Caroline Munro

The Dragon Lives Again (1977)

aka Lee saam geuk wai jan dei yuk moon; Deadly Hands of Kung Fu; La résurrection du dragon; Li san jiao wei zhen di yu men

The Dragon Lives Again #1 The Dragon Lives Again #2

Kuollut Bruce Lee havahtuu hereille manalan kuninkaan virka-asunnossa mahtavan erektion kanssa. Ei kun nehän ovatkin nunchakut jotka siellä lakanan alla törröttävät. Kärttyisen kuninkaan pitämän puhuttelun jälkeen Bruce päästetään tutustumaan uuteen asuinpaikkaansa, joka muistuttaa hämmästyttävästi normaalia kungfu-elokuvien kiinalaista pikkukaupunkia ravintoloineen ja pelisaleineen. Moraalinen rappio rehottaa manalassa, koska kuningas on kiinnostuneempi nuorten naisten kanssa pelehtimisestä kuin hallitustoimista. Manaajan ja Kummisedän jengi, jäseninään mm. James Bond, Emmanuelle, Zatoichi ja The Man With No Name, suunnittelee vallankaappausta ja ensin mainitun nostamista manalan uudeksi kuninkaaksi. Ennen sitä heidän on raivattava tieltään kuninkaan henkivartijaksi päätynyt Bruce, jolla on puolellaan Yksikätinen Miekkamies, "Kung Fu" -tv-sarjan Caine ja Kippari Kalle...

The Dragon Lives Again [1]
The Dragon Lives Again [2]

Bruce Leen elämästä on tehty varmaan kymmeniä elokuvia, mutta miehen kuolemanjälkeisistä seikkailuista ehkäpä vain tämä yksi, joka onkin sitten sitäkin mielenkiintoisempi tapaus. Normaalista bruceploitaatiosta The Dragon Lives Again poikkeaa paitsi aiheensa myös käsittelytapansa puolesta, tässä ollaan nimittäin uskallettu hieman satirisoida Bruce Leetä niin ihmisenä kuin ilmiönäkin, mikä ei kuitenkaan tarkoita etteikö elokuvan perussävy olisi kunnioittava.

The Dragon Lives Again [3]
The Dragon Lives Again [4]

Brucen sijoittaminen länsimaisen populaarikulttuurin hahmojen joukkoon on nerokas ja aikaansa edellä oleva idea. Kuten käsikirjoittaja on oivaltanut, on Bruce Lee enemmänkin arkkityyppinen kungfu-taistelijan perikuva kuin lihaa ja verta oleva ihmisyksilö. Johdonmukaisesti tämän ajatuksen kanssa ei pääosanesittäjä Bruce Liang yritäkään näyttää esikuvaltaan, kuten eivät muutkaan elokuvan pop-ikonit. (Sivumennen sanoen elokuvan kiinankielisessä versiossa ei päähenkilöstä käytetä nimeä Bruce Lee tai Li Siu-long.)

The Dragon Lives Again [5]
The Dragon Lives Again [6]

Ronski elokuva ei epäröi puuttua Pikku Lohikäärmeen "akilleenkantapäähän", täysin holtittomaan sukupuolielämään, joka oletuksen mukaan myös aiheutti hänen ennenaikaisen poismenonsa. Mainiossa kohtauksessa manalassa asusteleva legendaarinen kiinalainen lääkäri Hwa Tuo kehottaa hienotunteisesti Brucea hieman rajoittamaan seksihurjastelujaan. Bruce myöntää että vähän överiksi meni maan päällä ja pyytää anteeksi vaimoltaan Lindalta. Hwan tytär löytää sovittavia näkökantoja: "When a man's endowed like Bruce, the girls are bound to want him. He's got to have his fun, ay Brucie!?"

The Dragon Lives Again [7]
The Dragon Lives Again [8]

Pöhkön pinnan alla The Dragon Lives Again'ssa on siis vahva kungfutselainen, itsehillinnän merkitystä niin yksityisessä kuin julkisessakin elämässä painottava sanoma. Manalan kuninkaan vallan perusta, maailmaa kannattava pilari jota ravistelemalla hän aikaansaa maanjäristyksiä, rinnastuu elokuvassa Brucen penikseen. Kummankin on opittava käyttelemään pylvästään järkevästi eikä annettava sen liiaksi hallita tekemisiään. Brucelta tämä tuntuu onnistuvankin päätellen siitä, miten helposti hän pystyy torjumaan Emmanuellen viettely-yritykset ("You bitch!").

Versioinfo (30.5.2007):

Hieno elokuva ei ole tätä kirjoitettaessa vielä saanut arvoistaan dvd-julkaisua. Vengeance Videon levy on sitä old skool -kungfun harrastajille tuttua surkeaa tasoa: täyskuvallinen (haittaa todella) ja kuvanlaadultaan kehno. Ekstroina on mahdollisuus katsoa elokuva mandariininkiinalaisella ääniraidalla ilman tekstitystä.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 30.5.2007
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (3)
 JSMEPI
  3.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (3)
67%
The Dragon Lives Again (1977)  The Dragon Lives Again (1977)Li san jiao wei zhen di yu men  

kommentit

odota...
GHJ kommentoi (6.10.2013 02:39:16)
user avatar "Kummisetä" näytti epäilyttävästi Sonny Chibalta... Mikäköhän tuonkin hahmon nimi on ollut alun perin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa