Caroline Munro

The Hungry Snake Woman (1986)

aka Petualangan cinta nyi blorong

The Hungry Snake Woman #1 The Hungry Snake Woman #2

"Ihmeellinen on aina kaunista, mikä tahansa ihmeellinen on kaunista eikä mikään muu kuin ihmeellinen ole kaunista" muotoili ensimmäisessä surrealismin manifestissaan André Breton, ja olisi varmaan digannut Petualangan cinta nyi blorongista, joka on indonesialaisen fantasiakauhun ihmeellisimpiä saavutuksia ja suoraan alitajuntaan iskevä unielokuva par exellence.

The Hungry Snake Woman [1]
The Hungry Snake Woman [2]

Työtön luuseri Brian (nimet otettu englanninkielisestä versiosta) lyö ruuvimeisselin suhteen lopettamista vaatineen tyttöystävänsä Carlitan kämmenen läpi ja pakenee viidakkoon etsimään myyttistä käärmenaista, joka antaa vaurautta ja menestystä kaikille niille, jotka uhraavat hänelle jonkun rakkaimmistaan. Vyötäröstä alaspäin käärmeeksi loihditun Neelan ja tämän kääpiöaviomiehen avustuksella matelijakuningatar löytyykin, mutta tämä antaa Brianille hankalan ennakkotehtävän: hänen on viikon kuluessa tapettava kolme naista, juotava näiden verta ja syötävä näiden rinnat.

Brianilta homma ei onnistu ja hän suunnittelee jo Carlitan uhraamista, kun Neela ehdottaa parempaa diiliä: jos Brian muuttaa käärmenaisen takaisin käärmeeksi pistämällä tämän niskaan neulan rakastelun aikana, Neela antaa Brianille mitä hän haluaa ilman sen kummempia uhreja. Näin tapahtuukin ja Brianista tulee limainen huumeisiin ja seksibisnekseen keskittynyt liikemies, joka kostaa karmeasti häntä edelleen vieroksuvalle Carlitan perheelle. Tällä välin tutkimusmatkailija Joe löytää uima-altaasta käärmeen, jonka niskasta törröttää outo piikki. Joe poistaa piikin ja käärme muuttuu naiseksi, joka muistuttaa erehdyttävästi hänen tyttöystäväänsä Suzya...

The Hungry Snake Woman [3]
The Hungry Snake Woman [4]

Mitkään juonisynopsikset eivät tee oikeutta sille oudolle logiikalle, joka tapahtumien kulkua hallitsee. Elokuva etenee unissakävelijän varmuudella epätodennäköisyydestä toiseen kaikkein älyttömimpienkin kohtausten tuntuessa kertomuksen sisäisessä maailmassa täysin perustelluilta ja asiaankuuluvilta. Luonnollinen ja yliluonnollinen elävät rinta rinnan, ja arkinen ja ihmeellinen sekoittuvat.

Perinteisiä eksploitaatioelementtejä kääpiöineen, moottorisahoineen, ihmissyönteineen jne. riittää, mutta jollain ilveellä The Hungry Snake Woman onnistuu nousemaan materiaalinsa yläpuolelle jonnekin aidon runouden sfääreihin. Maagista tunnelmaa tukevat vanhaa käsityötaitoa edustavat erikoisefektit ja lavasteet, sekä tietenkin indonesialaisen kauhuelokuvan jylhänkaunis kuningatar Suzzanna, joka säilyttää aina viilipyttymäisen tyyneytensä olivatpa puitteet miten levottomat tahansa.

The Hungry Snake Woman [5]
The Hungry Snake Woman [6]

Suzzanna seisomassa vuorenlaella pää elävillä käärmeillä seppelöitynä on yksi elokuvan hätkähdyttävistä kuvista. Vaikea sanoa mikä osuus lopputuloksen onnistuneisuudessa on ohjaajan taidoilla ja mikä pelkällä sattumalla, joka tapauksessa nihkeä realismi ja sadunomainen fantasia ovat harvoin kohdanneet missään yhtä kauniisti kuin tässä elokuvassa.

Versioinfo (21.7.2008):

Indonesialainen vcd, jolta oheiset kuvakaappaukset on otettu, on paitsi kropattu myös leikattu: kaksi keskeistä kohtausta puuttuu kokonaan. Dvd-julkaisua elokuvasta ei ole.

****½
© Matti Erholtz, julkaistu: 21.7.2008
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (4)
 JSSMKKME
  3.5 4.0 4.0 4.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
The Hungry Snake Woman (1986)  The Hungry Snake Woman (1986)Petualangan cinta nyi blorong