Caroline Munro

Satyam (2008)


Satyam #1  

Vishal Krishna (s. 1977) on 2000-luvun Kollywoodin menestyksekkäin uusi toimintasankari. Alun perin Vishalista piti tulla ohjaaja ja hän työskenteli apulaisohjaajana kahdessa "Action King" Arjunin elokuvassa. Arjunin rohkaistua nuorta miestä näyttelemään tämä suostui kokeeksi pääosaan elokuvassa Chellamae (2004), ja kun rooli otettiin hyvin vastaan näyttelijäura jatkui.

Satyam [1]
Satyam [2]

Kuuden enemmän tai vähemmän hyvin menestyneen elokuvan jälkeen Vishal oli siinä pisteessä, ettei hän enää ollut lupaava tulokas vaan jo jonkinasteinen tähti. Merkiksi siitä fanit olivat lahjoittaneet hänelle oman virallisen lempinimen: "Puratchi Thalapathi", joka tarkoittaa jotain sellaista kuin "vallankumouksellinen ylipäällikkö" (!). Pitkän ja tumman (myös ihonväriltään), joskaan ei klassisen komean, Vishalin valtteja ovat nuorekas energisyys, rento mutta älykäs näyttelemistyyli ja sulava liikkuminen toimintakohtauksissa.

Satyamin myötä Vishalin ura siirtyi seuraavalle tasolle. Budjetti oli yhtä suuri kuin Vishalin aiempien elokuvien yhteensä ja Ylipäällikkö bodasi itselleen vaikuttavannäköisen ylävartalon voidakseen esiintyä elokuvassa ilman paitaa. Uutta oli myös se että tätä ennen opiskelijapoikia ja muita nuorukaishahmoja esittänyt Vishal näytteli ensimmäistä kertaa auktoriteettiasemassa olevaa henkilöä, idealistista poliisiupseeri Satyamia.

Satyam [3]
Satyam [4]

Kun poliisin suorittamiin ns. "encounter" -teloituksiin suhtaudutaan intiaelokuvissa yleensä myönteisesti, Satyam alkaa virkistävän erilaisesti kohtauksella, jossa nimihahmo pelastaa rikollisen liipasinherkkien kollegoidensa luodeilta. "Vain laki saa rangaista ihmisiä, laki ja Jumala ovat yhtä" luennoi Satyam sormi pystyssä alaisilleen. Satyamin korkea moraali joutuu koetukselle kun paljastuu, että kaupungissa ministereitä murhannut salaperäinen tappaja on juuri se sama poliisimies, joka kaksikymmentä vuotta aiemmin istutti nuoreen Satyamiin ihanteelliset käsitykset lain suvereeniudesta. Pollari on sittemmin tullut toisiin ajatuksiin ja lähtenyt vigilantismin polulle. Todistaakseen ex-idolilleen että laki edelleen hallitsee, Satyam päättää saada kaikkein pahimman rötösministerin vastaamaan teoistaan oikeuden eteen, mikä ei kuitenkaan onnistu ihan poliisien ohjesääntöjä noudattamalla.

Satyam [5]
Satyam [6]

Satyam on enemmän teknisen osaamisen kuin luovan hengen riemuvoitto. Alku lupaa hieman erilaista poliisielokuvaa, mutta loppujen lopuksi Satyam luisuu vääjäämättä tavanomaisen vigilantekuvauksen raiteille. Tämä ei sinänsä vielä olisi paha juttu, mutta valitettavasti myös elokuvan loppu on osittain epäonnistunut. Parhaan toimintakohtauksensa jälkeen Satyam jatkuu vielä kaksikymmentä minuuttia ja päättyy pitkään ja tylsään palopuheeseen, jossa poliitikot haukutaan ja poliisit kehutaan maasta taivaaseen taas kerran. Lähes kolme tuntia elokuvan parissa sinnitelleen katsojan kärsivällisyyttä kohtaus koettelee liikaa, ja on epäilemättä yksi syy siihen ettei Satyam menestynyt lippuluukuilla ihan odotetusti.

Satyam [7]
Satyam [8]

Mälsä loppu ei muuta miksikään sitä tosiseikkaa, että suurimman osan ajastaan Satyam on täysipainoisesti viihdyttävää genre-elokuvaa. Vishal näyttelee intensiivisesti, niin tekee myös luopiopoliisia esittävä kannadankielisen elokuvan tähti Upendra, jonka hiuspehko on elokuvan paras vitsi. Glamourtyttö Nayantaran rooli rajoittuu lähinnä musiikkikohtauksissa poseerailuun, minkä hän tekeekin professionaalisesti. Lavastussuunnittelija Thotta Tharani ja kuvaaja R.D. Rajasekhar edustavat ammattikuntansa armoitettua eliittiä ja pitävät huolta siitä, että Satyam pysyy koko ajan visuaalisesti viehättävänä.

Satyam [9]
Satyam [10]

Hakkaajana ja potkijana Vishal on Intian vakuuttavimpia tällä hetkellä, jollei vakuuttavin, josta kiitos kuuluu tietysti myös hänen toimintakohtaustensa suunnittelijoille. Satyamin tappelut on sommitellut legendaarisen Rambo Rajkumarin oppipoika Stun Siva ja työn jälki hivelee silmää ja mieltä. Siva sai alkupäässä uraansa kiitosta nimenomaan koreografioidensa realistisuudesta, mutta Satyamissa kyllä nähdään myös fysiikan lakeja rikkovia liikeratoja, stunttien kovuudesta silti tinkimättä. Yksi komeannäköinen autonromutuskohtauskin on mukana.

Vishal ei ole luopunut ohjaajahaaveistaan, mutta kun puheiden mukaan tulossa olisi jotain Hämähäkkimiehen tapaista supersankarielokuvaa, saattaa olla parempi että hän pysyttelee kameroiden edessä.

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 6.2.2009
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!