Caroline Munro

Day of Wrath (2006)

Vihan päivä

aka El inquisidor; Tage der Finsternis

Day of Wrath #1 Day of Wrath #2

Minulla on hyviä uutisia ja huonoja uutisia, mutta aloitetaan hyvistä: Christopher Lambertin uusi elokuva on julkaistu Suomessa. Sitten huonot: Christopher Lambertin uusi elokuva on julkaistu Suomessa. Lambertismin salat -artikkeli saa siis vihdoin kauan kaivattua jatkoa. Tai siis minä sain kauan kaipaamani uuden Lambert-elämyksen hikisiin hyppysiini. Olin tästä sairaalloisen mielissäni kunnes elokuva alkoi.

Puunaamapökkelöiden kuningas ja kuolleen tollotuksen maaginen mestari esittää tällä kertaa pikkukaupungin krapulaista sheriffiä vuoden 1542 Espanjassa. Aksenttia pähkäileville kerrottakoon, että elokuvassa ihan selitetään Lambertin hahmon palanneen pitkän ajan jälkeen kotiseuduilleen Antwerpenista. Dvd:n takakannen mukaan kyseessä on eeppinen trilleri, "joka vertautuu historiallisiin suurtuotantoihin Ruusun nimeen ja Helvetistä." Yeah, right. Ja Steven Seagalin Into the Sun vertautuu Steven Spielbergin Empire of the Suniin, koska molempien nimissä mainitaan aurinko.

En jaksa vaivautua juoniselostukseen, koska sen lukeminen olisi epäilemättä ainakin melkein yhtä puuduttavaa kuin itse elokuvan seuraaminen. Mukana on mysteeriä, murhia ja inkvisitio, mutta Day of Wrath onnistuu silti olemaan karmivan tylsä jo Lambert-trillereiden mittapuullakin. Christopherin kannattaisi kenties pitäytyä aivokuolleessa scifissä tai fantasiassa, ainakin silloin mahdollisuus elämää tyhmempiin ylilyönteihin olisi lähtökohtaisesti suurempi. Toista elokuvaansa 11 vuoden sisään ohjaavalla auteur Adrian Rudominilla on kiehtova uusi tulkinta 1500-luvusta; silloin ei ollut lainkaan likaa, eikä mikään vaatekappale tai rakennus ollut käytössä kulunut. Päivällä loisti lämmin kynttilänvalo ja yöllä vallitsi sama sykähdyttävä hehku. Espanja siis muistutti koko perheen televisioelokuvia, sillä erotuksella että ihmisiä kidutettiin kuoliaaksi.

Valaistus sentään muuttuu soveliaan sinisävyiseksi aina Lambertin soveltaessa C.S.I. Keskiaika -metodejaan murhapaikoilla. Muita kiehtovia luonnonilmiöitä saa edustaa Espanjan laajalti tunnettu lokalisoitu kylmä kesä, yhdessä kuvauspaikassa nimittäin näyttelijöiden suista purkautuu runsaasti höyryä heidän replikoidessaan.

Sanoinko jo, että elokuva on tylsä? No, se on. Olisi kannattanut katsoa vain viimeiset viisi minuuttia, niitä kuvatessa kaikki lienevät vihdoin tajunneen homman kokonaisvaltaisen puuduttavuuden ja päättäneet epätoivoissaan tehdä jotain jännittävää. Porukkaa aletaan listiä verisesti, hölmöt käänteet seuraavat toisiaan ja bondpahismaisesti kissaansa silitellyt inkvisiittori nähdään salaa selailemassa eläinpornopiirroksia. Tämän pienen elämänmerkin lisäksi kokonaisuuteen on livahtanut kolme tissivilautusta, verenpurkaumia aiheuttavan raivostuttava narri, tapansa mukaan huutava Brian Blessed, sekä tietysti ikikrapulainen mutta iki-ihana Lambert.

Sisällöllisen kommentoinnin mahdottomuuden vuoksi kannattaa tämä tila käyttää elokuvan tähden rapistuvan fysiologian kartoittamiseen. Kuten arvoisat ajan hampaiden raatelemat virkaveljensä Seagal, Dolph Lundgren ja Jean-Claude Van Damme, myös Lambert on pöhöttynyt ja ahavoitunut lähes tunnistamattomaksi lihamöykyksi, jo valmiiksi kyseenalaisista kunnian päivistä pohjalle pudonneeksi huojuvaksi raunioksi. Seagal muistuttaa liian hiivaista pullataikinaa, Lundgren näyttää kuin hänen naamaansa olisi käsitelty rajusti taltalla ja Van Damme havainnollistaa nuorisolle kokaiinin haittavaikutuksia pelottavan epävakaasti morfautuvalla pärställään. Olomuotojen oksettavuuskisan voiton vie Lundgren (todistuskappale A: Retrograde), mutta Lambert kirii perässä hyvänä kakkosena. Lambertin näkeminen on kuin huomaisi vahamuseossa patsaaksi liian eläväisen teoksen, joka ei kuitenkaan missään nimessä ole niin inhimillinen, että sen voisi sekoittaa oikeaan ihmiseen. Onko joku siis kirurgisesti irrottanut Christopherin aivot sekä silmät ja istuttanut ne liikkuvaan pöhöttyneeseen vahapatsaaseen? No, vetoan tässä elokuvan mainoslauseeseen:

"Jotkut salaisuudet on parempi jättää tutkimatta."

*----
© Ilja Rautsi, julkaistu: 2.5.2006
keskiarvo
toimitus
1.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!