Caroline Munro

Don't Be Afraid of the Dark (2010)

Älä pelkää pimeää

Don't Be Afraid of the Dark #1 Don't Be Afraid of the Dark #2

Nuori Sally (Bailee Madison) lähetetään asumaan isänsä Alexin (Guy Pearce) ja tämän uuden tyttöystävän, Kimin (Katie Holmes), luokse vanhaan Blackwoodin kartanoon. Äiti on lähettänyt Sallyn matkoihinsa, isä on enemmän huolissaan omista töistään kuin Sallysta ja Kim tuntuu muuten vain ulkopuoliselta. Sallyn on vaikea sopeutua tilanteeseen ja hän tuntee olevansa vain muiden tiellä. Sattumalta kartanosta löytyy umpeen muurattu kellarihuone, jonka vanhan tulipesän takaa Sally kuulee vapautta vaativia kuiskauksia.

Paavi Sylvester II teki vuonna 999 sopimuksen toisessa maailmassa asuvien olentojen kanssa siitä, että ihmisten annetaan nukkua rauhassa. Olennoille jätetään ajoittain hampaita ravinnoksi ja ihmiset saavat vastalahjana hopeakolikoita ja muuta kivaa. Mikään ei selitä miksi pimeydessä asustavat pikkudemonit ovat majottautuneet juuri Emerson Blackwoodin vanhaan kartanoon.

Don't Be Afraid of the Dark [1]
Don't Be Afraid of the Dark [2]

Yön öttiäiset keskustelevat vain Sallyn kanssa eivätkä muut vanhaa talonmiestä lukuun ottamatta usko koko asiaa. He epäilevät Sallyn olevan vastuussa talossa tapahtuvista oudoista sattumuksista. Vastaaviin kliseisiin ovat monet käsikirjoitukset sortuneet aiemmin ja niin tehdään nytkin. Tarinan monet logiikkavirheet eivät sinänsä haittaa, sillä fantasiamainen ja mielikuvitusta ruokkiva tyyli antavat paljon venymävaraa.

Älä pelkää pimeää näyttää ja myös tuntuu samalta kuin Oscar-voittaja Pan's Labyrinth (El laberinto del fauno, 2006) ja visuaalinen ilme onkin koko elokuvan vahvimpia puolia. Guillermo del toro käsikirjoittaa, tuottaa ja takapiruilee. Ohjauksesta vastaa sarjakuvapiirtäjänäkin tunnettu Troy Nixey. Älä pelkää pimeää on Nixeyn esikoispitkä ja takuulla syntynyt Del Toron tarkassa valvonnassa. Sama tarina käännettiin ensimmäistä kertaa elokuvaksi jo vuonna 1973, jolloin valmistuneen samannimisen tv-elokuvan ohjasi John Newland.

Don't Be Afraid of the Dark [3]
Don't Be Afraid of the Dark [4]

Älä pelkää pimeää on tunnelmapainotteinen kauhuelokuva, joka yhdistää hammaskeijutarun ja rikkinäisen perheyhteisön aiheuttamat ongelmat. Vahva visuaalinen ote tuo valojen ja varjojen avulla parhaat puolet esille tietokoneella luoduista pirulaisista, mutta ne eivät siitä huolimatta onnistu olemaan aidosti pelottavia. Elokuvan alussa nähtävä inhottava hampaisiin liittyvä kohtaus antaa odottaa tylympää menoa myöhemminkin, mutta turhaan. Elokuvatarkastamon K13-leima osoittaa, ettei olentojen julmaa potentiaalia ole käytetty tässä suhteessa täysin hyödyksi.

Jos Nixey ja Del Toro olisivat panostaneet enemmän pelottavan tunnelman luomiseen ja karsineet käsikirjoituksesta pois pahimmat kliseet olisi Älä pelkää pimeää selvästi parempi. Pieniä puutteita ei silti kannata ottaa liian vakavasti, sillä se on tällaisenakin varsin tunnelmallinen ja visuaalisesti näyttävä kauhuelokuva.

Versioinfo (19.9.2011):

Suomen teatteriensi-ilta 23.9.2011.

**½--
© Sakari Määttä, julkaistu: 19.9.2011
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 JSSM
  2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.60/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!