
  3.5 2.5 3.0 3.0 4.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.97/5.00 (15)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (16)
0%
The Island of Dr. Moreau (1996)  The Island of Dr. Moreau (1996)Tohtori Moreaun saari  

kommentit

odota...
apokalyptikko kommentoi (9.9.2014 00:58:18)
user avatar Hieno ja itsenäinen arvio!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa