Caroline Munro

Silver Dragon Ninja (1986)

Mustien ninjojen kosto

aka Ninja Empire; L'empire des ninjas

Silver Dragon Ninja #1 Silver Dragon Ninja #2

"Mustat ninjat haluavat tuhota koko maailman. He salakuljettavat aseita ja levittävät huumeita ympäri maailmaa. Interpol lähettää Silver Dragonin tuhoamaan Mustien Ninjojen organisaation. Mutta hän on vaikean tehtävän edessä sillä hänellä on Mustien Ninjojen lisäksi vastassaan myös poliisilaitos."

Takakansitekstin perusteella videoklassikko Mustien ninjojen kosto vaikuttaa varsin suoraviivaiselta ninjasekoilulta. Onneksi se on puhdasta hourailua. Olen katsonut tuotoksen kolme kertaa, kerran jopa selvin päin. Kyseessä on innovatiivinen yhdistelmä kahta elokuvaa. Pohjana toimii tuntematon hongkongilainen poliisijännäri, jonka sadistisen sekoilun ympärille on rakennettu kokonaan toinen juoni kuvaamalla ninjoja muka tarkkailemassa tapahtumia ja juonimassa maailman valloituksesta. Ei ole vaikea arvata näkyykö ninjoja ja poliiseja koskaan samassa kuvassa. Kumpikin elokuva olisi jo itsessään täysin käsittämätön, mutta yhdistettynä tämä superduo räjäyttää pankin, kokoaa palaset ja tekee niistä modernin taiteen mielisairaan mestariteoksen.

Musta mies valkoisessa ninja-asussa treenaa talon katolla. Toinen albiinoninja kertoo hänelle kuin tavausoppaasta lukien: "Kukaan ei voi voittaa sinua". Selviää myös, että ninjojen alkuperäinen tarkoitus oli tehdä hyvää, mutta ilkeät mustat ninjat tuhoavat tämän. Sankarimme, rasvakutreilla ja likaisilla viiksillä varustettu, bodari-parittajan oloinen Hopeinen Lohikäärme eli Jerry Brown on liittynyt Interpoliin: hän aikoo tappaa mustia ninjoja. "Ja ihmisiä." Ja siinä paha missä mainitaan, sillä mustat ninjat tulevat. Hyypiöt juoksevat neitimäisillä askeleilla, pitäen oikeaa kättä olan yli selkään kiinnitetyn miekan kahvalla. He myös hyppivät voltteja. Lohikäärme pieksee koko sakin. Leikkaus yöhön. Ja eri elokuvaan! Poliisimies Alex Ho setvii rikoksia partnerinsa Paul Langin kanssa.

Silver Dragon Ninja [1]
Silver Dragon Ninja [2]

On taas päivä. Mustat ninjat tepsuttavat kyyryssä halki puskien, kädet miekoilla. Ninjojen kirmailua voisi katsella vaikka kolme tuntia putkeen. Seurueen pomo Roger Kimski on aurinkolasipäinen mies, joka savupamauksella muuttuu mustaksi ninjaksi. Heitä on kaikkialla ja he aikovat valloittaa koko maailman! Seuraa maanista naurua ja julistuksia: "Vain siihen pyrimme! Ninjat eivät voi epäonnistua! Ymmärrättekö?" Ilmeisesti puskissa säntäily on olennainen osa toimintasuunnitelmaa. Alemmat kätyrit puhuttelevat Kimskiä polvillaan, oikea käsi sotilaallisesti ylhäällä. Ninjat aikovat tappaa toisen elokuvan pahaa-aavistamattomat poliisit. Logiikka juuri ninjakohtauksien lisäämisen taustalla alkaa hahmottua: huppupäille voi dubata aivan mitä repliikkejä tahansa (jolloin matskun voi käyttää niin monessa leffassa kuin sairas mieli tekee).

Jo tässä vaiheessa alkaa olla pirun vaikea pysyä elokuvan perässä. Poliisiosuudessa Alex tuskailee byrokratiaa, koskaan ei saa tehdä mitään. Vissiin hakata ihmisiä. Ninja-imperiumi taasen haluaa Turkey -rikollisen hoitavan aseiden salakuljetusta Filippiineillä. Ninjat lopettavat väärän rahan painamisen, Kimski haluaa M16-pyssyjä että saisi Hongkongin hallintaansa. Konekiväärit ovatkin juuri niitä perinteisimpiä ninjametodeja.

Hopealohikäärme puolestaan velvoittaa Janen vakoilemaan mustille ninjoille työskentelevää Mark Mota. Samaan aikaan kytät lähtevät Markin perään feikkipassien tiimoilta. Voi kuinka taidokkaasti juonen langat punoutuvat yhteen. Markin lakimies peräänkuuluttaa kohteliaisuutta poliiseilta, mutta Alex ilmoittaa että hän voi syödä paskaa. Alex vetää lakimiestä turpaan ja ohjaaja heittää peliin pysäytyskuvan läppäisystä. Alex saa huutoa ja myöntää olleensa väärässä, mutta lakimies oli kuulemma epäkohtelias. "Mahdatko olla yhtään järkevä?", epäilee poliisipomo. Alex ottaa loparit. Hopealohikäärme hiipii keskellä päivää jossain ja muuttuu savupommilla ninjamuotoon. Mustat ninjat hyökkäävät. Lohis yrittää kiskoa yhdeltä infoa Kimskin olinpaikasta, mutta toinen tappaa potentiaalisen vasikan puhallusnuolella. Luoja tietää miksei suoraan voinut listiä vastustajaa, sen kun voisi jopa olettaa olevan tehokkaampaa. Ninjojen kirmaillessa ei koskaan näy ketään ulkona, vaikka aurinko paistaa ja puistot lienevät julkisia.

Silver Dragon Ninja [3]
Silver Dragon Ninja [4]

Poliisit pysäyttävät kaupparyöstäjän, yrittäen saada selville mistä tämä sai pistoolinsa. Mustat ninjat tarkkailevat tilannetta ulkoa ja juoksevat pois. Poliisi hakkaa ryöstäjän huvikseen pukukopissa. Tapahtumilla pitäisi olla yhteys siinä kun yö seuraa päivää, mutta sen näkeminen on kuin yrittäisi saada sanoja ilmestymään paperille silmiään räpyttämällä. Ja tapahtumiahan riittää, kuin katselisi kymmeniä lyhytelokuvia koottuna uskomattomaksi montaasiksi.

Paulia yritetään lahjoa, turhaan. Kimski toteaa tilanteesta: "Sairasta." Höröttävä ninjapomo myös ilmoittaa että nyt Brownin on kuoltava: "Nyt hänet todella tuhotaan, hakataan kappaleiksi. Ymmärrättekö?" Epäonnistuminen ei taaskaan ole optio, siitä huolimatta ettei yksikään suunnitelma ole toiminut tähänkään asti. Mustat ninjat juonivat myös tappavansa Alex-paran - pommilla. Mistähän ninjakoulusta sakki on valmistunut?

Lohikäärme vastaa puhelimeen: "Silver Dragon speaking." Hän värvää naispoliisi Janen soluttautumaan Mon liigaan. Alex puolestaan törmää nilkkeihin jotka pilkkaavat häntä. Alex vetää heitä turpaan. Herran vaimo juoksee jostain paikalle ja hysterioi Alexin brutaaliutta. Sitten Alex ja vaimo vetävät kahta jätkää turpaan ruokakaupassa. Parisuhdeterapiaa yhteisen toiminnan muodossa?

Seuraavaksi Alex pidätetään ja hän meinaa hakata porukkaa poliisiasemalla. Melkein jo toivoo Alexin törmäävän seuraavaksi lapsiin ja vanhuksiin, ihan vain nähdäkseen vetääkö hän heitäkin kuonoon. Tämän jälkeen Alex hakataan pesismailoilla. Hänen virtsankeltaiset lasinsa eivät säry, mutta mustat ninjat tarkkailevat tilannetta puskista. Ei voi taas kuin ihailla neroutta leikata ninjoja katsomaan milloin mitäkin tilannetta toisessa elokuvassa.

Silver Dragon Ninja [5]
Silver Dragon Ninja [6]

Taas vuorossa puhelu: "Silver Dragon speaking". Jane soluttautuu rikosliigaan liftaamalla Markin kyytiin. Yö/päiväsuhteen käsittely jatkuu konkreettisesti: ajomatkan alussa on päivä, keskellä yö ja lopussa taas päivä - ainakin ulkokuvissa, otoksissa auton sisältä taas näkyy alkuilta. Alex jäljittää hänet pieksäneet tyypit (jotka hengailevat kai aina yhdessä) ja hakkaa nukkuvat miehet pesismailalla keskellä yötä. Seuraavassa kohtauksessa Alex hinkkaa mailaansa edestakaisin pyyhkeen sisällä vain lievän fallisesti. Paul varoittaa Alexia tämän menosta.

Jane jatkaa soluttautumista pussailemalla Markin kanssa. Yllättäen Mark haluaa kuitenkin enemmän ja Jane joutuu säntäämään ulos rankkasateeseen itkemään. Sitten tilanne kiihtyy: mustat ninjat räjäyttävät vahingossa Alexin pojan leikkiautoon kätketyllä pommilla ja juoksentelevat taas puskissa. Juoksu muuttuu entistä kiehtovammaksi ninjojen kohdatessa suoran tien - sellaistahan pitkin on juostava puolelta toiselle siksakkia, tietysti kädet miekan kahvalla olan yllä. Kimski ilmoittaa taas, ettei ninja koskaan epäonnistu. Penskan räjäyttäjä saa kuolla ja katsoja saa tietää että "Ninjan huominen on menestys tai se viimeinen uhraus. Ymmärrättekö?" Dada-runous kuulunee myös toimenkuvaan. Sitten Kimski ilmoittaa että Alexin kuolema saa nyt jäädä lepäämään ja nauraa maanisesti.

Alex puolestaan hakkaa lisää porukkaa pesismailallaan, ilman sen kummempaa syytä. Seuraavaksi hän pöristelee prätkällään rikollisten perässä maaseudulla ja räjäyttää näiden autoja Molotovin koktaileilla. Mark taas näkee painajaista ninja-asuisesta Kimskistä ja pakenee Filippiineille. Raiskauksiin kaiketi tottunut Jane lähtee mukaan virnuillen. Turkey epäilee Janea ja paljastuu homoksi. Hopealohikäärme verbalisoi taas puhelimessa ilmeisen ja ilmoittaa että Janen pitää tarkkailla Markia.

Markin asekaupat muuttuvat tulitaisteluksi filippiiniläisiä vastaan. Myös Manilaan matkanneet ninjat tarkkailevat puskista. Samaan aikaan Jane ja Mark katselevat stripparia. Jane ilmoittaa väsyneen hytkytyksen olevan viihtyisää. Myöhemmin hän on taas järkyttynyt Markin reteistä otteista sänkykamarissa. Raiskausta leikataan ristiin yökerhomurhan kanssa. Uskomattomasti aikaa hukataan Markin ja manilalaisten rikollisten välien selvittelyyn. Kiero poliisitarkastaja saapuu setvimään riitaa ja Jane saa todisteita (eli kannatti tulla useaan otteeseen raiskatuksi).

Silver Dragon Ninja [7]
Silver Dragon Ninja [8]

Samaan aikaan Alex kiduttaa ihmisiltä tietoa Hongkongiin palaavan Markin olinpaikasta. "Silver Dragon speaking", sammaltaa rivo viiksiveijari taas puhelimeen. Jane jää puhelusta kiinni Turkeylle, joka vetää häntä sujuvasti turpaan, kunnes Jane survoo miehen haaraväliin särkyneen peilin palasen. Mark ei jää kaipaamaan Turkeyta ja virnuilee vaan Janelle - joka on taas riemukas.

Alexin kurimus kiihtyy Markin päättäessä hankkiutua hänestä eroon. Niinpä kätyrit pistetään raiskaamaan ja tappamaan Alexin vaimo, jonka jälkeen nainen ripustetaan jaloistaan kattoon riippumaan. Logiikka pesii siis vahvana rikosjärjestön joka tasolla. Hopeinen Lohikäärme taas ilmoittaa Janelle että kun aseet viedään Markilta, päättyy mustien ninjojen imperiumi siihen. Jane kysyy, miten Mark Mon naiminen auttaa yhteiskuntaa? Hopeahurmuri ei vastaa mitään.

Kimski ei ole tyytyväinen Mon toimiin ja heittää taas peliin mietelauseita: "Ninjan ensimmäinen virhe on hänen viimeisensä! Ymmärrättekö?" Seuraa asekaupat parkkihallissa. Jane on mukana. Tilanne kiristyy kun poliisit ja Alex säntäävät paikalle. Jälkimmäinen alkaa leikkiä taas pommeilla. Alex aikoo tappaa Markin, mutta Paul ilmoittaa että kyseessä on lakia noudattava yhteiskunta ja järjestää oikeusistunnon parkkihalliin.

Ikävä kyllä oikeudenkäynti on aivovammaisuudessaan lähes kuolettavan tylsä. Onneksi itse Hopealohhari hiipii halliin (noh, johonkin perin samannäköiseen halliin), samoin mustat ninjat. Mark tuomitaan kuolemaan ja Alex luopuu pommistaan. Kimski kuitenkin ampuu Alexia ritsalla ...anteeksi, naurattaa liikaa... ja tämä kuolee traagisesti. Vaikea sanoa mitä alkuperäisessä elokuvassa tässä kohtaa tapahtui, mutta ovelan leikkauksen ansiosta mustan ninjan kosto on uskottavuudessaan "lähes" saumaton. Sitten unohdetaan koko oikeussessiot ja koko toinen tarina ylipäätään. Hopeinen Lohikäärme ja Kimski ottavat yhteen, juosten ensin parkkihallista maaseudulle tajuttomassa jaksossa. Parittajalohikäärme listii joukon rivininjoja. Tähän väliin leikataan alussa nähdyn mustan miehen asuntoon aivan toisaalla. Hän kääntyy kameraan päin ja ilmoittaa: "Ystäväni on kai vaikeuksissa. Menen auttamaan häntä." Ei kai siinä sitten mitään.

Silver Dragon Ninja [9]
Silver Dragon Ninja [10]

Valitettavasti mustat ninjat tappavat mustan miehen välittömästi. Onneksi kohtaus oli kuitenkin pakko käyttää. Sitten kuvataan Lohikäärmeen ja Kimskin jalkoja. Lohis hourii ääniraidalla: "Helvetin paskat! Teette kai ihan mitä lystäätte, vai?" Kimski vastaa: "Ainoa velvollisuuteni on valloittaa maailma."

Lopuksi miekkaillaan kukkuloilla ja Lohikäärme viskaa miekan Kimskin läpi. Mustan ninjan asu on kuitenkin tyhjä. Hämmentynyt Lohis katselee ympärilleen ja Kimski ilmaantuukin vähän matkan päähän tukevassa haara-asennossa seisten, ilman maskia tällä kertaa. Kädet taivaalle kohotettuna kaikkien pahisten sankari julistaa: "Tämä on vain fyysinen kuolema, eikä se merkitse yhtään mitään! Jonain päivänä nousen taas ylös, kuten ninja-imperiumin henki! Joka on olemassa kaikkialla ja jää aina eloon! " Sitten Kimski nauraa maanisesti. Leikataan pinkillä taustalla lukeviin sanoihin: "The end".

Kuulostaako oudolta? Ei hätää, itse elokuva on vielä sekavampi. Tässä johdatetaan aivot kohti hulluuden iltahämärää ja kotiinlähdön sijaan jäädään vielä tuijottamaan tähtiä. Ohjaajaksi on merkattu hienolla "Director by" -krediitillä Don Kong. Miehestä ei ole olemassa mitään tietoa ja Imdb:n mukaan tämä on hänen ainoa elokuvansa. Voisi siis melkein olettaa asialla olleen ninjaelokuvia ennätystahdilla läpi 80-luvun nikkaroinut kökkökuningas Godfrey Ho. Teoriaa tukee se, että Hon tapana oli nimenomaan ottaa yhden elokuvan materiaalit, kuvata vähän vakiotähteään Richard Harrisonia sekä muita länsimaisia ninjoja puskassa ja myydä yhdistelmätuote maailmalle. Oli miten oli, Mustien ninjojen kostoa saa dvd: nä nimellä Silver Dragon Ninja. Suominauhan alkuteksteissä nimeksi tosin ilmoitetaan Ninja Empire, joka taasen ON Godfrey Hon elokuva... ymmärrättekö?

***½-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 28.9.2008
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 IR
  3.5
keskiarvo
lukijat i
3.63/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
Silver Dragon Ninja (1986)  Silver Dragon Ninja (1986)