Caroline Munro

The Social Network (2010)

aka La red social

The Social Network #1 The Social Network #2

Kun ensimmäiset uutiset tulevasta "Facebook-leffasta" julkistettiin, valtaosan mieliin vyöryi heti hykerryttävä kuvatulva arkisen tylsien statuspäivitysten, tykkää-/tökkää-nappien kliksuttelun ja Farmvillen peluun täyttämästä elokuvasta. Eikä ihme kun huomioi, kuinka Hollywoodin megakoneisto jatkuvasti ylittää itsensä suoltamalla pihalle elokuvia toinen toistaan oudommista aiheista (Ridley Scottin Monopoli-lautapelielokuvaa povataan kai edelleen valmistuvaksi). Mistään sekoilusta ei tällä kertaa kyse kuitenkaan ole, vaan nyt syyskuussa Yhdysvaltain ensi-iltansa saanut ja heti box office -hitiksi kivunnut The Social Network on hyvin tavanomainen mukaansatempaavan viihteellinen draamaelokuva.

The Social Network [1]
The Social Network [2]

David Fincherin ohjaama, Aaron Sorkinin käsikirjoittama ja Ben Mezrichin The Accidental Billionaires -kirjaan (2009) pohjaava elokuva kertoo tarinan Facebookin syntyhistoriasta ja ihmisistä ilmiön takana. Hieman väritettynä versiona tietenkin.

Elokuvan keskiöön nousee oletetusti Facebookin perustanut, tunnevammaisuutta huokuva nörtti Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg). Reaalimaailmassa väkeä Facebookin takana riittää toki pilvin pimein, mutta suurimpiin rooleihin on nostettu tietysti ne henkilöt, joiden on koettu parhaiten tukevan tarinaa tai olevan yleisölle jo valmiiksi jossain määrin tuttuja. Zuckerbergin ohella valtaosan valkokangasajasta kaappaavat Winklevossin identtiset soutajaveljekset (Armie Hammer, joka esittää kumpaakin veljeksistä), toinen Napster-sovelluksen perustajajäsenistä, Sean Parker (Justin Timberlake), sekä Markin lähin ystävä ja yksi Facebookin alkuperäisperustajajäsenistä, Eduardo Saverin (Andrew Garfield).

The Social Network [3]
The Social Network [4]

Tarinaa kuljetetaan näppärästi eteenpäin faktoja osin fiktioksi taivuttavien avaintapahtumien kautta. Ytimessä lojuu idea siitä, kuinka Facebook kasvaa ensin hiljalleen ja lopulta räjähdyksenomaisesti suljetusta eliittikoulun sisäpiiriystäväverkosta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Sivussa leikitään henkilökemioilla, seurataan Harvardin opiskelijakiltojen bileitä ja riittejä, sekä istuskellaan pöytien äärellä rupattelemassa asianajajien kanssa.

The Social Network on teknisesti laadukas ja sisällöltään onnistuneesti juuri sitä mitä se yrittääkin olla. Lievää harmistusta aiheuttaa kuitenkin ajatus siitä, kuinka paljon enemmän sisältörikkautta elokuvaan oltaisiinkaan saatu, jos henkilökuvan sijaan käsitelty aihe olisi ollut itse Facebook. Facebookin taustailmiöiden ruotiminen olisi tarjonnut rajattomasti potentiaalia hyvinkin kutkuttavan kantaaottavaan teokseen; näkökulmaa olisi voinut hakea vaikkapa Information Awareness Office -kytköksistä tai rajattomista tiedonlouhintamahdollisuuksista, joita nykyinen kehittäjäkäyttöliittymä tarjoaa niin yhtiöille kuin yksityisille tahoille. Elokuva sivuaa sentään marginaalisen pintaraapaisun verran käytöspsykologisia taustoja sille miksi ihmiset ovat halukkaita omaehtoisesti jakamaan tietoa itsestään muille, mutta aiheen syvällisempi käsittely sälytetään täysin katsojalle itselleen.

The Social Network [5]
The Social Network [6]

Tällaisenaan The Social Network on Boogie Nights -toisinto, jossa pornokuvaussessiot on korvattu oikeusistunnoilla. Huono elokuva se ei missään nimessä ole, mutta onnistuu lopulta arkistoimaan itsensä harmillisesti vain kertakäyttöviihdelokeroon.

Versioinfo (12.10.2010):

Elokuvan Suomen ensi-ilta on 22.10.2010.

***--
© Jetro Suni, julkaistu: 12.10.2010
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (9)
 JSSMJLTPJMJM*MEEMPI
  3.0 3.5 3.0 4.0 3.5 5.0 5.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.65/5.00 (20)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  25 (37)
68%
The Social Network (2010)  The Social Network (2010)The Social Network  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (26.8.2012 18:01:11)
user avatar Välityön makua, suurimpana puutteena tyypillinen mitäänsanomaton hollywood-käsikirjoitus, josta tulikin ansaitusti oscar.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa