Caroline Munro

Sucker Punch (2011)

aka Angel Wars; Mundo surreal

Sucker Punch #1 Sucker Punch #2

"Tähän et ole valmistautunut"

Toisinaan elokuva onnistuu ampumaan itseään jalkaan jo lähtökuopissa. Adaptaatioihin erikoistunut Zack Snyder (Dawn of the Dead, 300, Watchmen, sekä se animaatio jossa pöllöt takovat metalliaseita) tekee seuraavaksi Christopher Nolanin käynnistämää Teräsmies-uusiotulkintaa. Sitä ennen visuaalisen kielensä hidaaaastuuusnopeutushidaaastuuus-filtterin kautta määrittänyt Snyder päätti tehdä sen, mitä kaikki visionääreiksi nimetyt ohjaajat päätyvät tekemään: kuunteli sisintään. Sucker Punch on elokuva 13-vuotiaalle Zack-pojalle, joka tykkäsi tisseistä ja Heavy Metal -antologiasarjakuvan fantasian ja scifin sekoittavista maailmoista. Se on myös toivoton sekasotku - ja mainosfraasin kannalta ikävän epäyllättävä sellainen.

Sucker Punch [1]
Sucker Punch [2]

Kehyskertomuksessa "50-luvulla" (tämä merkitsee Snyderille yhtä paljon kuin keskittymiskyky Michael Baylle) nimetön teinityttö (Emily Browning) puukottaa isäänsä pelastaakseen pikkusiskonsa isin lähentelyiltä. Siitä tulee passit mielisairaalaan, jossa kiero mieshoitaja (Oscar Isaacs) on lahjottu hommaamaan tyttö lobotomiaan. Hoitolassa Baby Dolliksi nimetty tyttö ystävystyy neljän muun pimun kanssa ja laatii suunnitelman paetakseen.

Sucker Punch [3]
Sucker Punch [4]

Suunnitelman missioissa Baby Doll pakenee fantasiamaailmoihin, joiden överiksi tyylitelty kuvasto symboloi tosimaailman tehtäviä. Mukana menossa mm. jättiläissamuraita, ensimmäisen maailmansodan höyryllä toimivia zombisotilaita, futuristisia robotteja ja tulta syöksevä lohikäärme. Jokainen fantasiajakso rakentuu yhden tunnetun popbiisin uudelleentulkinnan varaan. Tätä elämää suurempaa tapaa Snyder on koko uransa pyrkinyt hyödyntämään ja pääosin onnistunutkin muiden laatimien juonikuvioiden tarjottua hänen huikeita kuvia ja ääniä visioivalle vaistolleen sopivat puitteet irrotella.

Sucker Punch [5]
Sucker Punch [6]

Sucker Punch on pelkkää irrottelua. Samalla se vastaa kysymykseen "mitä Zack Snyderin päässä liikkuu?" No, Pussycat Dolls -actionpimuja ja kaikkea sitä, mitä tämän kirjoittajan kaltaiset sarjakuvanörtit yleensä hehkuttavat. Nyt ne kaikki liikkuvat valkokankaalla toisiinsa sulautuen, vailla päätä tai häntää. Snyderin tyyli on niin kaikenkattava ja painostava, että fantasiajaksoilla ei ole mitään peilauspintaa elokuvan "tosimaailmassa", joka on täsmälleen samalla esillepanolla päin pläsiä vyörytetty kuin villeimmät mielikuvitusseikkailuosuudet. Toisin sanoen, millään ei ole mitään rytmiä, kontrastia tai merkitystä suhteessa muuhun.

Sucker Punch [7]
Sucker Punch [8]

Pahinta on, että Snyder tuntuu uskovan sanovansa elokuvallaan jotain. Minihameisiin ja verkkosukkiin käärityt kovat megapimut taistelevat irstaiden ja ilkeiden miesten valtaa vastaan. Rangaistuksena heitä tapetaan ja lobotoidaan kiihottamaan tarkoitetuissa kohtauksissa. Snyder pyrkii siis tavallaan samaan kuin selvästi ihailemansa Terry Gilliam Brazilissa (1985), joka samaan tapaan ylitsevuotavassa paketissa tarjoilee kaikkea, mistä ohjaaja on kiinnostunut ja iskee katsojaa palleaan. Snyderin isku jää kuitenkin yhtä antikineettiseksi kuin Sucker Punchin painovoimasta vapaat CGI-videopelivyörytykset. Jos Sucker Punch olisi musiikkivideokavalkadin sijaan rehellinen musikaali, jossa näyttelijät puhkeaisivat hittibiisien uustulkintoihin, voisi se temmata mukaansa. Tällaisenaan se on masturbaatiota löysällä munalla.

*½---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 14.4.2011
keskiarvo
toimitus
1.71/5.00 (7)
 JSSMKKIRMMEMPI
  1.0 1.0 2.5 1.5 3.0 2.0 1.0
keskiarvo
lukijat i
1.73/5.00 (20)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -18 (26)
69%
Sucker Punch (2011)  Sucker Punch (2011)  

kommentit

odota...
QCine kommentoi (16.4.2011 22:46:25)
user avatar Hälyttävän monet parikymppiset hehkuttavat Snyderiä jonain ihme 2000-luvun Kubrickina. Onneksi useimmilla elokuvan ystävillä on aivot päässä ja silmät auki. Korkeintaan 2000-luvun Brian De Palmaksi kelpaa tämä adhd-auteur.
vastaa »
Hell Bender kommentoi (27.8.2011 06:00:43)
lainaus:
Hälyttävän monet parikymppiset hehkuttavat Snyderiä jonain ihme 2000-luvun Kubrickina. Onneksi useimmilla elokuvan ystävillä on aivot päässä ja silmät auki. Korkeintaan 2000-luvun Brian De Palmaksi kelpaa tämä adhd-auteur.
user avatar Osaa muuten olla ahdasmielistä, tympeää ja ammattitaidotonta tekstiä, katoitko edes sitä leffaa?? Jos sie et nähny nuoren naisen rintaa pitemmälle niin ole vaan vaiti. Jos ei herra sattumoisin huomannut ettei elokuva kerro niistä lainkaan vaan jostain ihan muusta. Et voi sanoa nähneesi mitään samallaista. Toisaalta mitä odotit? Jotain iloista tyttö ja poni leffaa?
Tarina ei ehkä koskettanut ,mutta se veti mukaansa erilläisyydellään ja kauneudellaan. Jos maailmassa kriitikot ovat noin ahdasmielisiä niin pitäkää se tieto itsellänne, ettei tarvitse siitä muitten sitä teille kertoa. 4 tähteä leffasta
vastaa »
Tuoppi kommentoi (29.8.2011 13:56:45)
lainaus:
Osaa muuten olla ahdasmielistä, tympeää ja ammattitaidotonta tekstiä, katoitko edes sitä leffaa?? Jos sie et nähny nuoren naisen rintaa pitemmälle niin ole vaan vaiti. Jos ei herra sattumoisin huomannut ettei elokuva kerro niistä lainkaan vaan jostain ihan muusta. Et voi sanoa nähneesi mitään samallaista. Toisaalta mitä odotit? Jotain iloista tyttö ja poni leffaa?
Tarina ei ehkä koskettanut ,mutta se veti mukaansa erilläisyydellään ja kauneudellaan. Jos maailmassa kriitikot ovat noin ahdasmielisiä niin pitäkää se tieto itsellänne, ettei tarvitse siitä muitten sitä teille kertoa. 4 tähteä leffasta
user avatar Mielenkiintoinen kommentti sekä sisällöllisesti että kiälitaidollisesti.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa