Caroline Munro

Monkey Kung Fu (1979)

aka Chu long ma liu; Stroke of Death; Drunken Monkey; Chut lung ma lau

Monkey Kung Fu #1 Monkey Kung Fu #2

Monkey Kung Fu alkaa oikeuden istunnolla, jonka lopuksi nenäkäs nuori taistelija Wei Chun tuomitaan taposta vankilaan. Wei itse väittää toimineensa oikein ja pahoinpidelleensä hengiltä vääryyttä harjoittaneen rikollisen. Häkki heilahtaa, muttei kuitenkaan lannista intomielen vittuilevaa asennetta, mikä asettaa hänet poikkiteloin pelätyn, kuolemaantuomitun kungfu-mestarin kanssa. Vaikka Wei ottaa selkäänsä, hänen potentiaalinsa potkurintamalla vakuuttaa silmälappuisen vanhan gurun uskomaan hänelle puolikkaan medaljongin, jonka liittäminen toiseen puoliskoonsa avaa sukupuuttoon kuolemaisillaan olevan Gibbon Fist -kungfu-tyylin salaisuudet.

Monkey Kung Fu [1]
Monkey Kung Fu [2]

Juoni on Monkey Kung Fussa niin epäoleellinen seikka, että sen referoiminen tuntuu ajanhukalta. Wei liittoutuu toisen vangin kanssa, he karkaavat, medaljongin toinen puolisko löytyy, pahat miehet jahtaavat samaa pyrpylää, Gibbon Fistia treenataan. Joka välissä tapellaan.

Näyttelijänä aloittananut Lo Mar sai martial arts -ohjaajan uralleen kompuroivan startin ala-arvoisella bruceploitaatiolla Bruce Lee & I (1975), minkä jälkeen Lo ohjasi vielä kaksi jatko-osaa supersuosittuun The Crazy Bumpkins -hoopoilufarssisarjaansa (neljä elokuvaa 1974-1976) ja muutaman independent-yhtiöiden rahoittaman draaman ennen länsimaissa tunnetuimpia Shaw-elokuviaan Monkey Kung Fu ja Five Superfighters (1979). Näiden valmistuttua Lo perusti omakustanteisen tuotantoyhtiön, jonka ensimmäinen itsenäinen elokuva oli hienolla high concept -nimellä varustettu Busting Prostitution Rackets (1979). Soolotuottaminen ei kuitenkaan kauaa kannattanut, sillä kolmen elokuvan päästä Lo Mar palasi vielä Shaw Brothersille ohjaamaan uransa viimeiseksi jääneen, Monkey Kung Fun ja Five Superfightersin linjalla jatkaneen The Boxer from the Templen (1981).

Monkey Kung Fu [3]
Monkey Kung Fu [4]

Lo Marin kungfu-ohjaukset ovat siitä omalaatuisia, että ne eivät tunnu tyypillisiltä Shaw Brothers -elokuvilta. Tunnistettavien lavasteiden ja näyttelijöiden käyttö on minimissä, eikä Monkey Kung Fua arvaisi yhtiön tuottamaksi ilman alussa näyttäytyvää logoa. Turhan lahjakas tirehtööri Lo ei kuitenkaan ole. Klassisen Shaw-fiiliksen kadottaminen tuntuu olevan hänen ainoa erikoisosaamisensa: Lon elokuvat joko potkivat tai kaatuvat toiminnan ja roolituksen ehdoilla.

Enemmän kuin ohjaaja Lo Marin, Monkey Kung Fu onkin koreografi ja päätähti Ching Siu-tungin elokuva. Ohjaaja Ching Gongin (mm. The Sword of Swords, 1968, The Twelve Gold Medallions, 1970) poika, Ching nuorempi aloitti Shaw'lla stunt-miehenä jo 60-luvulla ja eteni toimintakohtausten suunnittelijaksi 19-vuotiaana isänsä The 14 Amazonsin myötä (1972). Ura tiukkojen säännösten Shaw Brothersilla ei kuitenkaan innostanut kunnianhimoista Chingia, vaan näytettyään hurjan potentiaalinsa sekä toimintakohtausten suorittajana että etenkin niiden suunnittelijana Monkey Kung Fussa, hän liittyi uuden wuxia-aallon kärkinimiin koreografioimalla ensin Partrick Tamin The Swordin (1980) ja ohjaamalla sitten debyyttinään koko suuntauksen kenties hienoimman elokuvan Duel to the Death (1983). Menestyksekäs ura ei ole vieläkään hidastumassa, vaan mm. viiden voitetun Hong Kong Film Awards ja Golden Horse -toimintakoreografiapalkinnon jälkeen Chingin suunnittelemaa kamppailua nähtiin viimeksi Zhang Yimoun Kultaisen kukan kirouksessa (2006).

Monkey Kung Fu [5]
Monkey Kung Fu [6]

Chingin työ Monkey Kung Fussa on ilmiömäistä. Peking-oopperakoulutetut Ching ja taisteluparinsa Hau Chiu Sing venyvät uskomattomiin akrobaattisiin ihmetekoihin. Ympäristöä hyödynnetään tavoilla, jotka elokuvan valmistumisaikaan olivat vielä ennennäkemättömiä. Esimerkiksi heti aloitustaistelussa länsimaalaistyylistä penkkiä käytetään hyväksi niin tarkalla koordinaatiolla, ettei se kalpene lainkaan Jackie Chanin kuuluille tempuille hänen omissa ohjaustöissään (alkaen 1980 The Young Masterin viuhka- ja penkkikohtauksista). Tämän lisäksi muun muassa sauva (kyvykkään Kwan Fengin käytössä) ja kahleet saavat vaikuttavaa kyytiä. Lopun Chingin ja Haun tiimityöskentely on erityisen hieno, pitkien ottojen kaksi vastaan yksi -yhteispelin taidonnäyte. Apina-kungfun liikkeet ovat parasta, mitä Liu Chia-liangin Mad Monkey Kung Fun (ensi-ilta joitakin kuukausia myöhemmin 1979) ohella on nähty, mutta Lon elokuva nousee Liun yli saamalla aikaan virkeämmän tunnelman ja välttymällä suorasta vertailusta Liun syvällisempiin töihin.

Monkey Kung Fu [7]
Monkey Kung Fu [8]

Monkey Kung Fussa taistelu on sisältö harvinaislaatuisen kokonaisvaltaisesti. Elokuvan kestosta reilusti yli puolet käytetään toimintaan, eikä määrä ole tällä kertaa (vain muutamaa kehnommin perusteltua yhteenottoa lukuun ottamatta) korvaamassa laatua. Ylipäätään juonenkuljetus ja taistelukohtauksesta seuraavaan siirtyminen ei ole yhtään sen kehnompaa kuin esimerkiksi Drunken Masterissa (1978), vaikka päähenkilöiden henkinen kehitys jääkin puolivillaisemmalle tasolle. Chingin röyhkeilevä hahmo voisi helposti livetä ärsyttävän puolelle, mutta Ching estää tämän ilmentämällä poikamaista velmuiluasennetta poikkeuksellisen aidonoloisesti.

Monkey Kung Fu [9]
Monkey Kung Fu [10]

Monkey Kung Fu ei oikeastaan vaikuta lainkaan Shaw Brothers -elokuvalta. Tuttujen naamojen puute, pääasiassa ulkotiloissa suoritetut kuvaukset ja yleinen nuorekkaan innovoinnin ilmapiiri tekevät siitä lähemmin aikakauden Golden Harvest ja independent -tuotantojen sukulaisen. Puhtaasti kungfun taidokkuudessa mitattuna se asettuu aivan Shaw-kirjaston oleellisimpiin tekeleisiin.

Sekaannuksien välttämiseksi tiedotettakoon, että vuodelta 1979 on myös toinen Monkey Kung Fu -nimellä levitetty elokuva, Joe Law Chin ohjaama halpatuotanto Monkey Fist, Floating Snake.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 24.7.2007
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 JSTP
  4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Monkey Kung Fu (1979)  Monkey Kung Fu (1979)Chu long ma liu