Caroline Munro

Season of Violence (1976)

aka Boso no kisetsu

Season of Violence #1 Season of Violence #2

Detonation-sarja jatkuu etuliitettä vajaan Season of Violencen johdolla varsin väsähtäneissä merkeissä. Teruo Ishii nähdään sarjan ohjaimissa kolmatta ja viimeistä kertaa, ja hyvä niin: tuoreista ideoista ja mukaansatempaavasta sisällöstä on huutava pula, jota ei ole edes ymmärretty paikata vanhojen toimivien konseptien toistolla. Season of Violencen selkeimmät ansiot hoidetaankin pois alta jo ensimmäisten kymmenen minuutin aikana. Niiden tarjoilema poliisitakaa-ajo on näyttävää viihdettä ja sarjan tähän mennessä selkeästi paras toimintakohtaus. Sääli, että elokuva tekee tyylillisen U-käännöksen heti starttinsa jälkeen.

Season of Violence [1]
Season of Violence [2]

Elokuvan nimen herättämät odotukset väkivaltaisesta jengisaagasta kannattaa karistaa mielestään välittömästi, sillä Season of Violence on suorastaan hämmentävän väkivallaton teos. Huomattavasti paremman kuvauksen elokuvan sisällöstä antaakin sen alkuperäinen teatterijuliste, jossa yläosaton Kouichi Iwaki seisoo purjeveneen kannella, paljasrintaisen naisen kurvaillessa kuvan alareunassa chopper-mallisella moottoripyörällä. Kummassakaan elementissä ei ole suoranaisesti mitään vikaa, mutta ei kyllä sen enempää aitoa munaakaan. Missä ovat Detonation-sarjan edellisissä osissa häärineet hakaristi-prätkämiehet sekä pyörän selkään nostetut Travis Bicklet?

Season of Violence [3]
Season of Violence [4]

Hiekkarannoille ja jahtien kansille sijoittuva tarina seuraa ongelmallista nuorta miestä (Iwaki), jonka päivät kuluvat kitaraa soitellen ja purjehdusta harrastavan omahyväisen naisen (Yutaka Nakajima) perään kuolatessa. Rantoja hallitseva kovaotteinen juhlaporukka käy säännöllisesti tönimässä yksinäistä sankariamme, mutta minkäänlaista miehistä nyrkkitaistelua ei saada aikaan. Päähenkilön säälittävät kaverit ilmaantuvat aika ajoin kuviin tarjoilemaan huumoria, ja elokuvan loppupuolella sukelletaan varsin syvälle romantiikan ja draaman suohon. Tätä ei olisi Ishiiltä odottanut.

Season of Violence [5]
Season of Violence [6]

Aivan huono Season of Violence ei toki ole. Ohjaaja nostaa päätään siellä täällä romanttisen raiskauksen tapaisilla kaavasta poikkeavuuksilla, ja onpa rantafiilistelyssä paikoitellen tunnelmaakin. Sama miljöö nähtiin kuitenkin paljon viihdyttävämmin hyödynnettynä Stray Cat Rock -sarjan toisessa osassa Wild Jumbo (1970), jonka miestähti Tatsuya Fuji omaa vieläpä huomattavan yhdennäköisyyden Season of Violencessa ilkeilevän Taro Shigakin kanssa. Shigakin roolisuoritus on kuitenkin hyvin särmätön, ja samasta ongelmasta kärsivät elokuvan kaikki muutkin näyttelijät. Tarinan mukaansatempaamattomuus on sekin omiaan tehostamaan katsojan mielenkiinnon herpaantumista.

Season of Violence [7]
Season of Violence [8]

Season of Violencen sisällyttäminen Detonation-sarjaan on jokseenkin kyseenalaista. Detonation-etuliitteen kelkasta putoamisen voisi toki tulkita pieneksi vihjaukseksi muuttuneesta sisällöstä, mutta toisaalta se ei estänyt Toeita markkinoimasta elokuvaa nimenomaan kyseisen sarjan osana. Käytännössä katsoen Detonation-elokuvilla ei tosin ole ennenkään ollut muita yhdistäviä tekijöitä kuin nimi, pääosanesittäjä sekä aihepiiri, joista viimeksi mainittua on tällä kertaa venytetty väärään suuntaan. Räjähtävää toimintaa ei hienon alkukohtauksen lisäksi ole luvassa kuin lopussa, eikä silloinkaan ylletä aivan odotusten tasolle. Vähään tyytyville Kouichi Iwaki -faneille Season of Violence on menettelevää kertakatsottavaa, muille sitä tuskin viitsii suositella.

**---
© Mikko Koivisto, julkaistu: 23.6.2010
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!