Caroline Munro

The Marine (2006)

aka Marine; Le fusilier marin; Persecución extrema; Presa mortale

The Marine #1 The Marine #2

Genre

Vuokraamon tuoreita c-luokan toimintatekeleitä kanteen töllöttäessä syntyy usein välittömästi sama reaktio kuin puristellessa mädäntyneitä tomaatteja marketin vihannesosastolla. Kunnon reteitä toimintatähtiä ei poliittisesti korrekteina aikoina enää edes aleleffoista kohoa, vanhat seagalit ja vandammet ovat ajankohtaisia kuin Betamax - eivätkä jättibudjetin vindieselitkään tarjoa Arskan kasarihitit yhä silmissä kiiluvalle paljon lohtua. Kun vakuuttavin lahtari markkinoilla on Jason Statham, alkaa epätoivo olla oikeutettua. Vapaapainija John Cenan tähdittämä The Marine näytti kuitenkin tavallista kiinnostavammalta, luoja tietää miksi.

The Marine [1]
The Marine [2]

Ensimmäiset viisi minuuttia ovatkin osuvan älyvapaata mättöä. Elokuvan titteli ilmoitetaan Cenan seisoessa asennossa koko ruudun täyttävän Amerikan lipun liehuessa taustalla. Tästä siirrytään Irakiin, jossa kinkkukätinen körmy löytää joukon kanssasolttujaan rättipäiden kiduttamana. Patriootin pupilli supistuu raivosta ja muitta mutkitta on vääräuskoiset listitty. Pelastusoperaatio oli kuitenkin sääntöjen vastainen ja Cena joutuu eroamaan.

Tämän perusteella olisi lupa odottaa jotain äärivanhoillista isänmaan puolustuspuhetta ja periamerikkalaisen omapäisen yksityisyrittäjyyden ylistystä byrokratianössöilyn riivaamaan armeijakontekstiin ympättynä. Mutta voi! Sen sijaan yllättävän eloisan Robert Patrickin johtama jalokiviryöstäjäsakki nappaa sattumalta Cenan vaimon panttivankimateriaaliksi ja kun ajojahti alkaa, elokuva hyytyy.

The Marine [3]
The Marine [4]

Käsikirjoittajiksi listataan kokonaista kaksi ihmistä, joilla on mielikuvitusta ainakin keskivertoisovarpaan verran. Jompaakumpaa vaivaa myös ikävänlaatuinen akuutti Tarantino-virus, minkä seurauksena pitää altistua konnien junnaavalle paskanjauhannalle minuuttitolkulla. Viittauksia saadaan myös De Palman Scarfaceen (1983) sekä Syvään jokeen (1972) - suolle maalaisjunttien keskelle kun päädytään. Ja sitten soi banjo. Ehe ehe. Patrickin Terminator 2 -taustaa ei myöskään unohdeta.

Mikäli kohdeyleisö ei käy selväksi päätähdestä, roolihahmosta ja uskomattomasta määrästä bensapainotteisia liekkimeriräjähdyksiä huolimatta, kannattaa katsoa dvd:ltä löytyvä kooste gaalaensi-illasta merijalkaväen tukikohdassa. Siilitukkaiset urhot karjuvat kilpaa ja hauiksia pullistellaan. Maanpuolustajat kuulemma nauttivat erityisesti räjähdyksistä.

The Marine [5]
The Marine [6]

Entäs hra Cena? Onko uusi action-stara syntynyt? No, onko Tony Halme Suomen seuraava presidentti? Cenalla ei ole lievästä lähes-luontevuudestaan huolimatta mitään persoonallisuutta, ja vaiva ulottuu myös elokuvaan miehen ympärillä. Cena on pienine silmineen kuin lääkkeillä turrutettu Matt Damonin vähemmän lahjakas serkku Schwarzenegger-asuun sullottuna. Lähes täysin ponnetonta sontaa. Mitäs Oliver Gruner -leffoja sitä olikaan vielä katsomatta...

*½---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 21.8.2007
keskiarvo
toimitus
2.08/5.00 (6)
 JSTPJMIRMEPI
  1.5 3.0 1.5 1.5 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.19/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -7 (12)
58%
The Marine (2006)  The Marine (2006)Vojak  

kommentit

odota...
Tuomas Henell kommentoi (20.12.2009 09:41:38)
user avatar Hyi saatana! Tämä oli niin huono elokuva, että halusin tappaa itseni. Ihan vitun karsea! Vieläkin yrjöttää.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa