Caroline Munro

Delhi Belly (2011)


Delhi Belly #1 Delhi Belly #2

Uudet tuulet puhaltelevat Bollywoodissakin. Viime vuonna näki päivänvalon maan ensimmäinen homoelokuva (Dunno Y Na Jaane Kyun). Nyt tulee Delhi Belly, jossa piereskellään, kiroillaan, saadaan erektio, harrastetaan esiaviollista seksiä ja piereskellään vielä lisää. Länsimainen (elokuva)kulttuuri on siis hivuttautumassa pikkuhiljaa Ganges-virran rannoillekin. Joskin jotkut maat, kuten Pakistan ja Nepal joissa Delhi Belly kiellettiin kokonaan, pistävät edelleen kampoihin.

Delhi Belly [1]
Delhi Belly [2]

Delhi Belly kertoo kolmesta kimppakämpässä asuvasta nuoresta miehestä. Arup on mainostoimistossa työskentelevä hipsteri, Tashi aloitteleva reportteri ja Nitin hänen valokuvaajansa, jolla on "Delhi belly" eli vatsa ruikulla. Rakkaushuolien ohella kolmikko joutuu väkivallan uhan alle kun Tashille eteenpäin toimitettavaksi jätetty paketti sekoittuu Nitinin ulostenäytteeseen, jonka seurauksena delhiläisgangsteri saa salakuljetettujen timanttien sijasta pöydälleen kasan paskaa. Kakkakepponen ei miestä huvita, ja alkaa armoton kadonneiden jalokivien metsästys, josta ei puutu kiperiä tilanteita saati tuskan parahduksia.

Los Angelesissa asuva ja siellä käsikirjoittamista opiskellut Akshat Verma tuntuu ottaneen tähän ensitarinaansa vaikutteita Hollywoodin nykyisestä "jätkäporukka sekoilee" -komediagenrestä, jonka tunnetuin edustaja taitaa olla Kauhea kankkunen (The Hangover, 2009). Ja mikä ettei, kyllä konsepti toimii Intiassakin ainakin näin luovalla otteella toteutettuna. Hiotunoloisessa käsikirjoituksessa on paljon hauskoja yksityiskohtia ja sivujuonia, jotka loksahtelevat paikalleen kokonaisuuteen luontevan näppärästi. Elokuvan pikku räävittömyydetkin ovat juonellisesti motivoituja, joten itsetarkoituksellisesta tabujen rikkomisesta ei ole kyse.

Delhi Belly [3]
Delhi Belly [4]

Abhinay Deon ohjaus tavoittaa käsikirjoituksen rokkihengen täydellisesti. Deon debyytti, aiemmin tänä vuonna ensi-iltaan tullut trilleri Game edusti oikeastaan kaikkea sitä mikä nykybollywoodissa on vialla, mutta nyt ollaan jo aivan toisilla tasoilla. Delhi Bellyn hauskuus ei synny niinkään irtovitseistä kuin henkilöhahmoista ja tilanteiden rytmityksestä, jotka Deo hallitsee oivallisesti. Jopa siitä huolimatta, että kyseessä on elokuva, jonka humoristisia kohokohtia ovat yhden päähenkilön äänekkäät vessavierailut, tuntuu Delhi Belly loppupeleissä kuitenkin oudon tyylikkäältä.

Tarina ja sen kertomistapa eivät siis ole järin intialaisia, mutta Delhin katujen kuhina ja kolmannen maailman maan erityisolosuhteet tuovat elokuvaan toki paikallisväriä. Juoksevan veden saannista huoneistoon vain kahtena tuntina vuorokaudessa ei voisi vääntää vitsiä hyvinvoivassa lännessä. Musliminaisten burka-asusteen käyttö ryöstöissä on toisaalta nykyään jo maailmanlaajuinen tapa.

Delhi Belly [5]
Delhi Belly [6]

Tasokas soundtrack soi pääasiassa tapahtumien taustalla, esiin nostetaan vain isoksi hitiksi muodostunut punkhenkinen renkutus "Bhaag D.K. Bose" ja elokuvan päättävä näsäviisas kunnianosoitus Bollywoodin old school -tanssikohtauksille "I Love You (Like I Hate You)", jossa Delhi Bellyn tuottaja Aamir Khan joraa kuin viimeistä päivää härskinä "diskotaistelijana".

Delhi Bellyn lempeä mutta päättäväinen irtisanoutuminen perinteisen Bollywoodin siveellisyysnormeista on satunnaisia soraääniä lukuun ottamatta otettu kotimaassaan suopeasti vastaan, ja kaupallinen menestys on ollut hyvä. Perästä kuuluu ovatko pieruvitsit ja yleinen estottomuus Delhi Bellyn myötä tulleet jäädäkseen Bollywoodiin vai onko kyse vain yksittäistapauksesta.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 25.8.2011
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Delhi Belly (2011)  Delhi Belly (2011)  

kommentit

odota...
Pete kommentoi (25.8.2011 18:41:55)
user avatar "Ja missäpä muualla musliminaisten burka-asusteen käyttäminen naamioitumisvälineenä timanttikaupan ryöstössä tuntuisi täysin luontevalta ja järkevältä ratkaisulta?"

Aika monessakin paikassa, esim Australiassa ja Britanniassa tällaisia ryöstöjä on tehty jo useita kuten Googlella voi selvittää. Paremminhan tuo toimii kun perinteinen naamari sekä paremman peittävyyden että rasismifobian tuoman lisäsuojan ansiosta.
vastaa »
Matti Erholtz kommentoi (25.8.2011 19:51:06)
lainaus:
"Ja missäpä muualla musliminaisten burka-asusteen käyttäminen naamioitumisvälineenä timanttikaupan ryöstössä tuntuisi täysin luontevalta ja järkevältä ratkaisulta?"

Aika monessakin paikassa, esim Australiassa ja Britanniassa tällaisia ryöstöjä on tehty jo useita kuten Googlella voi selvittää. Paremminhan tuo toimii kun perinteinen naamari sekä paremman peittävyyden että rasismifobian tuoman lisäsuojan ansiosta.
user avatar Ok. Modifioin lausetta hieman. Mitä tästä opimme: googleta aina ennen kuin väität mitään typerää...
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa