Caroline Munro

Fritt vilt (2006) :: Cold Prey

Jäätävä ansa

aka Eiskalter Tod; Escalofrío; Kallt byte; Seytanin oteli

Fritt vilt #1 Fritt vilt #2

Genre

Viisi nuorta ja rikasta on matkalla katumaasturillaan pääsiäislomalla lumilautailemaan tuttujen laskettelukeskusten ulkopuolelle. Sanomattakin lienee selvää, että alun prologi karkuun juoksevasta lapsesta sekä lehtileikkeet ja uutislähetykset vuorille kadonneista lomailijoista takaavat viisikolle erilaiset extreme-elämykset, kuin mitä he odottivat. Autossa käytävä keskustelu esittelee henkilöt riittävällä tarkkuudella katsojalle, ja Norjan luonto näyttäytyy kuin matkailumainoksessa, kliseisellä musiikilla höystettynä.

Fritt vilt [1]
Fritt vilt [2]

Skeittipunkin säestämä snoukkasessio keskeytyy joukon parittoman teloessa jalkansa pahemman kerran. Kuinka ollakaan, autolle on liian pitkä matka ennen pimeää, mutta joukkio löytää tiensä hylätylle hotellille. Mutta kuinka moni löytää tiensä pois ja missä kunnossa? Lopputekstien alla soiva Turbonegron "All My Friends Are Dead" summaa tämän yllätyksettömyyden, mutta eipä slashereita omaperäisyydestä pidä syyttää tai edes epäillä.

Fritt vilt [3]
Fritt vilt [4]

Hohtoa (The Shining, 1980) muistuttavasta lumen ympäröimästä autiosta hotellista huolimatta on Fritt vilt henkeen ja vereen teinislasher, eikä mitään muuta yritä ollakaan. Hylätty hotellikin on Hohdon vastaavaa huomattavasti tyypillisempi kauhuelokuvalavaste likaisine seinineen ja huonosti toimivine valoineen. Tämä kaikki tosin hautaa lumeen toivon, että Fritt viltin tekijät osaisivat käyttää lumista luontoa jenkkejä paremmin hyväkseen. Näin ei valitettavasti kuitenkaan ole, mutta Hollywoodista ei kuitenkaan jäädä jälkeenkään millään osa-alueella. Pientä paikallisväriä Fritt viltiin olisi kaivannut.

Nuoret näyttelijät hoitavat osansa hyvin, vaikka ovatkin ehkä hivenen vanhoja rooleihinsa. Neitsyyden menetyksen spekulointi ei tunnu ihan relevantilta ongelmalta vähän päälle parikymppisille. Parhaiten mieleen jäävät Rolf Kristian Larsen ja Viktoria Winge, jotka eroavat standardislasherin vapaasta riistasta joko erikoisella ulkonäöllään tai roolihahmollaan.

Fritt vilt [5]
Fritt vilt [6]

Mielenkiintoisemmalla pahiksella, väkivallalla ja ylipäätään yllätyksellisemmällä juonella Fritt viltistä olisi voinut olla yllättäjäksi. Nyt käteen jää vain hyvin toteutettu perusslasher hieman poikkeavammasta osoitteesta.

Versioinfo (11.3.2008):

Fritt vilt löytyy yhteispohjoismaisena dvd-julkaisuna, jonka laadussa ei ole valittamista, ja tekstitys suomeksikin löytyy. Norskit ovat satsanneet viimeisen päälle, ja myös kommenttiraita on mukana. Julkaisu on kaiken lisäksi tuplalevy, joista toinen on uhrattu ekstroille. Mielenkiintoisin ekstroista on ohjaaja Roar Uthaugin vuonna 1994 tekemä lyhytelokuva, joka on tyypillinen dialogiton ja humoristinen kotisplatter, mutta jonka kameratyöskentely on kikkailevan moitteetonta.

**½--
© Mikko Kojo, julkaistu: 11.3.2008
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.25/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!