Caroline Munro

Broken Oath (1977)

aka Po Jie; Pojie; Poh gaai

Broken Oath #1 Broken Oath #2

Nainen on kuolemassa vankilassa synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Terve tyttövauva vierellään hän kertoo sellikaverilleen, mestarivaras Tuhatkädelle (Wang Lai) onnettoman tarinansa: naisen mies oli arvovaltainen kenraali, joka joutui neljän toverinsa pettämäksi ja murhaamaksi. Kun yksi konnista koetti ottaa tuoretta leskeä rakastajattareksensa, tämän väkivaltainen torjuntayritys johti pikaiseen tyrmätuomioon. Nainen vannottaa Tuhatkäden kertomaan lapselleen edesmenneiden vanhempiensa tragedian, jotta tämä voisi kostaa vääryyden kasvettuaan aikuiseksi.

Broken Oath [1]
Broken Oath [2]

Kuulostaako tutulta? Kyllä pitäisi, sillä Broken Oath on uusintaversio Toshiya Fujiton mestarillisesta pulp-kosto-chambarasta Lady Snowblood (1973). (Tosin hyvin samankaltaista juonikuvio esiintyi Shaw Brothersilla jo vuotta aiemmin Chor Yuenin Intimate Confessions of a Chinese Courtisanissa.) Broken Oathin ollessa hongkongilainen kung fu -elokuva, kapaloikäinen tyttölapsi viedään varttumaan - minnekäs muualle kuin - pelkkien naisten asuttamaan shaolin-luostariin, jossa hän saa nimen "Puhtoinen Lootus" Liu. Taistelutaiteissa kehittyminen sujuu Liulta kuin luonnostaan, mutta buddhismin opit kaikuvat kuuroille korville: henkisesti terveestä kasvuympäristöstä huolimatta neidosta kasvaa väkivaltainen sadisti (Angela Mao). Teorialuennoilla silmiään pilkkaavasti pyörittelevä Liu karkaa ikkunasta harjoittelemaan kepinkäyttöä ja päätyy roistokolmikon ahdistelemaksi. Tilanne päättyy siten, että Liu on pahoinpidellyt kaksi konnaa tajuttomaksi ja murhaa viimeisen laittamalla tappavanmyrkyllisen skorpionin puuhun sitomansa miehen kurkulle, hymyillen ilkikurisesti kuolevan kelmin paniikille. Ehkäpä Liun naisellisen pitkä hiuskuontalo muiden temppelin oppilaiden siilitukkien keskellä on traumatisoinut sankarittaremme?

Huivin heilautuksella uhrien hartioille asetettavista skorpioneista tuleekin Liun tehokas salainen ase. Päästyään ulos luostarista hän palaa ottoäitinsä Tuhatkäden hoiviin ja taskuvarastaitoja opetellessaan alkaa isänsä murhaajien järjestelmällisen jäljittämisen. Juoneen sekoittuu myös Liuta varjostava, olkihatun alle piiloutuva mystinen mestari sekä samojen arkkivihollisten perässä olevat kapinallisten soluttautujat.

Broken Oath [3]
Broken Oath [4]

Broken Oathin ohjauksesta ja Lady Snowbloodin tarinan sovittamisesta kung fu -muottiin vastaa korealaissyntyinen Jeong Chang Hwa (aka Cheng Chang-ho), joka tehtyään Shaw Brothersille mm. viihdyttävän rikosseikkailun Temptress of a Thousand Faces (1969) ja kivenkovan boksausklassikon King Boxer (1972) siirtyi Raymond Chow'n perustaman Golden Harvestin palkalliseksi. Jeongin ohjauksesta on hankala löytää mitään varsinaista vikaa, mistä huolimatta Broken Oathia vaivaa pienoinen latteus. Esimerkiksi lavasteisiin ja kuvauspaikkoihin on selvästi panostettu, mutta Jeong ei hyödynnä niitä samalla tapaa vaikuttavasti kuin vaikkapa Sammo Hung ensimmäisissä studiolle tekemissä ohjauksissaan The Iron-Fisted Monk (1977) ja eritoten Warriors Two (1978). Tunnelma on saatu viritettyä asiaankuuluvan alakuloiseksi, häviten kuitenkin kädet ylhäällä Lady Snowbloodin ja sen pääroolin Meiko Kajin ilmentämälle kohtalokkaalle fatalismille.

Broken Oath [5]
Broken Oath [6]

Vaikka Broken Oath ei kokonaisuutena nouse Golden Harvestin huippuhetkiin, se on Angela Mao -faneille aivan ehdoton tapaus. Viehkeä "kung fun kuningatar" on vain kaunistunut puolessa vuosikymmenessä Lady Whirlwindin (1972) ja Hapkidon (1972) ajoista. Ja miksipä ei olisi, osoittavathan mm. vuoden 2007 Tokiossa järjestetyn Angela Mao -retrospektiivin valokuvat ja YouTube-videot että Mrs. Mao on edelleen erittäin kauniissa kunnossa. Tässä 27-vuotiaana hän pääsee pukeutumaan lukuisiin erilaisiin periodikostyymeihin ja pistämään nättien kierrepotkujensa lisäksi miehenköriläitä matalaksi pitkällä sauvalla ja parilla lyhyitä miekkoja. Vielä kun Liu käyttää viettelyä tepsivästi kostonsa instrumenttina, eivät Angelaa katsomaan vaivautuneet tule pettymään. Broken Oath jäi Maon viimeiseksi GH-produktioksi, minkä jälkeen hän lähti jatkamaan uraansa riippumattomien studioiden elokuvissa.

Mainiosta pahiskokoelmasta esiin nousevat Michael Chan Wai Man (Kirk Wongin The Club, 1981), tultasyöksevä veteraani Han Ying Chieh (itse The Big Boss, 1971) sekä Sammo Hung, jonka siilitukkainen ja tekoparralla parannettu ulkomuoto aiheuttaa taattua huvitusta. Hung ei poikkeuksellisesti kuitenkaan koreografioinut Broken Oathia, vaan toiminnan on suunnitellut tehoduo Hsu Hsia ja Yuen Woo-ping. Taisteluiden taso on siis taattu, vaikka erikoisemmilla liikkeillä tai kombinaatioille ei nyt juhlitakaan. Broken Oathin action-puolen varsinainen yllätys on kuitenkin "Bruce" Liang Siu Lung (jonka samana vuonna valmistuneisiin leexploitaatio-meriitteihin kuuluvat The Clones of Bruce Lee ja The Dragon Lives Again): Liangin potku-show finaalissa uhkaa jyrätä Maon aseistetun esityksen.

Broken Oath [7]
Broken Oath [8]

Mutta mikä vala elokuvassa rikotaan? Ainoastaan itse Liu vannoo jotakin - kostavansa - ja tämä lupaus täytetään kyllä kuolettavalla antaumuksella.

Versioinfo (31.1.2008):

Hongkongilaisen Joy Salesin remasteroimattomassa Legendary Collection -sarjassa julkaistu aluekooditon Broken Oath on varsin kelvollinen anamorfinen esitys, vaikkei Fortune Starin puhdistetuille mastereille pärjääkään. Ääniraita on alkuperäinen mono (joka tuntuu menevän aavistuksen epäsynkkaan elokuvan lopussa), virheitä vilisevä tekstitys pääasiassa tolkullista ja ekstraosastolta löytyy traileri.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 31.1.2008
keskiarvo
toimitus
3.30/5.00 (5)
 JSTPJMMEMK*
  3.5 3.0 2.5 4.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
Broken Oath (1977)  Broken Oath (1977)Po jie