Caroline Munro

8 Million Ways to Die (1986)

8 miljoonaa tapaa kuolla

aka Eight Million Ways to Die; Åtta miljoner sätt att dö

8 Million Ways to Die #1 8 Million Ways to Die #2

Losangelesilainen huumepoliisi Matthew Scudder (Jeff Bridges) tappaa partneriaan Louisville Sluggerilla hakkaavan huumediilerin ja sortuu viralta pidättämisen jälkeen ryyppäämään itseään hengiltä. Alkoholisoitunut Scudder menettää työnsä ja vaimonsa, hakeutuen lopulta AA:n huomaan teini-ikäinen tytär ainoana elämänlankanaan. Puolen vuoden nenänvalkaisun jälkeen Scudder tapaa mystisen naisen, joka vetää hänet vääjäämättömästi mukanaan takaisin enkelten kaupungin yöpuolelle. Pimeydessä odottaa prostituution, huumeiden ja kuoleman vyyhti, joka alkaa kiertyä yhä tiukemmin Scudderin ympärille.

8 Million Ways to Die [1]
8 Million Ways to Die [2]

Salaperäinen Sunny (Alexandra Paul) osoittautuu kömpelön naiiviksi seurapiirihuoraksi, joka tarvitsee epätoivoisesti Scudderin apua. Sunny työskentelee luksuskartanossa, jonka omistaa Scudderille jo aikaisemmista hämäräpuuhistaan tuttu parittaja, Chance (Randy Brooks). Lähettyvillä pyörii myös lipevän niljakas huumeparoni, Angel Moldonado (Andy Garcia), joka on arvaamattoman räjähdysaltis ja pakkomielteisen omistushaluinen Sunnyn työtoveria, Sarahia (Rosanna Arquette) kohtaan. Juhlien jälkeen Scudder saa Sunnyn kertomaan, että hän pelkää ja haluaa paeta. Scudder suostuu auttamaan, mutta ei osaa ottaa Sunnyn kertomaa kovinkaan vakavasti. Todellisuus iskee kuitenkin lujaa seuraavana päivänä Sunnyn tullessa kidnapatuksi Scudderin silmien edestä. Kun nainen löytyy hetken kuluttua tapettuna Scudder tarttuu jälleen pulloon ja hänen maailmansa pimenee...

8 Million Ways to Die [3]
8 Million Ways to Die [4]

Matthew Scudderin hahmo perustuu kirjailija Lawrence Blockin leimallisesti New York Cityyn sijoittamiin urbaaneihin noireihin. Vuonna 1982 ilmestynyt ja yhä suomentamaton 8 Million Ways to Die on tähän mennessä jo 16-osaiseksi venyneen sarjan viides romaani (seuraavan Scudder-romaanin on tarkoitus ilmestyä tämän vuoden toukokuussa). Ensimmäisen, vielä kirjan tavoin New York Cityyn sijoitetun elokuvakäsikirjoituksen takana oli Oliver Stone. Tämän jälkeen käsikirjoitusta oli muokkaamassa David Lee Henry (Road House, 1989; Out for Justice, 1991) ja lopulta myös Robert Towne (Chinatown, 1974). Käsikirjoitus muotoutui niin erilaiseksi verrattuna Stonen alkuperäiseen visioon, että mies olisi halunnut poistaa nimensä elokuvasta, mutta se oli jo liian myöhäistä. Viimeisenä silauksena ilmeiselle sekasotkulle ohjaaja Hal Ashby päätti kuvausten alettua heittää käsikirjoituksen roskikseen ja kehotti näyttelijöitä improvisoimaan kohtaukset.

Ashbyn tempaus sai ensimmäistä isoa tuotantoaan tekemässä olleen PSO Entertainment -elokuvastudion panikoimaan. Elokuva oli juuri saatu filmausten osalta purkitettua, kun studio otti luovan kontrollin itselleen ja antoi Ashbylle kenkää. 8 Million Ways to Die jäi Hal Ashbyn uran viimeiseksi teatteriensi-illan saaneeksi elokuvaksi, ja moni piti sitä miehen loistavan uran käänteisenä joutsenlauluna. Studion tekemä viimeinen leikkaus sai ensi-iltansa huhtikuussa 1986, mutta oli suuri pettymys lippuluukulla n. 1,3 miljoonan dollarin tuotollaan. Kriitikotkaan eivät lämmenneet elokuvalle, vaan pitivät sitä epätasaisena trillerin ja rakkaustarinan sekoituksena, joka ei lopulta onnistu olemaan kunnolla kumpaakaan.

8 Million Ways to Die [5]
8 Million Ways to Die [6]

Osin improvisoitu dialogi saa elokuvan jotkut kohtaukset laahaamaan juoneen kuulumattoman tyhjänpäiväisen jaarittelun ottaessa vallan. Toisaalta improvisoidut kohtaukset antavat tilaa Bridgesin ja Garcian kaltaisille näyttelijöille, ja he pystyvät tuomaan esiin palkitsevia nyansseja muuten stereotyyppisten roolihahmojensa tueksi. Varsinkin Garcia kykenee puristamaan itsestään yhden uransa intensiivisimmistä suorituksista, vaikka kyseessä onkin käytännössä vasta miehen ensimmäinen iso valkokangasrooli. Myös Bridges on ajoittain jopa erinomainen maalatessaan alkoholisoituneen ex-kytän taistelua alati itse itseään ruokkivaa sairauttaan vastaan. Koko joukon heikoimmaksi lenkiksi muodostuu liian pehmoiseksi jäävä Rosanna Arquette, joka ei saa itsestään irti sitä elämänkokemusta ja kyynisyyttä, jota vääjäämättäkin hänen esittämänsä elämänkoulun käyneen huoran luulisi omaavan. Alexandra Paulin kuplapäisen hahmon ja koko elokuvan eräänlaiseksi kohokohdaksi nousee arvaamaton kokovartaloalastomuutta sisältävä kohtaus ja hänen vuorosanansa tuijottavalle Scudderille: "Streetlight makes my pussy-hair glow in the dark".

8 Million Ways to Die [7]
8 Million Ways to Die [8]

Ashbyn ja kuvaaja Stephen Burumin (Body Double, 1984; The Untouchables, 1987) luomat kuvakompositiot ovat usein kekseliäitä. Miehet antavat näyttelijöille ylimääräistä tilaa toteuttaa itseään, mutta tuovat myös erilaisia merkityksiä esiin esimerkiksi pelkän tarkasti mietityn tarkennuksen tai syvyysvaikutelman avulla. Yksi elokuvan visuaalisesti hienoimmista kohdista nähdään jo alkutekstijakson aikana. James Newton Howardin loihtiman upean pääteeman tukema kamera-ajo tallentaa Los Angelesia yläpuolelta käsin leikkien syvyysvaikutelmalla virtaavien autojonojen syöksyessä edestakaisin tunneleissa, silloilla ja rampeilla. Välillä Ashby ja Burum tuntuvat suorastaan kujeilevan kameralla kuten Scudderin kohdatessa ensimmäistä kertaa Tommy "Tiny" Listerin esittämän massiivisen henkivartijan.

8 Million Ways to Die ei ole konventionaalinen neo-noir. Elokuva on kokonaisuutena epätasainen mutta viihdyttävä sekamelska, jossa harvat mutta räjähtävät toimintakohtaukset yrittävät tasoittaa rönsyilevää dialogipainotteisuutta. Juoni ei tarjoile noir-elokuville tyypillistä mysteerin ilmapiiriä, vaan Scudder lähinnä raivaa pakonomaisesti tiensä kohti lopun suoraviivaista ja väkivaltaista välienselvittelyä. Elokuvan hajanaisuus ja kunnon juonipainotteisen kliimaksin puuttuminen ovat kieltämättä heikkous, mutta puutteistaan huolimatta elokuva pysyy monipuolisuutensa ansiosta alati kiinnostavana ja viihdyttävänä.

"There are eight million stories in the naked city; this has been one of them."

Versioinfo (18.2.2011):

Future Film julkaisee pitkään vain vhs:llä saatavilla olleen elokuvan dvd:llä ensi viikolla. Levyn anamorfinen laajakuva on kelvollinen, mutta siinä häiritsee huolimattomasta siirrosta johtuva korostunut digitaalisuus, etenkin runsas ääriviivojen terävöitys ja paikoittaiset pakkausartefaktit. Mielenkiintoisesti käytetyn printin alkuteksteissä elokuvan nimi on saksaksi. Ekstrojen virkaa toimittavat lyhyet tekstinpätkät teoksen taustoista ja tekijöistä; takakannen lupailemaa traileria ei dvd:ltä löydy.

Elokuvasta on olemassa myös Showtimen julkaisema Suomi-kasetti, joka ehti ilmestyä vain hieman ennen videolain voimaantuloa ja on täysin leikkaamaton.

***½-
© Juha Pyykönen, julkaistu: 18.2.2011
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (5)
 TPJMJPMHEM
  3.0 3.0 3.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.65/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (18)
28%
8 Million Ways to Die (1986)  8 Million Ways to Die (1986)8 miljoonaa tapaa kuolla  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (18.2.2011 17:30:14)
user avatar Elokuvalle olisi parempi nimi, yksi tapa kuolla, sillä se tappaa katsojan tylsyyteen.
vastaa »
Lauri Lehtinen kommentoi (21.2.2011 13:52:26)
user avatar Vaikka asia varmaan pitää paikkansa, en ihan ymmärrä lausuntoa, että Suomi-kasetti "ehti ilmestyä vain hieman ennen videolain voimaantuloa ja on siksi täysin leikkaamaton". Videolain aikaiset leikkauksethan olivat melkein aina K16-ikärajan tavoittelua, mutta 8 miljoonaa oli jo teatterilevitykseen tarkastettuna K16 (nyk. K15) ja jos videolla julkaistiin sama versio, niin lakikoneiston puolelta ei kai olisi tullut painetta lyhentää sitä.
vastaa »
Juha Pyykönen kommentoi (22.2.2011 17:15:16)
user avatar Elokuvan muutama kohtalaisen brutaali kohtaus sai minut epäilemään, ettei leffaa olisi päästetty videolain aikana läpi leikkaamattomana. Voin toki olla väärässä, joten poistin tuosta viittaamastasi lauseesta "siksi"-sanan, jolloin videolain ja leikkaamattomuuden välillä ollut yhteys on nyt poistettu arvostelusta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa