Caroline Munro

The Magnificent Ruffians (1979)

aka Mai ming xiao zi; Destroyers; Destroyers of the Five Deadly Venoms

The Magnificent Ruffians #1 The Magnificent Ruffians #2

The Magnificent Ruffians sijoittuu suurin piirtein samaan kiinnostavaan vaiheeseen kamppailulajien historiassa kuin esimerkiksi Liu Chia-liangin Legendary Weapons of China (1982) ja Tsui Harkin Olipa kerran Kiinassa (Once Upon a Time in China, 1991): tuliaseet ovat tehneet kungfu-eksperteistä käytännössä hyödyttömiä ja rautatiet mitätöineet tarpeen heidän ylläpitämilleen saatto- ja turvallisuuspalveluille. Monet taistelutaitajat ovat ajautuneet kerjäläisiksi, jollaisista myös The Magnificent Ruffiansin nimenmukainen kulkuriporukka koostuu.

The Magnificent Ruffians [1]
The Magnificent Ruffians [2]

Kuitenkin siinä missä mainitut esimerkkielokuvat ja Chang Chehin aiempi Boxer Rebellion (1976) käsittelevät kungfun ja modernien keksintöjen kohtaamista, The Magnificent Ruffiansissa tilanne jää pelkäksi taustatiedoksi varsinaiselle tarinalle. Yuan Ying Fei (Lu Feng) on kusipäinen ja rikas martial arts -velho, joka on perinyt kuuluisalta isäukoltaan hulppean palatsintapaisen sekä kullasta valetun varrellisen sapelin. Yuan viihdyttää itseään houkuttelemalla luokseen "harjoittelemaan" vaeltelevia kungfu-harrastajia, jotka sitten pistää lihoiksi muutamalla taidokkaalla liikkeellä.

Yuanille taloudellista päänvaivaa aiheuttaa järkkymätön nyrkinheiluttelija Guan (Lo Meng), joka ei suostu luopumaan keskeisellä paikalla sijaitsevasta turvallisuusyrityksestään, vaikka asiakkaita ei pitkään aikaan ole ollut. Kun kaupunkiin saapuu ravintoloissa turpiin ottoa vastaan ilmaiseksi aterioiva rähjäinen kungfu-kolmikko He (Chiang Sheng), Feng (Sun Chieng) ja Zeng (Wong Lik) sekä itsekseen samaa toimintaa harrastava Yang (Philip Kwok), Yuan näkee sekä mahdollisuuden Guanin juonittelemiseen pois pelistä omia näppejä tahraamatta että potentiaalisia haastavamman vaikeustason harjoitusvastuksia.

The Magnificent Ruffians [3]
The Magnificent Ruffians [4]

Luultavasti Jackie Chanin kungfu-komedioiden tuore menestys sai Changin yrittämään kepeämpää otetta, ja The Magnificent Ruffians onkin ohjaajan huumoripitoisempia töitä. "Suurenmoiset rettelöitsijät" kujeilevat melko epähuvittavasti lähinnä ryhmän virallisen pellen Chiang Shiangin johdolla, mutta onneksi sen verran pidätellen ettei elokuvaa voi kuitenkaan komediaksi laskea. Teurastusta ei sivuuteta ja jo Yuanin esittelykohtauksessa kyseessä on varsinainen massamurha. Esitellyistä henkilöistä lopussa elossa on hyvin pieni prosentti.

Vaikka juoni ei ole heikoimmasta päästä, hieman päälle 100-minuuttisena elokuvaa vaivaa sama ongelma kuin The Flag of Ironia (1980): juonenkuljetukseen ja dialogiin käytetään reippaasti aikaa, mutta niiden seuraaminen ei ole kovin mielenkiintoista. Vertailu studiosidonnaisuudestaan huolimatta komeasti lavastettuun The Flag of Ironiin paljastaa myös The Magnificent Ruffiansin tapahtumaympäristöjen köyhyyden, joka alkaa tässä pituudessa jo hieman haitata: setit ovat käytännössä vain kulisseja eri taistelukohtauksille, eikä niitä ole kuin aivan muutama tyypillinen rakennelma Yuanin luksustalosta kadunpätkään ja rappioituneeseen sisäpihaan. Elokuvallista kokonaisvaikutelmaa edes pikkukylästä ei pääse syntymään.

The Magnificent Ruffians [5]
The Magnificent Ruffians [6]

Mukana on jälleen myös Changille tyypillinen, mielenkiintoinen homosteluaspekti, sillä sankarijengin vihjataan varsin selvästi olevan homoseksuaaleja, samalla kun pahis on viriili, Guanin siskon perään kuolaava hetero. Tuplapenetroinnit (aseilla) näkee helposti vertauskuvallisina, eikä paljoa jätä arvailujen varaan kohtaus, jossa ruffian-nelikko pelästyy kuoliaaksi heille tarjotussa kylvyssä odottavia naispalvelijoita, ajaa neidot pois ja sulkee kylpyhuoneen ovet vetäydyttyään poikaporukassa altaaseen peuhaamaan. Matkalla He ei malta olla tarttumasta Yangia pakarasta.

Venomsien osalta luvassa ei ole luvassa yllätyksiä: Philip Kwok ei ole avain parhaimmillaan mutta siitä huolimatta joukon karismaattisin, Chiang Shengin älykääpiöinti ärsyttää, Lo Meng onnistuu Bruce Lee -uhossaan vaan ei naamaa väännelleessään ja Lu Feng suoriutuu kelvollisesti peruspahisroolistaan.

The Magnificent Ruffians [7]
The Magnificent Ruffians [8]

Kritiikistä huolimatta porukan elokuvien ystävien ei tarvitse olla huolissaan: mittavissa taistelukohtauksissa riittää ihasteltavaa kenelle tahansa martial artsista välittävälle. Kwokin ja Shengin akrobaattinen yhteispeli on jälleen upeaa katseltavaa, Sun Chien pääsee vetämään kunnon potkunäytöksen Yuanin lakeijaa näyttelevän Tony Tam Jan Dungia vastaan ja ylipäätään hommat hoidetaan vakuuttavasti ja pitkin otoin. Elokuvan taistelutähti on kuitenkin asenero Lu Feng, jonka kultaisen sapelin käsittelytaidot ja -tekniikat ovat vertaansa vailla.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 26.10.2009
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSTPMK*
  3.0 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (5)
20%
Mai ming xiao zi (1979)  Mai ming xiao zi (1979)Destroyers of the Five Deadly Venoms  

kommentit

odota...
J-P kommentoi (3.4.2013 19:54:40)
user avatar Aika halvalla pannaan magnificent chivalrya....2. paras venomelokuva tämä on verenhimoisen masked avengersin jälkeen. No, makuasioitahan nämä ovat.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa