Caroline Munro

Accident (2009)

aka Yi ngoi; Assassins; Am saat; An sha; Yi wai

Accident #1 Accident #2

Soi Cheang on Hongkongin jo täysin kuolleen elokuvateollisuuden harvoja kiinnostavia tekijöitä, jossain populaari- ja taide-elokuvan välimaastossa viihtyvä omien polkujensa kulkija, hieman kollegansa Johnnie Ton tapaan. Accidentissä herrat Cheang ja To yhdistävät ohjaukselliset ja tuotannolliset taitonsa, ja lopputulos lienee Cheangin paras elokuva tähän mennessä, ja muuten vain tyylikäs Milkyway-tuotos.

Accident [1]
Accident [2]

Vähän Coppolan Keskustelun (1974) mieleen tuovassa tarinassa Brain (Louis Koo) johtaa neljän hengen palkkatappajaryhmää, joka likvidoi ihmisiä monimutkaisesti lavastettujen onnettomuuksien avulla. Kun yksi ryhmän jäsenistä kuolee tapaturmaisesti Brain alkaa epäillä mahtoiko sekään onnettomuus olla aito. Onko joku häntäkin ovelampi salamurhaaja hänen kintereillään? Brain vajoaa yhä syvemmälle vainoharhaisuuden syövereihin.

Accident [3]
Accident [4]

Tarve (ja kyky) nähdä merkityksiä sattumanvaraisuudessa tuntuu olevan ihmisen lajityypillinen ominaisuus, joka nykyisin ilmenee esimerkiksi runsaana rehottavissa salaliittoteorioissa. Brainin kohdalla tarve kumpuaa syvästä henkilökohtaisesta menetyksestä, mikä tekee hänestä sulkeutuneisuudestaan huolimatta inhimillisen ja samaistuttavan hahmon. Usein pökkelömäinen Louis Koo on tällä kertaa jopa koskettava rillipäisenä kontrollifriikkinä, joka lopulta joutuu nöyrtymään maailman satunnaisuuden edessä.

Accident [5]
Accident [6]

Minimalistinen ja kaikesta turhasta karsittu Accident kulkee pääasiassa Cheangin tarkasti rajattujen kuvien avulla, joihin Xavier Jamauxin hieno pianomusiikki luo omalta osaltaan mystistä ja surumielistä tunnelmaa.

Pirullisen kekseliäästi orkestroidut valeonnettomuudet ovat Accidentin epäuskottavia mutta jännittäviä kohokohtia. Kliimaksissa järjen valo saavuttaa vihdoin Brainin samalla kun Hongkongissa aurinko pimenee. Cheang on saanut ladattua kohtaukseen todella intensiivisen ja maagisen tunnelman, joka toi Variety-lehden kriitikon mieleen Brian De Palman.

Accident [7]
Accident [8]

Valitettavasti tätä seuraava Accidentin viimeinen kohtaus ei ole oikein tyydyttävä ja muistuttaa joidenkin Hongkong-elokuvien mannerkiinalaisten versioiden typerän moralistisia "vaihtoehtoisia" loppuja. Avoimempi loppuratkaisu olisi ollut parempi, mutta tällaisenaankin Accident on parasta mitä nyky-Hongkongista tulee.

Versioinfo (18.8.2010):

Mega Starin Hongkongissa elokuvasta julkaisema blu-ray on teknisesti laadukas ja toimii kaikkien alueiden soittimissa.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 18.8.2010
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (6)
 SMTPKKMEMK*PI
  2.0 3.0 2.0 4.0 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (7)
29%
Accident (2009)  Accident (2009)Yi ngoi  

kommentit

odota...
Sakari Määttä kommentoi (20.9.2010 01:20:12)
user avatar WTF oikeasti auringonpimennys????? Ohi kymmenessä sekunnissa. Ihan käsittämättömän typerä veto, joka vei pohjan miltei koko elokuvalta. Huolella rakenneltiin jotain edes suhteellisen uskottavaa ja sitten... siis oikeasti! Kyllähän tuo toimi penskana Aku Ankan taskukirjassa ja oli ihan jees jopa myöhemmin Tintissä, mutta hei mitä vittua? :(
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa