Caroline Munro

Planet Terror (2007)

Grindhouse: Planet Terror

aka Grindhouse Presents: Robert Rodriguez's Planet Terror; Planète terreur

Planet Terror #1 Planet Terror #2

Legendan mukaan 7000 dollaria maksaneella omakustanne-elokuvallaan El mariachi (1992) tiensä Hollywoodiin raivannut Robert Rodriguez toimii teoksissaan joka paikan hyrränä, ohjaten, kirjoittaen, tuottaen, leikaten, säveltäen ja kokaten, noin pari osa-aluetta mainitakseni. Ei liiemmin hämmästytä, että tämä johtaa usein epätasaiseen sekamelskaan a lá Once Upon a Time In Mexico (2003). Parhaat elokuvansa From Dusk Till Dawn (1996) ja Sin City (2005) Rodriguez on ohjannut toisten vahvojen pohjavisioiden perusteella. Ei olisi ollut yhtään pahitteeksi Planet Terrorille, mikäli käsikirjoitusta olisi ollut nypräämässä edellä mainittujen takaa löytyvät Quentin Tarantino tai Frank Miller.

Planet Terror [1]
Planet Terror [2]

Planet Terror on toinen puolisko Rodriguezin ja Tarantinon 70-luvun eksploitaation perään haikailevaa Grindhouse-projektia, joka on Euroopassa jaettu kahteen osaan. Tarantinon piristävä slasher-kaahailu-road movie Death Proof ehti jo aiemmin ja nyt tarjoillaan Rodriguezin zombisekoilua. Siinä missä Tarantino tapansa mukaan poimii haluamiaan elementtejä ihailemistaan törkytapauksista ja luo niistä oman estetiikkansa, tyytyy Rodriguez tekemään puhdasta groteskia roskaa kieli poskesta läpi tunkien. Riippuu katsojan preferenssistä mieltyykö enemmän hienovaraisempaan vai suoraviivaiseen homageen. Molemmissa on tämän päivän valmiiksi mauttomaksi jauhetun jatko-osien ja kohderyhmien joka osaa miellyttämään pyrkivien franchise -klimppien kaukaa kiertämää vaarallisuuden tuntua. Fiilis tietysti syntyy siitä tarinankerronnan alkeellisesta peruselementistä, ettei tiedä mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Onkin sääli - jos nyt ei yllätys - ettei elitistisen marginaalin g-pisteitä kutittava Grindhouse ole kerännyt enempää katsojia.

Planet Terror [3]
Planet Terror [4]

Planet Terrorin juoni on esikuviensa mukaan älyvapaa ja hajanainen. Kaiken takana on armeijan kokeissa syntynyt kaasu, joka tekee ihmisistä lihanhimoisia epäkuolleita, jotka taas perinteen mukaan tartuttavat tautia puraisemalla. Pikkukaupungin sekalainen sakki salaperäisestä nuorukaisesta (Freddy Rodriguez) tiukkapipoiseen sheriffiin (Michael Biehn) ja mustasukkaisuudessaan psykopaattiseen lekuriin (Josh Brolin) joutuvat taistelemaan henkensä edestä sekä zombeja että Bruce Willisin johtamaa armeijaa vastaan. Kaiken keskiössä on Rose McGowan stripparina, joka korvaa amputoidun jalkansa konetuliaseella.

Planet Terror [5]
Planet Terror [6]

Planet Terror on kiitettävän kajahtanut, säälimätön, brutaali ja verihurmeinen. Efektit ovat pääasiassa vanhan koulukunnan visvaista splatter-mättöä, jota tehostetaan sujuvasti CGI:llä. Muodolla temppuillaan samaan malliin kuin Death Proofissa, eli digitaalinen HD-kuva on rakeinen kuin "filmi" olisi vedetty hiomakoneen läpi. Rodriguezin paras idea on erittäin osuvalla hetkellä iskevä "puuttuva kela" -huomautus.

Planet Terror [7]
Planet Terror [8]

Epäilemättä tarkoituksellinen sillisalaattimaisuus kuitenkin toimii elokuvaa vastaan, koska samaan syssyyn Rodriguez yrittää rakentaa henkilöhahmoja vaihtelevin tuloksin. Reseptistään jatkuvasti mutiseva grillikokki, yrmeä eversti ja sekopäinen raiskaajasolttu eivät saa mitään mainittavaa sisäistä elämää, joten heihin käytetyn ajan olisi yhtä hyvin voinut käyttää siihen riemastuttavaan wtf-mättöön jota esim. Marley Sheltonin lekurinvaimo saa osakseen. Pitemmissä cameo-rooleissa sekoilevat tusinarooliin hukatun Willisin ohella mm. Tom Savini, Nicky Katt ja Tarantino, jonka osuus on lähinnä vaivaannuttava yltiöirvokasta kliimaksia lukuun ottamatta. James Cameronin 80-luvun elokuvissa lähtemättömän vaikutuksen tehnyt Michael Biehn on taas niin hauska nähdä pitkästä aikaa, että melkein antaa anteeksi hahmon vetämättömyyden.

Planet Terror [9]
Planet Terror [10]

Kaikesta valituksesta huolimatta Planet Terrorissa on poliittista korrektiutta palleille potkiva asenne sen verran oikeassa uurteessa ja vinksahtaneet nupit väännetty yhteentoista, ettei liikaa viitsi inistä. Alkupuoli on auttamattoman nykivä, mutta lopun räävitön tykitys korvaa paljon. Juuri tällaista kaivattaisiin enemmän, vain hitusen vankemmalla visiolla. Yleismies Rodriguezin kannattaisikin ehkä suosiolla luovuttaa pari osa-aluetta ne paremmin hallitsevien käsiin.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 22.7.2007
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (13)
 JSSMJLTPJMJM*IRMEMMMK*EMPIPV
  4.5 3.5 4.0 3.5 2.0 3.5 3.0 5.0 2.5 4.0 2.5 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (41)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  50 (129)
39%
Planet Terror (2007)  Planet Terror (2007)Grindhouse: Planet Terror  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (25.10.2013 11:10:08)
user avatar Tää oli mun mielestä niin tyhmä ja koko retromainen rosoisuus oli tekemällä tehdyn ja päälleliimatun oloista. Ei sitten oikein temmannu lainkaan mukaansa. Jotenkin tässä jäin vain ulkopuolelta seuraajan asemaan, enkä missään vaiheessa oikeastaan välittänyt mitä tässä edes tapahtuu.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa