Caroline Munro

Quella villa in fondo al parco (1988) :: Ratman

aka Terror House; The Rat Man; El hombre rato

Quella villa in fondo al parco #1 Quella villa in fondo al parco #2

Mauttomilla ja typerillä itse keksityillä mainoslauseilla dvd-julkaisujaan sabotoinut brittiläinen Shameless on siunannut vuoden 1988 Ratmania taglinella "He's the critter from the shitter." Sillälailla. Tällä kertaa itse elokuvakin on yhtä luiskaotsainen, joten perverssin kansisuunnittelijan neronleimauksesta on turha pahastua.

Rottamies, siis tuo samainen paskahuussin jyrsijä, on Nelson de la Rosa, Guinnessin ennätysten kirjankin noteeraama (tosin ilmeisesti virheellisesti) maailman lyhin mies. Elokuvassa sen sijaan tavoitteena on Nobelin palkinto, ja koko 72 senttimetrin pituudessaan de la Rosa saa luvan esittää (hullun?) tiedemiehen kehittelemää rotan ja apinan risteytystä. Ei olisi paljon saumaa Martti Ahtisaarella tässä kisassa, vaikka varmaan rauhanpalkinto ei ihan ollut kiikarissa tämän kaiken lisäksi myrkyllisen otuksen kehittäjällä. Sinänsä kunnioitettava saavutus saada aikaan noista aineksista rottamies, eikä rotta-apina, joka ikimuistoisesti tosin esiintyi Peter Jacksonin Braindeadissa (1992).

Quella villa in fondo al parco [1]
Quella villa in fondo al parco [2]

Ratman esittelee pääasiansa pikkuruiseen häkkiin tungettuna. Tietyllä tavalla tämä korostaa ohjaaja Giuliano Carnimeon ja käsikirjoittajien Elisa Brigantin ja Dardano Sacchettin lähestymistapaa. Kyseessä ei ole Freaksin (1932) kaltainen rakastava lähestyminen, ja niukin naukin sideshow-tyylinen esittelykään. Tietynlaisella pokerilla Ratman kehtaa väittää, että de la Rosa tuuheammalla karvapeitteellä ja terävimmillä hampailla voisi olla seurausta apinan ja rotan epäpyhästä liitosta. Mahdollisesti heräävät moraaliset kysymykset on kuitenkin sivuutettava. Lisää saastaa kansalle!

Quella villa in fondo al parco [3]
Quella villa in fondo al parco [4]

Valitettavasti maksava yleisö ei saa rahoilleen vastiketta eikä de la Rosa tarpeeksi näkyvyyttä. Tässä tapauksessahan ei piilotteluun esimerkiksi efektien huonouden takia olisi mitään syytä, ja monessa kohtauksessa rottamiehemme olisi voitu korvata nukella. Isoimman roolin saa Eva Grimaldi pystyine rintoineen, jotka ovat malleina ilmeisesti jossain päin Karibian saaristoa. Tämän lähdettyä kuvausmatkalle viidakkoon ja toisen blondin löydyttyä raadeltuna, kolmannen maailman poliisi päättelee kyseessä olleen Grimaldin ja kutsuu paikalle tämän siskon (Janet Agren) tunnistamista varten. David Warbeck, jolla olisi karismallaan ollut saumat pelastaa tämä vedätys, lyöttäytyy puoliväkisin Agrenin seuraan. Jännityskirjailijana Warbeckin esittämä Fred Williams on paikallisia kyvykkäämpi selvittämään Grimaldin kohtalon, etenkin kun toinenkaan tarjokki ruumishuoneella ei matchannut.

Quella villa in fondo al parco [5]
Quella villa in fondo al parco [6]

Silkkaa skeidaahan Ratman on ja hauskuuttaa paikoin, mutta paukkuja ei ole oikein riittänyt edes alle 80-minuutin kestoon. Kuriositeettina suositeltava, ja tällaisen diggaamisella on hyvä hämmästyttää ja kiilata hakijalistan kärkeen esimerkiksi työpaikkahaastattelussa. Ei muuten voi olla sattumaa, että Nelson de la Rosan IMDb-sivun mainoksissa allekirjoittanutta kehotetaan testaamaan henkinen ikänsä. Nelson de la Rosa kuoli 38 vuotiaana vuonna 2006 ja esiintyi Ratmanin lisäksi myös Marlon Brandon tähdittämässä Island of Dr. Moreau -versioinnissa vuodelta 1996.

**½--
© Mikko Kojo, julkaistu: 4.5.2009
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 JSSMMK
  3.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
1.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!