Caroline Munro

The Battle Wizard (1977)

aka Tin lung bat bou; Battle Wizard; Das Blut der toten Python; Tin Lung Baat Biu

The Battle Wizard #1 The Battle Wizard #2

Pao Hsueh-lin efektipitoinen wuxia-iloittelu The Battle Wizard kuuluu samaan älyvapaaseen sarjaan kuin Buddha's Palm (1982), Holy Flame of the Martial World (1983) ja The Super Inframan (1975). Danny Lee esittää Dali-kuningaskunnan hallitsijan veljen Tuan Zhengchunin enemmän kirjallisuudesta kuin kungfusta pitävää poikaa Tuan Yuaa, joka lähtee maailmalle katsomaan pärjääkö siellä ilman taistelutaitoja. Tuan tapaa ensin oudon, käärmeitä lemmikkeinään pitävän Ling-erhin, jonka kanssa hän lähtee etsimään Suurta Punaista Python-käärmettä saadakseen sen verta juomalla itselleen voittamattomat kungfu-voimat.

The Battle Wizard [1]
The Battle Wizard [2]

Seikkailtuaan ensin hieman Ling-erhin kanssa Tuan tutustuu myös tämän kummisiskoon Mu Wanqiniin, joka on kuuluisa miehiä inhoava naissoturi. Mu Wanqin käyttää naamiota ja miehen, joka näkee hänen kasvonsa, on joko kuoltava tai mentävä naimisiin hänen kanssaan. Tuan tietysti näkee Mun kasvot ja valitsee jälkimmäisen option. Avioliitto jää kuitenkin solmimatta kun Tuan saa kuulla Mun itse asiassa olevan hänen sisarpuolensa, kaiken lisäksi Tuanin ja Mun sieppaa vangikseen mies, jonka jalat Tuanin isä katkaisi kaksikymmentä vuotta aiemmin, ja jonka tarkoituksena on nyt kostoksi syöttää nuoret maanalaisessa luolassa pitämälleen gorillalle...

The Battle Wizard [3]
The Battle Wizard [4]

The Battle Wizard perustuu Jin Yongin massiivisen romaanin Demi-Gods and Semi-Devils (1963) alkulukuihin, joista I Kuang on tehnyt ihan hyvän, selkeän käsikirjoituksen. Sinänsä aika traagisen ja tummasävyisen tarinan vakavammat aspektit jäävät kuitenkin räiskyvän visuaalisuuden ja pähkähullujen yksityiskohtien jalkoihin. Sinisiä, vihreitä ja punaisia lasersäteitä sormistaan ampuvat kungfu-soturit; kaljupäinen, torahampainen hirviö, jonka oikean käden paikalla on valtava kynsi; alaraajansa menettänyt mies, joka kävelee ohuilla linnunjalkoja muistuttavilla metallisilla puikoilla ja syöksee tulta suustaan; myrkyllinen vihreä rupikonna, joka antaa syöjälleen supervoimat: tässä on vain pieni osa The Battle Wizardin hulvattomuuksista.

The Battle Wizard [5]
The Battle Wizard [6]

Vauhti on kova, ja kun leffa kestää vain 72 minuuttia, ei ikävystymiseen kertakaikkiaan ole aikaa. The Battle Wizard kuuluu niihin elokuviin, joissa kungfu tarkoittaa pikemminkin tiettyä sisäistä maagista voimaa kuin tavallisia tappelutaitoja, ja taistelukohtaukset ovatkin välillä melkein kuin science fictionia. Optiset efektit ovat nostalgisen vanhanaikaisia ja riittävän hyviä tämäntapaiseen elokuvaan. Jonkin verran kevyttä goreakin on mukana, kuten räjähtävä pää ja kehon läpi tunkeutuvat käärmeet.

The Battle Wizard [7]
The Battle Wizard [8]

Chang Chehin kanssa paljon yhteistyötä tehnyt Pao Hsueh-li ohjaa kieli puoliksi poskessa, muttei vedä hommaa silti täysin pelleilyksi. Danny Lee näyttelee taas kerran tällaisen pöhköroolin ilman ironian häivääkään, kuten pitääkin, ja hunajainen Tanny Tien Ni on täysin hurmaava naispääosassa. Mielenkiintoista on myös nähdä wuxia-elokuvassa nuorta Lin Chen Chiä, joka myöhemmin teki unohtumattoman roolisuorituksen psykoottisena teinityttönä Tsui Harkin hurjassa Dangerous Encounter of the First Kindissa (1980).

Arvostelu on alun perin julkaistu Touch of Zen -verkkolehdessä 23.3.2005.

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 31.5.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!