Caroline Munro

Lady General Hua Mulan (1964)

aka Hua Mu Lan; The Lady General; Lady General Hua Mu-lan; Woman General Mulan Hua; Fa muk lan

Lady General Hua Mulan #1 Lady General Hua Mulan #2

Kun barbaarit tunkeutuvat Kiinan rajojen yli, patrioottisen Hua-perheen tytär Mulan haluaa lähteä puolustamaan maataan sairaan isänsä sijasta. Vakuututtuaan tyttären sotataidoista isä päästääkin hänet matkaan mieheksi pukeutuneena ja serkkunsa seurassa. Mulan hämmästyttää sotilastovereitaan feministisillä mielipiteillään, mutta osoittaa taistelutesteissä kyvykkyytensä. Aluksi Mulan sijoitetaan huoltojoukkoihin, mutta tehtyään hyvän vaikutuksen nuoreen mukavaan kenraali Li'hin hän pääsee myös taistelutoimiin.

Lady General Hua Mulan [1]
Lady General Hua Mulan [2]

Kahdentoista vuoden sotimisen jälkeen Mulan on edennyt jo Lin kollegaksi, ja hänen neuvokkaan juonensa ansiosta barbaarien päällikkö saadaan vangiksi. Sodan päätyttyä Mulan ei piittaa tarjolla olevasta maineesta ja mammonasta vaan haluaa vain palata kotiinsa. Tätä ennen hän kuitenkin yrittää kautta rantain paljastaa oikean identiteettinsä Lille, joka ei kuitenkaan tajua vihjeistä mitään. Armeijan komentaja taas puoliväkisin kihlaa Mulanin tyttärensä kanssa. Kun Li ja muut veteraanit saapuvat tervehdyskäynnille Mulanin kotiin, paljastuu totuus vihdoin.

Disneyn piirroselokuvanakin tuttu tarina esitetään tässä Shaw Brothers -filmatisoinnissa huangmei-musikaalin keinoin, mikä sopiikin hyvin tarinan balladinomaiseen luonteeseen. Muutenkin viihdyttävän leffan nostaa klassikkostatukseen kulttinäyttelijä Ivy Ling Pon ikivihreä roolisuoritus, joka on yhtä rakastettava kuin elokuvan nimihahmokin. Veikeän näköinen Ling Po löi itsensä läpi hieman aiemmin ensi-iltaan tulleessa Love Eternessä (1963), jossa hän näytteli opiskelijanuorukaista, johon mieheksi naamioitunut Betty Loh Ti rakastuu. Androgyyni roolisuoritus hurmasi niin miehet kuin naisetkin ja sai aikaan varsinkin Taiwanissa massiivisen Ling Po -kultin, innokkaiden fanien käydessä katsomassa leffan kymmeniä kertoja.

Lady General Hua Mulan [3]
Lady General Hua Mulan [4]

Love Eterneen tarinaan viitataan Lady General Hua Mulanissakin, jossa asetelma on käännetty ympäri niin että mieheksipukeutujaa näyttelee tällä kertaa Ling Po, vastanäyttelijänään oikea mies Chin Han. Ihan yhtä hienostunutta sukupuolirooleilla leikittelyä kuin Love Eternessä ei Mulaniin sisälly, tällä kertaa tyydytään lähinnä julistamaan molempien sukupuolten tasa-arvoisuutta. Toisaalta Mulan on toiminnallisempi ja rempseämpi, ja loppukohtaus, jossa poikamaisesta tytöstä ultrafeminiiniseksi neidoksi muuttunut Ivy Ling Po hämmästyttää vanhat sotakaverinsa jättää takuulla katsojalle hyvän mielen.

Veteraani Yueh Feng (1910-1999) ohjaa vakaasti, eikä lavasteissa tai puvustuksessa ole moittimista. Pari massiivista taistelukohtausta ovat ihan näyttäviä ja armeijan koekentällä nähdään jonkinlaista kungfuakin. Myös musiikki on mukavaa, vaikka kiinalaisten käsitykset tarttuvista sävelmistä eroavatkin tietysti hieman länsimaisista.

Lady General Hua Mulan [5]
Lady General Hua Mulan [6]

Erikseen kannattaa mainita miten hillityn mutta silti sykähdyttävän romanttisesti Mulanin ja Lin suhdetta kuvataan elokuvan lopussa. Tilapäisesti eroamaan joutuvat rakastavaiset vaihtavat lempensä vakuudeksi lahjoja: Li saa kirjaillun kukkaron, Mulan miekan. Li ratsastaa kohti horisonttia ja Mulan jää katsomaan kaihoisasti hänen peräänsä. Enempää ei tarvitsekaan näyttää. Romantiikka kukoisti myös kuvausten ulkopuolella ja Ivy Ling Po ja Chin Han solmivat sittemmin avioliiton, joka jatkuu edelleen.

Arvostelu on alun perin julkaistu Touch of Zen -verkkolehdessä 26.12.2004.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 31.5.2010
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Lady General Hua Mu Lan (1964)  Lady General Hua Mu Lan (1964)Hua Mu Lan