Caroline Munro

A Night in Nude (1993)

aka Nûdo no yoru

A Night in Nude #1 A Night in Nude #2

"Osallistun puolestasi mihin tahansa tapahtumaan". Takashi Ishiin tyylikkään neo-noir -elokuvan aloitus on kiehtovimpia miesmuistiin. Tetsuro Muraki (Naoto Takenaka) on yksityisyrittäjä, joka lupaa suorittaa kaikki lain sallimat tapaamiset ja työtehtävät asiakkaan puolesta. Koiran ulkoiluttaminen ja ventovieraiden muistotilaisuuksiin osallistuminen ovat hänen arkeaan.

A Night in Nude [1]
A Night in Nude [2]

Samaan aikaan toisella puolella Tokiota seurapiirityttö Nami (Kimiko Yo) viihdyttää hänet omaisuudekseen julistanutta väkivaltaista yakuza-pomoa (Jinpachi Nezu). Kohtaloonsa tympääntynyt Nami löytää Murakin kadulle jättämän ilmoituksen ja menee tämän pakeille väittäen olevansa Fukuokasta Tokioon saapunut turisti, joka kaipaa paikallista matkaopasta. Murakilla ei ole aavistustakaan, mihin on päänsä pistämässä.

A Night in Nuden ensimmäiset 20 minuuttia ovat ehkäpä paras todiste Ishiin parhaimmillaan virtuoosimaisista, mutta usein puolittain käyttämättä jääneistä ohjaajan- ja käsikirjoittajantaidoista. Elokuvan aloituksessa Ishii yhdistää huippumielenkiintoisen lähtöasetelman katsojaa juuri sopivasti hämärän peitossa pitävään, mutta samalla läpikotaisin mukaansatempaavaan tarinankerrontaan. Paljoa ei jää jälkeen myöskään hypnoottisen hieno visuaalisuus ja musiikinkäyttö. Wachowskin veljesten Bound (1996) tulee mieleen useammin kuin kerran.

A Night in Nude [3]
A Night in Nude [4]

A Night in Nude on Ishiitä ominaisimmillaan, josta kertovat jo päähenkilöiden nimet. Nami ja Muraki ovat myös Love Hotelin (1985), Alone in the Nightin (1994) ja monen muun Ishiin käsikirjoituksen päähenkilöt, vaikka kyse onkin joka kerralla eri hahmoista. Ohjaajalle tyypillisesti tarina on eroottisesti latautunut ja lipuu neonvalojen täyttämien kuvien kautta aina lievään surrealismiin saakka. Elokuvan muistettavimmassa kohtauksessa Muraki rahaa matkalaukkuun sullottua ruumista mukanaan kaupungin metrossa, yrittäen suostutella murhaajaa ottamaan raadon takaisin ja vapauttamaan Murakin vastuusta. Yleissävy on myös jossain määrin romanttinen, mutta hahmokatraan mausteena toimiva sekopäinen homo-yakuza (Kippei Shiina) takaa räjähtävän väkivallan jatkuvan uhan.

Elokuvan ongelmaksi muodostuu lopulta käsikirjoituksen hiomattomuus. Upean alun jälkeen tarina valahtaa turhankin yksinkertaiseksi, ja paikoitellen Ishii sekoittaa mukaan eksploitatiivisen karkeita kohtauksia hieman töksähtelevin seurauksin. Parantamisen varaa olisi etenkin päähenkilön aseenostoyritystä kuvaavassa jaksossa, joka vie Murakin kaupungin alhaisimpien yakuzoiden sekä Tomorowo Taguchin (Tetsuo: The Iron Man, 1989) hieman huvittavasti karrikoiman transvestiitin pakeille. Elokuvan loppuratkaisu on niin ikään hieman ongelmallinen joskaan ei huono. Käytännössä elokuva olisi kuitenkin saatu vakuuttavampaan päätökseen yksinkertaisesti katkaisemalla tarina hieman aiemmin. Yksittäisiä upeita kohtauksia ei silti puutu matkan varrelta, ja kokonaisuus kärsiikin lähinnä suhteessa elokuvan ylettömän tasokkaaseen aloitukseen.

A Night in Nude [5]
A Night in Nude [6]

Ishiin vakionäyttelijöitä vilisevän näyttelijäkaartin vetonaulaksi nousee Angel Guts: Red Vertigossa (1988) miespääosaa esittänyt ja Goninissa (1995) mielisairaan bisnesmiehen roolissa nähty Naoto Takenaka. A Night in Nudessa hän tekee hiljaisen ja kohtaloonsa alistuneen Murakin roolissa aivan poikkeuksellisen hienoa työtä. Tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka 17 vuoden aikaväli on muuttanut miestä, sillä Ishii on äskettäin saanut A Night in Nude: Ai wa oshiminaku ubau (2010) -nimellä kulkevan jatko-osan valmiiksi. Takenakan ohella elokuvassa nähdään useimpien katsojien jo kuolleeksi luulema muinaisaikojen Nikkatsu-tähti Joe Shishido.

Versioinfo (8.11.2010):

A Night in Nude on julkaistu Japanissa dvd:llä kahteen kertaan, joista jälkimmäinen, Geneonin remasteroitu ja hyvillä ekstroilla varustettu julkaisu on suositeltavampi. Tekstityksiä ei levyiltä löydy, mutta osaava katsoja lisää sellaiset levylle itse.

***½-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 8.11.2010
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSMK*
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
A Night in Nude (1993)  A Night in Nude (1993)Nûdo no yoru