Caroline Munro

Naked Comes the Huntress (1978)

aka Diao nu

Naked Comes the Huntress #1 Naked Comes the Huntress #2

Huang Fengin Golden Harvestille ohjaama Naked Comes the Huntress vaikuttaa ennakkoon kiintoisalta kahden lähinnä kahden seikan ansiosta: ensinnäkin sen on koreografioinut Sammo Hung, joka ensi-illan aikaan 1978 alkoi olla elämänsä vedossa (tosin elokuva on todennäköisesti kuvattu jo edellisenä vuonna tai aiemmin). Toinen on tietysti itse teoksen nimi, joka sisältää lupauksen kungfu-puitteissa operoivasta alastomasta metsästäjättärestä.

Naked Comes the Huntress [1]
Naked Comes the Huntress [2]

Elokuva alkaa poikkeuksellisen karuissa maisemissa, kun kolme ystävystä - Le (Chan Sing), Tu (James Tien) ja Lo (Wong Ching) - tarpovat lumihangessa altistuen hengenvaaroille kuten loivia, miltei vaakasuoria rinteitä alas liukumiselle sekä kovalle pakkaselle, jossa kuitenkin lumi sulaa kankaan päälle kasattuna. Unelmissaan kolmikolla on helppo äkkirikastuminen arvokkaita vanhoja ginseng-juuria etsimällä, mutta rajut olosuhteet uhkaavat lopettaa miesten seikkailun lyhyeen.

Päiväkausien vaelluksen jälkeen, hypotermian ja nälkäkuoleman partaalla, he sattuvat onnekseen törmäämään hangella makaavaan alastomaan naiseen. Kummallinen akti selitetään myöhemmin tekniikaksi metsästää minkkejä, sillä minkit kuulemma yrittävät estää vähäpukeista ihmistä paleltumasta keräytymällä lämmittämään tämän kehoa, josta ne on helppo napata verkkoon (Toinen lupauksista lunastettu!)

Naked Comes the Huntress [3]
Naked Comes the Huntress [4]

Alkuhämmennyksen jälkeen neito, joka esittäytyy Mien Mieniksi (Carrie Lee) saattaa muukalaiset kotitaloonsa, josta isäntä Chen (Wong Hap) lupaa heille yösijan ja ruokaa työtä vastaan. Chenin tyttären alapääkarvoitus ja ruskeat nännit ovat kuitenkin jo tehneet lähtemättömän vaikutuksen miehiin, mikä ilmenee ensin äkkipikaisen Lon raiskausyrityksenä kesken Mien Mienin seuraavan vaatteettoman metsästysretken ja sitten Len ja Mienin välille kehittyvällä, terveemmältä vaikuttavalta romanssilta. Vanha herra Chen on kuitenkin tarkka ihmistuntija, ja petaa rehdinoloisesta Tu'sta silmäterälleen aviomiestä. Len päästessä selville tästä suunnitelmasta hänen todellinen luontonsa paljastuu...

Naked Comes the Huntress [5]
Naked Comes the Huntress [6]

Naked Comes the Huntress yllättää paitsi sillä, että aloituksen jylhissä ulkomaisemissa pysytään koko elokuvan ajan, myös tarinapainotteisuudellaan: kyseessä on (aikalaisekseen kungfu-nimien kansoittamaksi Golden Harvest -tuotannoksi) harvinaisen käsikirjoitettu jännäri, jossa keskitytään juonitteluun toiminnan kustannuksella. Elokuvan ensimmäinen kaksintaistelu tulee vasta puolen välin paikkeilla, ja sen jälkeen seuraavaa saakin odottaa noin viimeiseen varttiin asti. Mikäs siinä, jos vaan draamamateriaali ei tarvitsisi väkivaltaa pysyäkseen kiinnostavana. Nyt kelvollisesta kertomuksesta huolimatta intensiteetti jää dialogin varassa ohueksi.

Kungfun vähäisyyden vastapainoksi elokuvassa on sentään valmistumismaahan ja -aikaan nähden reilusti paljasta pintaa, joskaan minkäänlaisesta eksploitaatiosta jäädään kauemmas kuin mitä raflaava nimi antaa odottaa. Carrie Lee on kameran edessä ihan rehdisti alasti, ja puskakin vilkkuu kankaalla ahkerammin kuin tyypillisissä myöhemmissä CAT III -pläjäyksissä konsanaan. Harmi vaan, ettei Leen kroppa ole erityisempiä intohimoja herättävä, vaikka hän kasvoiltaan oikein nätti tyttö onkin. Mielenkiintoisesti alastonkohtaukset kuvattiin myös vaatteiden kanssa sensuuriherkimpien alueiden levitykseen (näitä versioita on nähtävissä Joy Salesin dvd:ltä löytyvällä trailerilla).

Naked Comes the Huntress [7]
Naked Comes the Huntress [8]

Huang Feng ansaitsee kunnioituksen yrityksestään tehdä Naked Comes the Huntressissa hieman erityylistä elokuvaa lukuisten kamppailufilmiensä katveessa, mutta tämä ei valitettavasti tarkoita sitä, että teos olisi kovin hyvin ohjattu. Kunnianhimosta kertoo käsikirjoituksen ohella kuvausten järjestäminen Japaniin, jonka tarjoamat puitteet elävöittävät teosta tylsähköstä kuvauksesta huolimatta. Myös Sammo Hung pienellä panoksellaan sekä jälleen kerran oivalliseen rooliin yltävä Chen Sing voivat pujauttaa sulat hattuihinsa suorituksistaan. Lähes pelkällä maalaisdraamalla onnistuminen olisi kuitenkin vaatinut kovempia paukkuja myös muulta tuotantoryhmältä, etenkin aina vaatimattomasti esiintyvältä sankariroolin James Tieniltä.

**---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 19.2.2010
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 JSTP
  2.5 2.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!