Caroline Munro

Xtro (1983)

aka Judas Goat; X-tro; Xtro - Nicht alle Außerirdischen sind freundlich; Xtro, attacco alla Terra

Xtro #1 Xtro #2

"When Tony grows up, he's going to be just like Daddy!"

Nuoren pojankoltiaisen Tonyn (Simon Nash) isä Sam (Philip Sayer) katoaa kesken kirkkaan kesäpäivän teille tietymättömille mystisen valoilmiön saattelemana. Äiti, Rachel (Bernice Stegers), on tapahtuneesta luonnollisesti hämmentynyt ja suruissaan, muttei kestä kauaakaan kun hänellä on jo uusi mies kierrossa. Kolmen vuoden päästä tapahtuneesta Sam kuitenkin palaa kolkuttelemaan perheensä kotiovea, ja soppa on valmis syntymään Tonyn sijaisisän sekä kuvioihin palanneen oikean isän alkaessa kilpailla Rachelin huomiosta. Katsojalla ei kuitenkaan ole pelkoa siitä, että elokuva äityisi imeläksi parisuhdedraamaksi, sillä jo aiemmin on viljelty kosolti ilkeän niljakkaita viitteitä siitä, ettei Sam ole enää oma itsensä.

Xtro [1]
Xtro [2]

Vuonna 1983 valmistunut Xtro on hämmentävä kauhuelementtejä sisältävä tieteiseepos. Elokuvaa näkee usein verrattavan Pete Walkerin ja Norman J. Warrenin teoksiin, mutta siitä huolimatta Xtro painii yksin omassa luokassaan. Runsaasti b-elokuvavivahteita sisältävä Xtro on teknisessä mielessä jopa yllättävän kaunista katseltavaa. Kuvakulmat ja valaistus ovat monissa kohtauksissa huolella suunniteltuja. Varsinainen pihvi kytee kuitenkin käsikirjoituksessa juonikuvioiden hersyessä usein huoletta yli järjen rajojen ja mielipuolisimpien kohtausten sukeltaessa surutta syvälle surrealismin sfääreihin. Ei ole kovin yllättävää, että brittiohjaaja Harry Bromley Davenport onkin avoimesti myöntänyt käyttäneensä runsaasti huumeita elokuvaa käsikirjoittaessaan.

Xtro [3]
Xtro [4]

Valmistumisaikanaan Xtro päätyi hetkeksi BBFC:n toimesta brittien pahamaineiselle video nasty -listalle. Päätös kuitenkin kumottiin nopeasti ja elokuva vapautettiin jakeluun ilman leikkauksia. Kuten tästä pääteltävissä on, mistään äärimmäisen verisestä elokuvasta ei siis kyse ole, mutta on toki ymmärrettävää että elokuvan paikoin raastavan älyvapauden voitiin kokea olevan uhka ihmispsyykelle. BBFC-debatin ohella Xtroon liittyviä mielenkiintoisia kuriositeetteja ovat muun muassa synth-pop-duo Tik & Tokin cameorooli elokuvassa sekä Bond-tyttö Maryam d'Abon debyytti ilkialastomana sisäkkönä.

Xtro [5]
Xtro [6]

Xtrolle valmistui myöhemmin Davenportin toimesta myös kaksi toisiinsa liittymätöntä jatko-osaa: Xtro II: The Second Encounter (1991) ja Xtro 3: Watch the Skies (1995). Ensimmäinen jatko-osa sisältää pääosin tylsää haahuilua avaruudessa ja Xtro 3 samaa tylsää haahuilua, mutta tällä kertaa autiolla saarella. Molemmat jatko-osat ovat varsin unohdettavia, eikä kumpikaan niistä tavoita missään määrin ensimmäisen Xtron mielisairaita fiiliksiä. Xtro 3:n käsikirjoittaja Daryl Haney ja Davenport työstävät parhaillaan Xtrolle jo neljättä jatko-osaa. On silti vaikea uskoa, että kenenkään Watch the Skiesiin jo tutustuneen katsojan odotusarvot uutta Xtroa kohtaan voisivat yltää kovin korkealle.

Xtro [7]
Xtro [8]

Davenport on urallaan ohjannut yhteensä noin kymmenisen elokuvaa, Xtron ollessa ohjaajansa filmografian ehdoton helmi. Noston arvoinen on myös Life Among the Cannibals (1999), joka sekin on valitettavan keskinkertainen, mutta silti pikkukiva moderniin perheidylliin sijoittuva kannibaalikuvaus. Huomionarvoista on myös se, että Davenport oli aikoinaan mukana käsikirjoittamassa loistavaa Julian painajaista (The Haunting of Julia, 1977). Avoimeksi toki jää kuinka paljon Julian painajaisen miellyttävän hyytävästä tunnelmasta on lopulta lähtöisin Davenportin mielen syövereistä.

Versioinfo (1.8.2011):

Kotimainen Future Filmin dvd on varsin laadukas, sisältäen elokuvan alkuperäisessä kuvasuhteessaan, restauroituna ja sensuroimattomana. Ekstroina levyllä on mukana valitettavasti vain läjä trailereita, toisin kuin Image Entertainmentin jenkki-dvd:llä, joka sisältää lähes 20 minuuttisen ohjaajan haastattelun, kaksi vaihtoehtoista loppua sekä yhden poistetun kohtauksen.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 1.8.2011
keskiarvo
toimitus
2.86/5.00 (7)
 JSJMMMMK*EMPIPV
  3.5 3.5 2.5 2.0 3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.23/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (14)
50%
Xtro (1983)  Xtro (1983)