Caroline Munro

Vampire's Breakfast (1987)

aka Ling chen wan can; Before Dawn Supper

Vampire's Breakfast #1 Vampire's Breakfast #2

Hongkongin syrjäkujilla tapahtuu kummia: mystinen, öiseen aikaan liikkuva murhamies jättää jälkeensä verenhukkaan kuolleita, pahoinpideltyjä ruumiita. Poliisi on rikoksista vaitonainen, mutta jästipäinen sensaatiotoimittaja Läski-Piao (Kent Cheng) epäilee asialla olevan yliluonnollisten voimien. Katsojakin on tästä tietoinen heti alkukohtauksesta lähtien, jossa lähinnä puolimätää elävää kuollutta muistuttava vampyyri hyökkää pimeässä autolleen yrittävän naisparan kurkkuvaltimolle.

Vampire's Breakfast [1]
Vampire's Breakfast [2]

Teurastettuaan rakennustyömaalla rakastelemasta yllättämänsä pariskunnan vampyyriolento jää auton alle. Yliajaja Angie (Emily Chu) ihmettelee oudon hahmon pikaista katoamista ja joutuu pian tapauksesta vihiä saaneen Läski-Piaon ahdistelemaksi. Angie lämpenee pikkuhiljaa Läski-Piaon tukevalle charmille ja parin välille alkaa kehittyä syvempiä tunteita. Päätoimittajansa (Wu Ma) yllyttämä toimelias reportteri saa pikaisesti toisenlaisenkin kumppanin ensimmäisen ruumiin löytäneestä autovaras Mo'sta (Keith Kwan).

Terävän päättelyn ansiosta kaksikon onnistuu jäljittää vampyyri Punaisen ristin veripankkiin, jossa sottaiseksi eskaloituvaan yhteenottoon liittyy ottamaan osaa myös Hongkongin poliisi. Komisario Chen (Parkman Wong) kuitenkin vihaa toimittajia ja uhkaa Läski-Piaoa vangitsemisella, eikä suostu uskomaan jahtaamansa rikollisen yliluonnollisuuteen vaikka näkee olion mm. syttyvän liekkeihin ja selviävän vahingoittumattomana luotisateesta. Virkavallan jatkaessa töpeksintäänsä verenimijän nappaaminen jää Läski-Piaon ja Mon tehtäväksi.

Vampire's Breakfast [3]
Vampire's Breakfast [4]

Vampire's Breakfastin vampyyri (vahvasti maskeerattu Simon Willson) edustaa täysin länsimaista laatua, vaikkei olekaan mikään Dracula-koulukunnan kulmahammastettu herrasmies, vaan ennemmin eläimellisesti riehuva, valtaisan voimakas zombi. Kuiviin imetetyt uhrit eivät myöskään uudestisynny tappajansa kaltaisina, vaan pysyvät kiltisti kuolleina. Niin ikään hirviöön ei yritetä liittää minkäänlaista mytologiaa tai taustatarinaa, vaan se nyt vain sattuu mellastamaan Hongkongin kaduilla.

Entisen kungfu-tähden Wang Chungin (mm. The Delinquent, 1973) ohjauksessa kauhukohtaukset ovat yllättävän tehokkaita, missä auttaa myös varsin vetreä verenroiskuttelu. Ehtaan Hongkong-tyyliin sinisessä valossa kylpevät jännitysjaksot ovat kahdeksankertaisen Hong Kong Film Award -voittajan Arthur Wongin kuvaamina maukasta katseltavaa (muun elokuvan on kuvannut huomattavasti vähemmän lahjakas Gray Hoh Bo Yiu) ja muistuttavat Wongin työtä samana vuonna valmistuneessa, energisemmässä demoninmetsästysfantasiassa Evil Cat.

Vampire's Breakfast [5]
Vampire's Breakfast [6]

Evil Catistä ja suurimmasta osasta muista Mr. Vampire (1985) -jäljitelmistä poiketen Vampire's Breakfast ei sisällä varsinaista Van Helsing/taoloaispappi -hahmoa, vaan mainion luonnenäyttelijä Kent Chengin Läski-Piao on lähinnä pulassa kohdatessaan kiiluvasilmäisen vastustajansa. Perinteiset keinot paholaista vastaan, kuten risti ja muu kristillinen irtaimisto, löytyvät käytännössä sattumalta. Cheng on silti hauska nähdä täysverisessä sankaripääosassa. Ainoastaan suhde seksikkään Emily Chun (A Better Tomorrow, 1986) kanssa ei tunnu yhtään uskottavalta kun Läski-Piao ei ulkomuotonsa lisäksi ole edes erityisen älykäs, mutta näyttelijöiden sympaattisuus antaa epäkohdan anteeksi.

Vampire's Breakfast [7]
Vampire's Breakfast [8]

Arvattavasti Vampire's Breakfastin ongelmat löytyivät niistä suvantovaiheista, kun vampyyria ei näy lähimaillakaan. Viehättävää Chua on vielä ihan miellyttävää katsella Chengin kanssa tyhjänpäiväistä romanssia kehittämässä, mutta erityisesti poliisiasemalle ja lehden toimitukseen sijoittuvat kohtaukset uhkaavat pitkästyttää kun hahmoista ei löydy tasoja näyttelijöiden pärstöjä syvemmältä. Ja toki tämä tylsempi aines muodostaa valtaosan elokuvan kestosta.

Kohtalaisen halvalla tuotetun teoksen yleissävy on varsinaisten vitsien vähyydestä huolimatta kepeä - lukuun ottamatta vampyyrijaksoja, jotka tuntuvat olevan tehty melko tosissaan. Kauhu- ja komediaelementtien pitäminen turvallisen välimatkan päästä toisistaan toimii, ja luvassa onkin varsin kelvollisesti viihdyttävä puolitoistatuntinen sinisävyisen, toiminnallisen Hongkong-horrorin diggailijoille.

**½--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 31.12.2009
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 JSTP
  2.5 2.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!