Caroline Munro

Baciamo le mani (1973) :: I Kiss the Hand

aka Family Killer; Ferrante; Mafia War; Ingen hotar maffian; Der Todeskuss des Paten

Baciamo le mani #1 Baciamo le mani #2

Stefano Ferrante on lähdössä ulos. Vaimon tiedustellessa minne ja ketä tapaamaan, Stefano pyytää tätä laittamaan housunsa jalkaan ja katsomaan peilistä sopivatko ne. Hän on perheessä se, jolla on housut jalassa, eikä hän selittele tekemisiään. Vallan teema laajenee pikkuhiljaa kohti varsinaista juonta eli taistelua mafiasukujen välillä ja sisällä. Gaspare Ardizzore (John Saxon) on Don Santino Bileggin perheeseen kuuluva nousukas, joka on päättänyt vahvistaa asemiaan keinoja kaihtamatta. Don Angelino Ferranten (Arthur Kennedy) poikineen on päätettävä mitä tehdä.

Jos edellä olevasta tulee mieleen Mario Puzon kirjoittama ja sittemmin Francis Ford Coppolan ohjaama Kummisetä, mielleyhtymä ei ole väärä. Pääasiassa kirjailijana ja käsikirjoittajana työskennellyt Vittorio Schiraldi ohjasi esikoiselokuvansa Baciamo le mani omasta romaanistaan. Molemmat ilmestyivät vuotta Coppolan Kummisetää myöhemmin 1973. Tämä jäi Schiraldin ainoaksi fiktioelokuvaksi, jonka lisäksi valmistui sotadokumentti Lettere dal fronte (1975). Hänen teksteihinsä pohjautuvista elokuvista tunnetuin lienee Antonio Bidon Il gatto dagli occhi di giada (aka Watch me when I kill, 1977).

Baciamo le mani [1]
Baciamo le mani [2]

Valtataistelun lisäksi elokuvan teemoja ovat Ferranten suvun sisäiset ristiriidat sekä nuoren ja vanhan polven erilaiset näkemykset kunniasta ja mafiaperheiden koodeista. Mietittävää tuo niin uuden miehen löytävä murhatun pojan vaimo kuin Kummisedän Michael Corleonen kaltainen Mario Ferrante, joka ei haluaisi olla murhien ja rikosten löyhkän kanssa missään tekemisissä. Keskenään kokoustavien vanhojen patujen merkittävin vastavoima on vain rahan tekoon uskova Ardizzore, mutta myös Ferranten omista pojista löytyy tahtoa toimia vanhoja tapoja suoremmin.

Vähistä meriiteistään huolimatta Schiraldi osoittautuu varsin kelvolliseksi elokuvan tekijäksi. Baciamo le mani on hienosti ohjattu ja kuvattu. Muutamat kohtaukset ovat suorastaan mieleenpainuvan komeita. Ongelmallisimmaksi muodostuu rytmittäminen. Vaikka toiminnallisempia kohtia onkin tasaisin väliajoin, jäävät ne sangen lyhykäisiksi, kun taas niiden välillä on paikoin pitkäveteisiksikin venyviä dialogiosuuksia. Liekö Schiraldi sen verran enemmän kirjailija mieleltään, ettei täysin uskalla luottaa kuvan voimaan.

Baciamo le mani [3]
Baciamo le mani [4]

Elokuvan väkivaltakohtaukset ovat paikoin sangen rujoja, mutta eksplisiittisen törkeyden linjoille ei lähdetä. Muutenkin tyyli on lähempänä Kummisetää tai Damiano Damianin Puuttuvia todisteita (1971) kuin myöhempien vuosien italocrime-rymistelyjä. Enrico Simonettin iskevää musiikkia voisi kutsua jopa mahtipontiseksi, mutta sitä käytetään onneksi maltilla, jolloin se mainiosti korostaa tärkeitä sekä tunnelmallisia kohtia.

Useissakin italocrimeissä esiintyneet Arthur Kennedy (Roma a mano armata, Kylmäpäinen kyttä) ja John Saxon (Napoli violenta, Sylkevä Magnum) tekevät molemmat genredebyyttinsä Baciamo le manissa. Kennedy on kelvollinen, muttei ehkä paras mahdollinen valinta rooliinsa. Sen sijaan Saxon on Ardizzorena elämänsä vedossa. Elokuva tuntuu suorastaan lähtevän uusille kierroksille aina miehen ilmestyessä kuviin. Merkittävimmässä naisroolissa oleva Agostina Belli vaikuttaa paikka paikoin lähestyvän ylinäyttelyn rajaa uhkaavasti, mutta ei kuitenkaan käy rasittavaksi. Taustakaarti tekee pätevää työtä ja elokuvan englantidubbauskin on sieltä onnistuneemmasta päästä.

Baciamo le mani [5]
Baciamo le mani [6]

Baciamo le mani on hyvä ja paikoin vaikuttavakin mafiasaaga. Katsojan ei kuitenkaan parane odottaa sittemmin italocrimen tavaramerkeiksi muodostuneita takaa-ajoja tai törkeyksiä, ettei pety ja torkahda. Mutta jo hieno kuvaus ja John Saxonin suoritus tekevät tästä palkitsevaa katsottavaa, joten elokuvaa ei kannata sivuuttaa.

Versioinfo (28.11.2009):

Ei dvd-julkaisua. Videolla julkaistu mm. Ruotsissa, joskin Hem Videon kasetti on hinnoissaan.

***½-
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 28.11.2009
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!