Caroline Munro

What Is It? (2005)


What Is It? #1 What Is It? #2

Crispin Cloverin debyyttiohjaus What Is It? on vielä keskeneräisen It-trilogian ensimmäinen osa. Sarjan keskimmäinen osa It Is Fine. Everything Is Fine! (2007), nähtiin lokakuussa 2009 Helsingin Night Visions -festivaaleilla ja trilogian päättävä It Is Mine valmistuu 2010, tai sitten ei. Kummankin valmiin osan esittäminen tapahtuu ainoastaan erikoisnäytöksissä, joissa ohjaaja Glover avaa visioitaan kysymys-vastaus - sessiossa elokuvan jälkeen. Harvinainen levityskonsepti on myös aiheuttanut sen, että elokuvia on harva nähnyt.

What Is It? [1]
What Is It? [2]

What Is It? -elokuvan pääosissa on joukko Downin syndroomasta kärsiviä ihmisiä ja sivuhahmoina itseään "Michael Jacksoniksi" muuttava mies, simpukan sisällä lokoileva CP-vammainen ja turkiksiin pukeutunut Crispin Glover... Kromosomihäiriöisillä on vahva taipumus härnätä toisiaan ja pienempiään. Elokuva keskittyykin pitkältä vammaisten ja etanoiden kiusaamiseen, välillä vilahtavat tissit.

What Is It? [3]
What Is It? [4]

Kuten It Is Fine. Everything Is Fine!:ssa, myös What Is It?:ssä vammaisen ihmisen fantasiamaailma sekoittuu todellisuuteen kuvissa tavalla, jonka tasoista on vaikea saada selkoa. Mieleen tulevat Kenneth Angerin ja George Kucharin työt, joissa tajunnanvirta ja yleisiä normeja vastaan sotivat shokkiefektit ovat tärkeämmässä roolissa kuin perinteinen tarinankerronta.

What Is It? on elokuvallisesti paljon yksinkertaisempi ja sen voima on ennemmin voimakkaissa dadaistisissa visioissa kuin, kuten It Is Fine. Everything Is Fine!:n tapauksessa, kierolla tavalla kiehtovassa tarinassa. Välillä tuntuu, että Glover on yrittänyt vain koota mahdollisimman hämärää tavaraa filmille promootiota varten, tai ehkä sikanaamarinen amatsoni runkkaamassa CP-vammaista on jotain, mistä Downin syndroomalliset usein näkevät unta...

What Is It? [5]
What Is It? [6]

Elokuvaesitysten jälkeen Glover valottaa tunteja elokuvan taustoja ja tarkoitusperiä. Valitettavasti What Is It? esitettiin tapahtumassa, jossa oli muutakin kiinnostavaa ohjelmaa ja poistuin elokuva näytöksen jälkeen teatterista. Tämän vuoksi kokemus jäi mitä-vittua-tapahtui -asteelle. No ehkä jonain päivänä tämä tilaisuus toistuu jossain muualla ja vammaisten tempuntekijöiden arvoitus ratkeaa.

***½-
© Antti Tohka, julkaistu: 4.2.2010
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!