Caroline Munro

Gli assassini sono nostri ospiti (1974) :: The Killers Are Our Guests

aka Killer sind unsere Gäste; Kamp for livet

Gli assassini sono nostri ospiti #1 Gli assassini sono nostri ospiti #2

70-luvulla Italiassa olivat muodissa kovaotteiset poliziotteschit ja The Last House on the Leftin inspiroimat realistiset sleaze/psykopaattielokuvat. The Killers Are Our Guestsia on monesti mainostettu spagettiwestern-tähti Anthony Steffenin (mm. Django the Bastard, Garringo, No Room to Die) yrityksenä siirtyä kovaotteisten poliisielokuvien pariin, mikä ei tarkalleen ottaen pidä paikkaansa, sillä alun pieleen menneen korukaupan ryöstön jälkeen tarina muuttuu yhteen asuntoon sijoittuvaksi trilleriksi poliisia paossa olevien rikollisten majoittuessa Tohtori Guido Malervan (Steffen) ja tämän vaimon (Livia Cerini) asuntoon tarkemmin määrittelemättömäksi ajaksi. Omaan asuntoonsa vangiksi jäävän pariskunnan tehtäväksi jää yrittää pysyä hengissä, hoitaa porukan ryöstön yhteydessä haavoittunutta jäsentä ja keksiä siinä sivussa jonkinlainen pakosuunnitelma.

Gli assassini sono nostri ospiti [1]
Gli assassini sono nostri ospiti [2]

Hieman yllättäen The Killers Are Our Guests ei juurikaan lähde toistamaan House on the Edge of the Parkin tai muiden italialaisten Last House -kopioiden sadistisia peruskuvioita, vaikka juoni onkin genrelle erittäin tyypillinen. Väkivalta on valtaosin henkistä, kun tunteet vankien ja vangitsijoiden välillä kiristyvät ja kelpo tohtorin alkuun pelokkaalta vaikuttanut vaimo paljastuu melkoiseksi nartuksi, joka pilkkaa kärsivällistä miestään minkä ehtii ja on valmis tekemään mitä hyvänsä säilyttääkseen henkensä. Rikolliset ovat luonteiltaan poikkeuksellisesti melko ammattimaisesti käyttäytyvää sakkia, jotka pitävät matalaa profiilia eivätkä edes huvittele viiltelemällä ihmisiä kuoliaiksi! Ainoat kunnon myönnytykset sleazehoundien suuntaan ovat rikollisporukkaan kuuluvan naisen (hyytävä Margaret Lee, The Cold-Blooded Beastin nymfomaani) lesbolainen viehtymys tohtorin vaimoon sekä George Eastman -henkinen iso mutta typerä korsto, joka kerran yrittää raiskata tohtorin vaimon ja elokuvan loppupuolella saa tämän vapaaehtoisesti sänkyyn, mistä seuraa psykedeelinen, oranssinpunertavana montaasina esitettävä seksikohtaus.

Gli assassini sono nostri ospiti [3]
Gli assassini sono nostri ospiti [4]

The Killers Are Our Guests tippuu mielenkiintoisesti muutaman genren väliin. Samantapaisista vakavasti otettavista panttivankitrillereistä tulee mieleen vain Mario Bavan rankka mutta tyylikäs Cani arrabbiati (Rabid Dogs, 1974) sekä Enzo G. Castellarin Cold Eyes of Fear, joka myös tapahtuu suurimmaksi osaksi yhdessä huoneistossa. Castellarin puisevan yritelmän The Killers Are Our Guests voittaa kädet taskuissa mutta häviää Rabid Dogsille, joka on monipuolisempi ja pysyy paremmin kasassa loppuun asti. Liikaa paljastamatta voidaan sanoa että elokuvan aivan viimeinen kohtaus on turhan helppo ratkaisu, mikä on vielä suurempi sääli, koska sitä edeltävä käänne tuli ainakin allekirjoittaneelle täytenä yllätyksenä. Käsikirjoittajien lisäksi myös ohjaaja Vincenzo Rigo olisi voinut hieman tarkistaa ratkaisujaan, sillä lopussa mies sekoaa aiemmin mainitusta seksikohtauksesta tuttuun psykedeliaan ja zoomailee välillä kaupunkimaisemia ja talojen kattoja(!) melko paniikkihäiriöisen näköisesti. Mystiseltä tuntuvat myös hidastettuna ilmaan lehahtavat pulut, jotka sitten hetkeä myöhemmin laskeutuvat aivan samaan kohtaan - ja edelleen hidastettuna. Pienistä epäkohdista valittaminen ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa että The Killers Are Our Guests on yksi Steffenin paremmista elokuvista ja tutustumisen arvoinen muillekin kuin miehen faneille.

Gli assassini sono nostri ospiti [5]
Gli assassini sono nostri ospiti [6]
Versioinfo (3.8.2006):

Valitettavasti tällä hetkellä ainoa englantioptiot sisältävä DVD-julkaisu on surullisenkuuluisan Alfa Digitalin käsialaa ja vaikuttaisi itse asiassa olevan Saksa-DVD kasetista vedetyllä englantidubbauksella. Kuvanlaatu on ilmeisesti alun perinkin ollut aika keskinkertainen, eikä pakotettu PAL-NTSC -käännös ole ainakaan parantanut asiaa. Kuva on kuitenkin anamorfinen ja laadultaan sentään kohtuullista VHS-tasoa, joten paremman julkaisun puutteessa tätäkin on suositeltava.

***½-
© Teijo Haavisto, julkaistu: 3.8.2006
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JSSMTH
  3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (4)
50%
Gli assassini sono nostri ospiti (1974)  Gli assassini sono nostri ospiti (1974)The Killers Are Our Guests