Caroline Munro

The Fourth Kind (2009)

aka La cuarta fase; Die vierte Art; Il quarto tipo; Närkontakt; The 4th Kind

The Fourth Kind #1 The Fourth Kind #2

Steven Spielbergin elokuvassa Kolmannen asteen yhteys (Close Encounters of the Third Kind, 1977) saatiin avaruusolioihin kontakti. UFO-luokittelussa neljäs aste eli fourth kind, nimittäin sieppaus, on vähemmän mukava maan asukin kannalta. The Fourth Kind väittää dvd-kanttaan myöten perustuvansa tositapahtumiin Nomen pikkukaupungissa Alaskassa. Kaupungissa on kuuleman mukaan kadonnut ennätysmääriä ihmisiä ja FBI:kin on pistäytynyt paikalla satoja kertoja. Elokuva on pohjaavinaan psykiatri Abigail Emily Tylerin kokemuksiin ja sisältää materiaalia hänen potilassessioistaan. Todellisuuspohjaa tapahtumilla ei kuitenkaan ole.

The Fourth Kind [1]
The Fourth Kind [2]

Tohtori Abigail Tylerin mies Will on aiemmin murhattu, mutta vieressä nukkuneella vaimolla ei ole selkeitä muistikuvia tapahtuneesta. Abbie jatkaa miehensä psykiatrista tutkimustyötä Nomessa Alaskassa. Lukuisilla potilailla vaikuttaa olevan samanlaisia outoja kokemuksia. Pikkuhiljaa Abbie alkaa vakuuttua siitä, että mystisten tapahtumien taustalla saattavat olla ulkoavaruuden olennot ja eipä aikaakaan, kun hän itsekin joutuu piinatuksi. Poliisi ei tietenkään usko mihinkään yliluonnollisiin ja syyttää Abbieta mm. potilaiden vaarantamisesta.

The Fourth Kind [3]
The Fourth Kind [4]

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Olatunde Osunsanmi. Paljoa muuta ei miehen filmografiasta löydy ja tämän perusteella toivoa sopii, ettei liiemmin tule löytymäänkään. Elokuvaan on laitettu mukaan "oikean" tohtori Tylerin haastattelua sekä videomateriaalia hänen vastaanotoltaan ja poliisilta. "Aidon" materiaalin ja filmin rinnakkain näyttäminen ei The Fourth Kindissa toimi juurikaan ja luo vaikutelman lähinnä dramatisoidusta dokumentista. Etenkin kun näytellyt osuudet ovat heikosti kirjoitettuja ja rakennettuja. Osunsanmi ei pohjusta hahmojaan juuri mitenkään, eikä saa tapahtumille minkäänlaista elokuvallista kaarta. Hän kuvittaa sarjaa haastattelutilanteita ja outoja kohtaamisia luomatta kunnon yhteyksiä tapahtumille.

The Fourth Kind [5]
The Fourth Kind [6]

"Aito" videomateriaali sisältää joitakin varsin kuumottavia hetkiä, mutta muu elokuva ei jännityksen tai kauhun luonnissa onnistu vähääkään. Tämä on toki osin seurausta siitä, että "oikean" materiaalin näkyminen rinnalla vie täysin tehot filmatusta. UFO-kontakteista on elokuvassa myös äänimateriaalia, joka uhkaa upottaa kaiken lopullisesti suohon. Tri Tyler löytää miehensä papereista kieltentutkijan, joka kertoo nauhan äänen puhuvan muinaista sumeria. Onneksi näistä sumeriteorioista päästään melko nopeasti yli, sillä meno uhkaa muuttua lopullisesti katsomiskelvottomaksi.

The Fourth Kind [7]
The Fourth Kind [8]

Pääosan vetää siedettävästi Milla Jovovich. Millahan nähtiin 90-luvulla jokusessa oikeassakin elokuvassa, kunnes vajosi Resident Evilin jatko-osien suohon (mm. Resident Evil: Apocalypse & Resident Evil: Afterlife). Nykyisin taitaa kelvata mikä vain. Parhaimmillaan pätevä Elias Koteaskin on eksynyt möllöttämään psykiatrikollegaksi. Elokuvan sisältämät "aidot" materiaalit ovat periaatteessa asiallista tavaraa, mutta kokonaisuutta on vaikea suositella kenellekään. Jos tapahtumat olisivat oikeasti tosipohjaisia, niin silloin aiheesta kiinnostuneille, mutta nyt ei heillekään.

Versioinfo (2.6.2010):

Kotomaiset Future Filmin blu-ray ja dvd ovat vailla ekstroja, mutta muuten kelvollisia.

*½---
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 2.6.2010
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (3)
 JSSMLT
  1.5 1.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!