Caroline Munro

Samurai Vendetta (1959)

aka Hakuoki; Chronicle of Pale Cherry Blossoms; Het verhaal van de bleke kersebloesem

Samurai Vendetta #1 Samurai Vendetta #2

Useat tämänkin jutun lukijat tuntevat varmasti ainakin pääpirteissään Chushinguran - neljänkymmenenseitsemän uskollisen roninin todellisiin historiallisiin tapahtumiin pohjautuvan tarinan. Japanilaisen lojaaliuden symboliksi kasvanut kertomus kuvaa isännättömiksi jääneiden samuraiden kostoa. Aiheesta omat elokuvaversionsa ovat tehneet sellaisetkin mestariohjaajat kuin Kenji Mizoguchi, Hiroshi Inagaki, Kon Ichikawa ja Kinji Fukasaku. Pete Tombsin mukaan (Mondo Macabro: Weird & Wonderful Cinema Around the World, 1998) Chushingura on filmattu yli 220 kertaa.

Samurai Vendetta [1]
Samurai Vendetta [2]

Pitkäjänteisen, yli vuoden kestäneen suunnittelu- ja harhautusvaiheen jälkeen roninit toteuttivat kostoiskunsa 14. joulukuuta 1702 Kira Yoshinakan kotilinnoitukseen Edossa. Kira oli shogunaatin korkea-arvoinen mutta kusipäinen virkamies, joka oli provosoinut samuraiden isännän, lordi Asanon, vetämään teräaseen tupestaan Shogunin tiluksilla - teko, josta Asano määrättiin suorittamaan harakiri. Roninit tiesivät saavansa kuolemantuomion rikkoessaan Shogunin suoraa käskyä jättää tapahtuma kostamatta, mutta toimivat kuitenkin bushido-koodiston edellyttämällä tavalla. Suunnitelman toimeenpanopäivänä taivaalta satoi rankasti lunta ja näky lumimyrskyssä Asano-klaanin kunniaa palauttamaan marssivista ronineista onkin monen Chushingura-sovituksen mieleenpainuvimpia kuvia.

Tästä kulkueesta alkaa myös Kazuo Morin ohjaama Samurai Vendetta. Se ei kuitenkaan jatka kertomaan itse kostosta, vaan palaa takautumin joukossa marssivan Horibe Yasubei Taketsunen (Shintarô Katsu) - roninien johtajan ja lordi Asanon entisen pääneuvonantajan Oishi Yoshion ohella kaartin tunnetuimman soturin - aikaisempiin vaiheisiin. Yasubein lukuisia kertoja filmatussa elämäkerrassa (viimeisimpänä uutta vuotta 2007 juhlistanut tv-tuotanto) painotetaan nyt ystävyyssuhdetta kilpailevan miekkailukoulukunnan ykkösmieheen Tange Tanzeniin (Raizô Ichikawa). Tanzen saa jopa hieman Yasubeita enemmän aikaa valkokankaalla - olihan Ichikawa vielä 50-luvulla paljon Katsua suurempi tähti.

Samurai Vendetta [3]
Samurai Vendetta [4]

Yasubein muistelmien kautta siirrytään samuraiden ensimmäiseen kohtaamiseen: he törmäävät sattumalta kun Yasubei kiirehtii taisteluun Takadanobabassa (nykyään kaupunginosa Tokion Shinjukussa). Tuolloin, vuonna 1694, 26-vuotias Yasubei oli vielä isännätön ronin ja sukunimeltään Nakayama. Kaikki muuttui Yasubein miekkailtua loisteliaasti ja tapettua taidokkaasti kolme vastustajaansa. Tanzenin ohella näytöksestä vakuuttuu Horibe Tahei, muuan Asano-klaanin vanha ja arvostettu vasalli.

Yasubein kamppailun todistaminen herättää Tange Tanzenissa välitöntä ihailua, mutta myös epäilyksen siitä, ettei hänen kannattaisi tulla nähdyksi paikalla - Yasubein vastustajat kun edustavat samaa miekkailukoulukuntaa hänen kanssaan. Poistuminen kesken ottelun tapahtuu kuitenkin liian myöhään ja pian pääsemme todistamaan skandaalia koululla: vetäytymisensä takia pelkuriksi haukuttu Tanzen erotetaan tämän kieltäydyttyä kostamasta Yasubeille.

Samurai Vendetta [5]
Samurai Vendetta [6]

Rauhan säilyttämiseksi kilpaileva koulu katsoo ainoaksi mahdollisuudekseen erottaa vastavuoroisesti parhaan soturinsa - Yasubei Nakayaman - jonka taidoille riittää kuitenkin Takadanobaban tapauksen ansiosta kysyntää vapailla markkinoilla. Toisin kuin jo virkamieheksi edennyt kokeneempi Tanzen, Yasubei on erottamisen jälkeen täysin puilla paljailla. Ensimmäiseksi samurain paikkaa tarjoaa Horibe Tahei, mutta Yasubeita kiinnostaa enemmän Uesugi-klaani, sillä hän on iskenyt silmänsä klaanin kauniiseen Chiharuun (Chitose Maki). Pettymys on suuri, kun Chiharu paljastuu jo kihlautuneen - kenenkäs muun kuin - Tange Tanzenin kanssa. Jahkailuaan kiroava Yasubei ottaa vastaan paikan Asano-klaanilta ja vaihtaa nimensä uuden perheensä kunniaksi Horibe Yasubeiksi.

Tässä ei tullut vielä kerrottua puolikaan Samurai Vendettan juonesta, joka etenee edellä kuvatusta asetelmasta mielenkiintoisempiin suuntiin kuin miltä aluksi saattaa vaikuttaa. Katsojalta vaaditaan hieman historian tuntumusta pysyäkseen kunnolla kärryillä: esimerkiksi on hyvä tietää, että nimenomaan Uesugi-klaani tulee myöhemmin puolustamaan Kiran kotilinnoitusta Asano-klaanin neljänkymmenenseitsemän roninin hyökkäystä vastaan. Varsinaisesti suoraan Chushinguraan nivoutuvia tapahtumia ei katsota tarpeellisiksi juuri kerrata ja mm. Oishin johtamaa suunnitteluvaihetta näytetään vain ohimenevästi.

Samurai Vendetta [7]
Samurai Vendetta [8]

Elokuvan kaksi päätähteä ovat täydellisissä rooleissa - ja rooleissaan täydellisiä. Lojaaliuden ja rakkauden ongelmat saavat hienosti liioittelemattoman erisävyiset tulkinnat Ichikawan Tanzenissa ja Katsun Yasubeissa. Molemmat näyttelijät olivat juuri edellisvuonna esiintyneet tärkeissä rooleissa Kunio Watanaben The Loyal 47 Roninissa (1958), Ichikawa itse lordi Asanona ja Katsu Akagaki Genzona, yhtenä neljästäkymmenestäseitsemästä roninista. (Kiran vakoojille paljastumista välttääkseen hulttiota näytelleen Genzon kärsimykset mm. veljensä ja tämän vaimon pilkattavana ovat niin ikään inspiroineet useita elokuvia.)

Eritoten isompistatuksista Ichikawaa sivuosissa jo kymmenisen kertaa tukenut Katsu on Samurai Vendettassa elämänsä vedossa: ei jää epäselväksi miksi roolista muodostui läpimurto supertähteyteen. Koska Zatoichia (26 elokuvaa ja 100 episodia tv-sarjaa) tulee katsottua enemmän kuin muita Katsun teoksia, aina välillä uhkaa päästä unohtumaan kuinka paljon hän pystyykään ilmaisemaan pelkillä silmillään. Hahmojen rankat ratkaisut kuvataan rehellisenä melodraamana, mutta näyttelijöiden karisma kestää.

Samurai Vendetta [9]
Samurai Vendetta [10]

Samurai Vendetta ei tunnu kovin mieleenpainuvalta toimintansa osalta (jota ei ole paljoa) - ennen viimeistä taistelua. Kyseessä onkin sitten todellinen huipennus, joka painuu varmasti mieleen yhdeksi niistä chambara-genren miekkakamppailuista, jotka kerran nähtyään tulee muistamaan lopun ikänsä. Jaksossa Tanzen kohtaa yksin lukumäärällisesti ylivoimaisen joukon kostonhimoisia samuraita lumen pieksemällä aukiolla. Verta ei vielä ymmärrettävästi roiskuteta v. 1959 kuten kymmenen vuoden päästä, mutta kohtauksesta tekee harvinaisen brutaalin ja väkevän Tanzenin taistelutekniikka: käytännössä sekä toinen käsi että jalka toimintakyvyttömänä hän kierii lumessa jähmettyen aina välillä maahan makaamaan kuin kuollut - vain purkautuakseen taas yllättäen toispuoleiseen hyökkäykseen. Epätoivoisesta kuolonkamppailusta on majesteetillisuus kaukana, vaikka lumisade ja mietityt kuvakulmat tekevätkin siitä esteettisesti komean.

Samurai Vendetta [11]
Samurai Vendetta [12]

Lisäksi Samurai Vendetta on loistavasti kirjoitettu elokuva, minkä ei pitäisi tulla yllätyksenä niille, jotka ovat bonganneet sen tekijäjoukosta Daisuke Itôn. Käsikirjoittaja-ohjaaja Itô on yksi samurai-elokuvan tärkeimmistä nimistä, pioneeri ja visionääri, joka mykkäelokuvien aikaan oli hyvin pitkälti yksin vastuussa japanilaisen toimintaelokuvan kehittymisestä teatterimaisen staattisesta ilmaisusta visuaalisesti jännittävämpään ja kunnianhimoisempaan suuntaan. Kuvallisella tyylillä kertominen - nopeat leikkaukset, kamera-ajot ja mielenkiintoiset kuvakulmat - omaksuttiin Itôlta laajemmin chambaraan. (Toki Itô lainaili tekniikoita myös suoraan lännestä.)

Kuvakerronnan ohella Itô oli urauurtava käsikirjoittajana, antaen elokuviensa samurai-päähenkilöille häikäilemättömiä luonteenpiirteitä ja pistämällä heidät kapinoimaan yleisesti kunnioitettuja auktoriteetteja vastaan perinteisen nuhteettoman sankaruuden sijaan. Valitettavasti Itôn varhaistyöt ovat lähes poikkeuksetta tuhoutuneet, kuten mm. aikaisempi Horibe Yasubeista kertova - ja heti Samurai Vendettan alussa nähtävään taisteluun huipentuva - Blood Splattered at Takadanobaba (1928).

Samurai Vendetta [13]
Samurai Vendetta [14]

Samurai Vendettan Itô on kirjoittanut Kosuke Gomin tarinan pohjalta juuri sopivan tapahtumarikkaaksi, ilman historiallisia elokuvia usein vaivaavia typistämisen tai ähkyn tuntuja. Sekä Tanzen että Yasubei tosin ovat kiistattoman hyveellisiä sotureita, mutta olosuhteiden armottomuuden edessä heidän sielunelämistään muokkautuu kiehtovan ristiriitaista.

Teoksesta löytyy muutamia joitakin kauneusvirheitä, jotka paljastavat ettei kyseessä ole mikään kovin ison budjetin tuotanto. Esimerkiksi villikoirien hyökkäys on tuskallisen selvästi toteutettu viskomalla eläimiä kuva-alan ulkopuolelta näyttelijöitä päin ja pariin otteeseen maiseman virkaa toimittaa kömpelö maalaus, joka tuo mieleen Shaw Brothers -elokuvien budjetinsäästöratkaisut. Viimeistä kelaa edeltävät miekkataistelut eivät ole koreografialtaan tai kuvaukseltaan järin jännittäviä. Kazuo Morin ohjaus on täysin kelvollista pitäen monisyisen ja -mutkaisenkin juonen asiallisesti kasassa, mutta muutaman kohtauksen aikana huomaa ajattelevansa, että tämä oltaisiin voitu toteuttaa tehokkaamminkin.

Samurai Vendetta [15]
Samurai Vendetta [16]

Suurin osa kuvista on joka tapauksessa ylen kauniita, eteenpäin edetään sujuvasti ja monta kertaa saa ihailla aivan erityisen hienoa näyttelemistä sekä ikimuistoisia käänteitä. Elokuvan yllä lepää värikylläisyydestä huolimatta synkkä kohtalokkuuden varjo, joka tuo katsomiskokemukseen elämää suurempaa dramatiikkaa. Neljänkymmenenseitsemän roninin kuuluisa marssi lumisateessa ja sitä seuraava hyökkäykseen ryhmittyminen Kiran linnoituksen portilla on täydellinen kohtaus lopettaa elokuva. Samurai Vendettan jälkeen tekeekin mieli laittaa soittimeen jokin loputtomista Chushingura-filmatisoinneista - tai ehkei sittenkään, sillä Katsun tulkinta Yasubeista jää elämään niin voimakkaana, ettei roolissa tee hetkeen mieli nähdä toista näyttelijää. Kostoisku ja sen seuraamukset on helppo visualisoida oman pään sisällä.

Versioinfo (16.1.2009):

Elokuva on julkaistu Japanissa dvd:llä ikäänsä nähden upeasti remasteroituna. Paikallisista nettikaupoista sitä kannattaa etsiä alkuperäisnimellä Hakuoki. Dvd:llä ei ole englanninkielisiä tekstejä mutta sellaiset on löydettävissä internetin subtitles-tietokannoista.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 16.1.2009
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 TPMK*
  4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Samurai Vendetta (1959)  Samurai Vendetta (1959)Hakuoki  

kommentit

odota...
Mikko Koivisto kommentoi (16.4.2010 14:49:05)
user avatar Tuoreen ilmoituksen mukaan Animeigo on lisensoinut elokuvan R1-julkaisua varten. Julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa